HÜDAPAR'lı Dinç kadına yönelik şiddeti İslami eğitimin yetersizliğine bağladı
HÜDAPAR'lı Faruk Dinç kadına yönelik şiddeti İslami eğitimin eksikliğine bağladı. Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Simge Yardım sorunun çözümünün eşit ve özgür bir toplum inşasından geçtiğini vurguladı.

HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, laik eğitim sistemini hedefe alan açıklamalarda bulundu. Yerel bir gazeteye konuşan Dinç, kadına yönelik şiddetin ve tacizin artmasının nedenini İslam’a uygun eğitim verilmemesine bağladı.

Dinç şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman ama taciz çok uygulanıyor. Yüzde 99 Müslüman ama kadına şiddet yaşanıyor. Sen bu toplumu Müslümanlığa göre yetiştiriyor musun? Sen İslami eğitim mi veriyorsun, yoksa İslam'a aykırı mı eğitim veriyorsun? Sen bu gençlere bugün; kul hakkını, peygamberin merhametini, hayasını, iffetini, hak - hukuka riayetini, sözünde durmasını, Allah’tan korkmasının eğitimini veriyor musun? Yok. Hem bana İslami bir eğitim vermiyorsun hem benden İslami performans bekliyorsun. Burada bir çelişki yok mu? Gençlerimiz sizce İslam’ı ne kadar biliyor. Eğitim sistemimiz bizi İslam’dan uzaklaştırıyor.”

ÇÖZÜM EŞİT VE ÖZGÜR BİR TOPLUM İNŞASI

Dinç'in sözlerini Ekmek ve Gül'e değerlendiren Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, "Dinç'in söylemleri bu biçimde olsa da ülkede genel olarak çocuklara yönelik işlenen taciz, istismar gibi suçların bir çoğunun da cemaat ve tarikat yurtlarında işlendiğini hatırlamak gerekiyor" dedi. İktidarın uzun bir süredir dini değerler üzerinden bir eğitim anlayışı geliştirme çabasının olduğunu söyleyen Yardım, "Özellikle de genel seçim sonrasında da hız verilen uygulamaları hepimiz takip ediyoruz. Çeşitli tarikat vakıflarıyla yapılan projelerin ve protokollerin, Milli Eğitim Bakanının sık sık bu vakıflarla görüşüyor olmasının eğitime ve topluma yönelik bir inşa planı olduğunu görebiliyoruz" dedi. 


Eğitimin evrensel değerlerle tanımlandığı ve çocuk haklarını, çocukların üstün yararını esas almak zorunda olduğunu ifade eden Yardım, eğitimin aynı zamanda bilimsel ve demokratik bir biçimde kurulması gerektiğini, iktidara yönelik itirazlarının hep bu ilkeler üzerinden kalktığını vurguladı.

Dinç'in söylemlerinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitimi kız çocuklarının eğitimden uzak kaldığı bahanesiyle hedefe aldığı gibi bir çarpıtma içerdiğini söyleyen Yardım, "Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet, taciz, istismar çok yoğun. Ama bunun çözümü İslami eğitim değil. Tam da aksine bunun çözümü kadın haklarına duyarlı, eşit ve özgür bir toplum inşasından geçer. Kız çocuklarının eğitim hakkının sağlanmasından geçer" dedi. İslami eğitimin pedagojiye uygun olmadığını ifade eden Yardım, bu anlayışla oluşturulmaya çalışılan toplum dizaynına karşı topyekün bir mücadele gerektiğini söyledi. "Tüm velilerin, sendikaların, eğitim bilimcilerin, çocuk hakları örgütlerinin, tüm halkın bu inşaya itiraz eden bir yanı olması gerekir" diyen Yardım, bu tutumun aynı zamanda toplumu tek bir din ve mezhep üzerinden tanımlayarak ayrımcılığa yol açtığını ve bunun eğitimin temel evrensel ilkelerine aykırı olduğunu dile getirdi. 

Kapak Fotoğrafı: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: MA

İlgili haberler
HÜDA PAR'dan kadın düşmanı vizyon: Nikâhsız birlik...

Cumhur İttifakı'nın ortağı HÜDA PAR seçim beyannamesinde ‘6284’ün kaldırılması, zinanın suç olması,...

Yeniden Refah ve HÜDA PAR’ın seçim bildirgesi kadı...

HÜDA PAR ve Yeniden Refah'ın seçim bildirgelerinde kadınlara ayrılan bölümde, aile ve esenk çalışma...

HÜDA PAR yine karma eğitimi hedef aldı: ‘Gençler b...

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, yine karma eğitimi hedef aldı ve müfredatı da dini değer...