Genel-İş İzmir Şubeleri kadın işçiler: İnsanca bir yaşam için mücadelemiz var
Genel-İş İzmir Şubeleri, 'Sömürüye, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız' diyerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yürüyüş yaptı.

Genel-İş İzmir Şubeleri, “Sömürüye, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız” diyerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yürüyüş gerçekleştirdi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Penguen kitapevi önünde toplanan işçi kadınlar sloganlar eşliğinde cadde girişine kadar yürüdü. İşçilerden oluşan tiyatro ekibi de kadına yönelik şiddeti anlatan doğaçlama oyun sergiledi. Yürüyüşte ayrıca grevde olan Lezita ve GATES işçilerine de selam gönderildi.

ILO 190’ın uygulanması, iş yerlerine kreş açılması, eşit ücret ve çalışma koşullarının sağlanması taleplerinin öne çıktığı eylemde basın metnini Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç okudu.

KISTIRILMIŞLIĞA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ

Kadınların mücadeleleri neticesinde elde ettikleri kazanımlarım iktidarın hedefi haline geldiğini söyleyen Genç, “Kadınlar Orta Vadeli Program, Torba Yasa, Kalkınma Planları adı altında hem esnek ve güvencesiz koşullarda çalışacak ucuz iş gücü hem de emek gücünün nesilsel yeniden üretimi için birer kuluçka makinesi olarak değerlendiriliyor” dedi. Kadınların "ucuz emek - kutsanmış annelik" rolleri arasında kıstırılmaya çalışıldığını ifade eden Genç, tüm bu kıstırılmışlığa karşı kadınların bir araya gelerek mücadeleyi büyüttüğünü dile getirdi.

Genç, “Kıdem tazminatı hakkımız sermayenin hizmetine açılmak üzere fona devredilmek istenirken, grevlerimiz yasaklanıyor, hakları için mücadele eden işçilerin önüne kolluk güçleri dikiliyor. Her gün ölümle burun buruna çalıştırılan, iliklerine kadar sömürülen, enflasyonun altında ücretlerle açlığa mahkum edilen işçilere kalkan sopa, doğamızı katleden, toprağımızı suyumuzu zehirleyen bizi bu yaşama mahkum eden patronlara kalkmıyor” diye konuştu.

GÜVENLİ ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ

8 Mart’ın sadece bir tarih değil, işçi kadınların mücadelesinin ve dayanışmasının güçlü bir ifadesi olduğunu söyleyen Genç, “Genel-İş’li kadınlar olarak, eş değer işe eşit ücret, insanca yaşanacak ücretler ve sosyal haklar, güvenli çalışma koşulları için verdiğimiz mücadelenin yanı sıra gerçek kadro talebi, iş yerlerimizde bütün işçilerin faydalanacağı ücretsiz kreş talebi, yaşadığımız kentte şiddet gören kadınların güvenle sığınabileceği sığınaklar için mücadelemiz var. Sömürünün ve şiddetin olmadığı eşit koşullarda hak ettiğimiz, haklarımız için, eşitlik için, insanca bir yaşam için mücadelemiz var” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül