Kadınlar eşitsizliğe, sömürüye ve şiddete karşı 1 Mayıs alanında
1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler, yurdun dört bir yanında OHAL ve sömürüye karşı emek, barış ve demokrasi için alanlara çıktı. Kadınlar da 1 Mayıs alanlarında kendi talepleriyle yerlerini aldı.

Türkiye’nin dört bir yanında kutlanan 1 Mayıslarda kadınların kortejlerin en önünde olması, kimi kortejlerde sayıları az olsa da en büyük coşkuyu taşıyor olmaları önemli bir gösterge... Kadınlar 1 Mayıs alanlarından emeklerinin, bedenlerinin ve kimliklerinin sürekli hedef haline getirilmesine “eşitlik, özgürlük ve barış” diyerek cevap verdiler. 8 Mart’tan 1 Mayıs’a onlarca talep taşıdılar...


İşyerinde ve hayatın her alanında eşitlik, kadınların emeklerini görünür kılacak, hakkını verecek politikalar, güvenceli iş, güvenli bir gelecek, evde, işte, sokakta şiddetin son bulması, doğum, emzirme izni, çocuk bakımı için kreş hakkının gasp edilmemesi, sözleşmeli, yarı zamanlı, esnek değil tam zamanlı ve güvenceli işlerde çalışmak... İşte bunlar kadınların en çok dile getirdikleri, renkli cümlelerle dövizlerine, pankartlarına yazdıkları talepler...

Elbette 8 Mart’tan 1 Mayısa taşınan en önemli gündem maddelerinden biri de kadına yönelik şiddet oldu. Şiddet, özellikle de işyerinde şiddetin kadınların güvencesizliğe itildikçe daha da artan, katmerlenen ama ne yazık ki en az konuşulan konulardan biri.


1 Mayıs öncesi sitemizde yayınladığımız bir röportajda bir işçi kadının dediği gibi “geçim zorlaştıkça işe ihtiyaç artıyor, ihtiyaç arttıkça koşullar kötüleşiyor, koşullar kötüleştikçe sorunlar derinleşiyor...” İşte, 2018 Türkiyesinde işçi kadınların yaşamının özeti bu... Bugün dünden daha fazla oranda kayıtlı-kayıtsız biçimde çalışma yaşamına dahil olan kadınlar, dünden daha kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyorlar. 1 Mayıs alanına taşınan da kadınlara reva görülen bu kötü çalışma ve yaşam koşullarına isyan oldu.


1 Mayıs alanlarına taşınan bir diğer önemli gündem ise çocuk istismarı. Hükümetin erken seçim açıklamasının hemen öncesinde meclis komisyonlarına taşıdığı ve kadınların tepkisini toplayan çocuk istismarı düzenlemesi, seçim sonrasına kaldı. Hükümet, seçim için düzenlemeyi rafa kaldırdı kaldırmasına ama kadınlar çocuk istismarını önleyen değil, aklayan düzenlemelere karşı olduklarını 1 Mayıs alanında da ifade ettiler.

İSTANBUL


İSTANBUL - TUZLA

ANKARA

İZMİR

GEBZE

AYDIN


KAYSERİ


BURSA


BOLU

MUĞLA

MANİSA


EDİRNE

BARTIN

LÜLEBURGAZ

SAMSUN

ADANA


DİYARBAKIR







İlgili haberler
GÜNÜN TARİHİ: Haymarket direnişinin kadın yüzleri

İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı 1 Mayıs yapan tarihteki kadın örgütçülerden,...

GÜNÜN ŞARKISI: Bandiera Rossa

1 Mayıs sabahına Slovenyalı kadın korosu Kombinat’ın muhteşem yorumuyla ‘İleri işçiler, yoldaşlar il...

1 Mayıs 2018: Eşitlik için hep birlikteyiz

Türkiye’nin dört bir tarafında kadınlar, taleplerini, coşkularını, umutlarını 1 Mayıs alanlarına taş...