KADINLAR SOKAKTA: Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de dört bir yanında kadınlar sokağa çıkıyor.

ANTALYA

Antalya’da kadınlar Kadın Platformunun çağrısıyla Aydın Kanza parkında buluşarak Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Kadınlar adına açıklama yapan Songül Şarklı, meclis gündeminde olan yasa değişikliklerini ve kadınların kazanımlarına dönük saldırıları hatırlatarak “Dün olduğu gibi bugün de haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mitingde kadınlar, öldürülen kız kardeşlerinin hayat hikayelerini de okuyarak öldürülen kadınların birer sayı değil birer yaşam olduğuna dikkat çekti.

SAVAŞA HAYIR SLOGANINA YASAK!
Öte yandan eylem başlamadan önce kadınlar engelleme girişimiyle karşılaştı. Eylemden birkaç gün önce, içinde “Yaşamak istiyoruz” da dahil olmak üzere birçok sloganın atılması halinde eyleme izin vermeyeceğine ilişkin tebligat gönderen Emniyet Güvenlik Büro Amirliği, kadınların itirazı üzerine 2 gün sonra izin belgesini yenileyerek gönderdi. Bu kez de “Savaş istemiyoruz” sloganına yasak getirildi, kadınların savaş karşıtı slogan atması ve dövizler taşıması engellendi.

ANTEP


Antep’te Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, şiddete ve kadın cinayetlerine dikkat çekti. Kadınlar, “Erkek Adalet değil, gerçek adalet”, “Kadın, yaşam, özgürlük”,”Mobbing öldürür”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı. “Eşit ve Özgür yaşamak için; Gücümüz birliğimiz” pankartı açan Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına açıklama yapan Sara Alagöz, Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” haykırışının tüm kadınların çığlığı olduğuna dikkat çekti. Şiddetin giderek yaygınlaşmasında cezasızlık politikalarının olduğunu belirten Alagöz, kadınların çalışma yaşamında karşı karşıya kaldığı şiddete ve krizin gittikçe derinleşen etkilerine de değindi: “Baskı ve örgütlülüğü parçalamaya dönük başta KHK'lerle işten atmalar olmak üzere, yasal ve hukuki dayanağı olmayan uygulamalar arttı. Tüm bu politikalar, işyerlerinde daha fazla eşitsizlik, yoksulluk, ayrımcılık, cinsiyetçilik, mobbing ve şiddet olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma yaşamı ve koşulları, tüm emekçiler açısından özellikle de kadınlar açısından şiddetin kendisi haline gelmiş durumda.”
Öte yandan Emek Partisi il binasında bir araya gelen genç kadınlar da 6284 sayılı yasa, nafaka hakkı ve hemen hemen her gün okulda ve sokakta başta olmak üzere bir çok yerde maruz kaldıkları şiddet ve tacize karşı ne yapmaları gerektiğini tartıştı.

MALTEPE - GÜLSUYU


İstanbul’un Maltepe ilçesi Gülsuyu Mahallesinde kadınlar eylem yaptı. Yakın zamanda mahallede yaşanan bir kadın cinayeti ve bir tecavüz olayını hatırlatan kadınlar, devletin politikalarının kadınlara şiddet olarak döndüğüne dikkat çekti. Mahallede yaşananlar başta olmak üzere tüm ülkede kadınların karşı karşıya bırakıldığı şiddet tablosuna dikkat çeken kadınlar “Evde, işte, sokakta ölmek istemiyoruz” dedi.

BEYLİKDÜZÜ

İstanbul Beylikdüzü’de kadınlar erbaneleriyle sokağa çıktı.

ODTÜ


ODTÜ’de kadınlar, 25 Kasım’da dolayısıyla gece yürüyüşü gerçekleştirdi. 5. Yurt önünde bir araya gelen kadınlar, yurtlar bölgesinde şiddete karşı sloganlarla yürüdü. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, “Kadınlar boşanmasın, ne olursa olsun evde olsun diyen zihniyet kadınların nafaka hakkına el uzatıyor. Yargı, kadına yönelik şiddeti ve cinayeti adeta aklıyor ve destekliyor. İktidarın kadın düşmanı politikaları, kriz ekonomisinde şirketleri ve zenginlerin lehine çalışması derin bir toplumsal çöküntüye sürüklüyor” denildi. Üniversiteli kadınların da bu tablodan paylarını aldığı belirtilen açıklamada, akademideki cinsiyetçilikten kadın yurtlarındaki ayrımcılıklara, üniversitelerde cinsel taciz önleme birimlerinin eksikliğinden tacizci, tecavüzcü hocaların korunmasına birçok sorunla karşı karşıya olunduğu ifade edildi. Açıklamada, “Biz üniversiteli kadınlar olarak, ODTÜ’de ve diğer bütün üniversitelerde taciz önleme birimlerinin yoksa kurulmasını, aktif bir şekilde işler hale getirilmesini ve genç kadınların en çok muzdarip olduğu sorunlardan biri olan tacizi önlemek adına çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Kampüslerde de sokaklarda da özgürce yaşamak istiyoruz” denildi.
BATIKENT

Ankara Yenimahalle’de Batıkentli kadınlar, basın açıklaması gerçekleştirdi. Batıkent Metro durağında bir araya gelen kadınlar, “Erkek-devlet şiddetine karşı isyanımızla sokaktayız. Yaşamak istiyoruz!”dedi. Eylem sırasında polisin kadınların slogan atmasına engel olmak istemesi üzerine kadınlar “Bizi engelleyeceğinize kadın cinayetlerini engelleyin” diyerek tepki gösterdi. Batıkentli kadınlar adına açıklama yapan Nursel Oktay, şiddet karşısında önleyici ve koruyucu öneme sahip İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın hedefte olduğunu hatırlatarak sözde mağdur erkekler anlatısıyla kadınların nafaka hakkına saldırıldığını ifade etti. Oktay, kadına yönelik suçlarda kamuoyu baskısı olmaksızın faillerin adil yargılanmadığına dikkat çekerek öldürülen her bir kadının hesabını sormak için sokakta olduklarını dile getirdi. Ekonomik krizin artan etkisinin faturasının da kadınlara kesildiğini belirten Oktay, “Şirketlerin borcu zamlarla bize ödetilmeye çalışılırken mutfaktan faturalara tasarruf yapmak yine kadınlara kalıyor” dedi. Oktay, kadınların yargıya, polise, erkek iktidara karşı yalnız olmadığını belirterek “Hayatın her alanında mücadele etmeye devam edeceğiz. Erkek egemenliğine, kapitalizme, faşizme, emperyalizme karşı kentleri kadınların isyanıyla saracak, kelebek etkisi yaratacağız” diye konuştu. 

TUZLUÇAYIR


Ankara'nın Mamak ilçesi Tuzluçayır mahallesinde Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı. Öldürülen kadınların fotoğraflarından hazırladıkları maskelerle mahallede yürüyüş yapan kadınlar, şiddetin önlenmesi için devletin sorumluluklarını yerine getirmediğini vurguladı. Kadınlar mahallerinde de öldürülen ve şiddete uğrayan kadınları hatırlatarak dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.




İlgili haberler
GÜNÜN VİDEOSU: Öfkemizi değiştirici güce dönüştürm...

Hayatımızı ve haklarımızı savunmak için “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı; Gücümüz Birliğimiz” diye...

Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, sömürüsüz bir dünya...

Kadınlar 25 Kasım’da kadın cinayetlerine, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, krizin derin...

İstanbul’da kadınların 25 Kasım eylemine yasak

İstanbul’da kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemi Kayma...