Gratis, çalıştırdığı kadınlara hiç ‘güzel bakmıyor’
Anadolu yakasında bulunan ve 450 işçinin çalıştığı Gratis mağazalar zincirinin deposunda işçiler havasız ortamda yazın sıcaktan, kışın soğuktan çalışamaz hale geliyor.

2009 yılında kurulan Sabancı Grubu’na ait 190 mağazaya sahip olan, ‘güzel bak kendine’ sloganı ile kişisel bakım ve kozmetik ürünleri satan Gratis konu kendi çalışanları olunca duruma ‘güzel bakmıyor!’
Sabancı Grubuna ait Gratis marketler zincirinin deposunda çalışan işçinin sözleri çalışma koşullarını işte böyle özetliyor:

Çalıştığımız işyerinin depo bölümünde 450 işçi çalışıyor. Biz dörtlü vardiya sistemi ile çalışıyoruz. Hafta talimiz belli değil, tuvaletlere kartla giriyoruz. Çalıştığımız depoda yazın sıcaktan kışın da soğuktan çalışılacak durumda değil aslında. Burada sıcaklar bastırınca nefes alamaz hale geliyoruz. Birçok işçi arkadaşımız baygınlık geçiriyor. Bu deponun havasızlığını yetkili amirlere defalarca söyledik ancak bir çözüm bulamadık. Buranın çalışanların önemli bir bölümü genç ve kadın işçiler. Buradaki çalışmayı ailelerine destek olarak görüyorlar, bundan dolayı da bazı meseleleri görmezden geliyorlar. Ya da beli bir yaşın üstende olan kadın arkadaşlar ‘Biz burada çıkarsak başka bir yerde iş bulamayız’ kaygısı taşıyor. İşçi arkadaşlarımızın bunu düşündüğünü vardiya amirleri ya da kat sorumluları da biliyor. Bu nedenle ciddi baskı uyguluyorlar. Örneğin burada bir kadın arkadaşımız kasa taşıdığı için bel fıtığı oldu. Defalarca doktora gitti, raporlar aldı ama eninde sonunda bir fırsatını bulup 25-2’den tazminatsız işten çıkardılar. Ki bu işçi arkadaşımız dört yıllıktı. Bu durumu gören diğer arkadaşlarımızda bizde böyle oluruz diye ses çıkarmıyorlar.”

Kaynak: Evrensel Gazetesi

İlgili haberler
LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...

Watsons’taki çıplak arama davasında sanıklar suçu...

Vialand AVM Watsons mağazasında yaşanan çıplak arama olayının davasında güvenlik görevlisi arama emr...

Hamile işçinin ‘sağlıksız güvencesi’

Boya kokusu tinerle karışmış, koku bütün fabrikaya yayılmış. En uç köşede hamile bir kadın çalışıyor...