İzmir Barosu’ndan ‘rıza’ kavramı çalıştayı
İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu 'Cinsel suçlarda rıza kavramı, mağdur hakları' konulu çalıştay düzenledi.

İzmir Barosu Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, "cinsel şiddette rıza kavramı, cinsel şiddet kriz merkezler", "İstanbul sözleşmesi ve mağdur hakları", "Ceza Mahkemesi ve cinsel şiddet" , "Cinsel suçlarda cezasızlık", "Cinsel şiddete uğrayan bireylerin adli tıp muayenesi ve değerlendirme", " Cinsel travmaya maruz bırakılan bireyin ruh sağlığı muayenesi" konulu oturumlar yapıldı.

Çalıştayın ikinci gününde ise, "Mağdur haklarının ulusal ve uluslararası sözleşmeler kapsamında değerlendirilmesi", "Yargıtay kararları çerçevesinde rıza kavramına bakış", "Rıza kavramına farklı yaklaşımlar" konularında atölyeler düzenlenecek.

Çalıştaya ilişkin bilgi veren Avukat Arzu Hazel, "Cinsel suçlar söz konusu olduğunda çoğunlukla yargıda tartışılan husus mağdurun rızasının olup olmadığı hususu oluyor. Çünkü sanıklar savunmalarında mağdurların kendi rızaları dahilinde bir takım eylemleri gerçekleştirdiklerini iddia ediyor. Bu yüzden yargılama tamamen mağdurun rızası üzerine yoğunlaşıyor. Bu aslında olması gereken bir şey. Yani bir cinsel ilişkinin rızaya dayalı olup olmama hususu kadının ne istediği ile ölçülmesi gerekiyor" dedi.

Burada sorun olan şeyin mağdurun rızasının varlığını tartışırken direnmiş olup olmamasının koşulunun aranması olduğunu belirten Hazel, "Bu aslında cinsiyetler arası eşitsizliğin yok sayılması anlamına geliyor. Cinsel ilişkide rızası olmayan taraf karşı çıksın, dirensin, bağırsın, gerekirse öldürülmeyi göze alsın. Çünkü çoğunlukla biliyoruz ki karşı çıkıldığında öldürülmeye kadar varan sonuçlar olabiliyor. Aynı zamanda bu karşı çıkma toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklı çoğunlukla mümkün olmuyor. Bu yüzden yargılama sırasındaki direnme koşulu, özellikle fiziksel direnme koşulu, kadınların aleyhine yorumlanmasına ve sonuçta beraat kararlarının çıkmasına neden oluyor" diye konuştu.

Bir başka problemin ise yargılama sırasında aşamalı rızanın kabul edilmemesi olduğunu ifade eden Hazel, "Aslında bunların eleştirisini yaparak yeni bir bakış açısı geliştirme, bu konuda neler yapabilirizi araştırma konusunda bir araya geldik. Mağdur avukatlığı yaparken nasıl daha iyi bir savunma yapabiliriz konusunda tartışmalarımız gerçekleşecek" dedi.

İlgili haberler
İsveç’te tecavüze karşı ‘rıza yasası’ geliyor

İsveç’te #MeToo kampanyasıyla taciz ve tecavüze kadınların yaptığı çağrı ve gösterilerin ardından İs...

GÜNÜN BİLGİSİ: Rıza ve rıza inşası nedir?

Kadınlar cinsel şiddete ya da saldırıya uğradığında sanıkların, mahkemenin, medyanın ‘rızası var’ sö...

GÜNÜN DİKKATİ: Rıza olmadan cinsel ilişki tecavüzd...

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa ülkelerinin yasalarını inceledi.31 ülkeden sadece 8’inde yasalar rıza...