İzmir’de #LasTesis protestosuna katılanlara gözdağı: 25 kadın ifadeye çağrıldı
İzmir’de #LasTesis protestosuna katılan yaklaşık 25 kadın hakkında ifadeye çağrılma kararı çıkarıldığı öğrenildi. Kadınlardan 9’u evlerinden alınarak emniyete götürüldü.

İzmir’de 15 Aralık'ta yapılan #LasTesis protestosuna katılan kadınlara yönelik operasyon başlatıldı. Yaklaşık 25 kadın hakkında ifadeye çağrılma kararı çıkarıldığı öğrenildi. Kadınlardan 9’u evlerinden alınarak emniyete götürüldü, ifadelerinin ardından götürüldükleri sağlık kontrolünün sonra serbest bırakıldı.  
15 Aralık Pazar günü Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete karşı #SuçluSensin diyerek danslı protesto gerçekleştirmişti. 25 Kasım’da Şili’de kadınların ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla hazırladığı “Las Tesis” dansı dünyanın hemen hemen her yerinde yankı bulmuş, ancak Türkiye’deki protestoların çoğu polis müdahalesi ile karşılaşmıştı.
İzmir’de  yapılan danslı protesto polis müdahalesi ile karşılaşmadı ancak katılan kadınlar hakkında eylemin ertesinde soruşturma açıldı.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız İzmir Barosu Sekreteri Perihan Çağrışım Kayadelen, ifadeye çağrılan kadınların listesine ulaşamadıklarını ancak 25 civarında kadın hakkında ifadeleri alınmak üzere yakalama kararı olduğunu kaydetti. Gözaltı kararı olmadığını belirten Kayadelen, kadınların ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılacaklarını söyledi. Güvenlik Şubeye götürülen kadınların TCK 301 (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) ve 2911’e (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu) muhalefetle suçlandığı öğrendildi

SOYLU “KANUNA RAĞMEN EN GENİŞ HAKKIMI KULLANACAĞIM” DEMİŞTİ
TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li kadın vekillerin #LasTesis eylemlerine yapılan polis müdahalesini kınamak için meclis sıralarından sıra kapaklarına vurarak yaptığı #LasTesis eyleminin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Eğer bu Meclis, 'Bunları söylemeye devam etsinler.' derse ben İçişleri Bakanı'yım, kanuna rağmen, Anayasa'ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım" diye konuşmuştu.

KADINLAR TEPKİLİ
Gözaltıların gerçekleşmesinin ardından kadın örgütleri sosyal medyada #KadınlarıDeğilKatilleriDurdurun diyerek tepki gösterdi.
İstanbul’da 8 Aralık’ta ve Ankara’da 12 Aralık’ta yapılan Las Tesis eylemlerinde yapılan polis saldırısında kadınlar gözaltına alınmış, Ankara’da kabahatler kanununa göre para cezası verilerek, İstanbul’da ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmışlardı. İstanbul’da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan kadınlar daha sonra bu kararı protesto etmişlerdi.

İlgili haberler
Ankara’da gözaltı ve polisin sert müdahalesine rağ...

Ankara’da kadınların Güven Park’ta yapacağı #LasTesis dans gösterisine müdahalede bulunan polis kadı...

GÜNÜN DİKKATİ: Şiddete karşı dans ettiler

Türkiye'deki ve dünyadaki kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla, lise öğrencisi kadınlar dan...

Kadınlar İzmir ve İstanbul’da #SuçluSensin diye ha...

Dünyanın dört bir yanına yayılan #LasTesis gösterisine İzmir ve İstanbul’daki kadınlardan da ses gel...