Kış hazırlığının vazgeçilmezi kurutmalık artık lüks: Ekmek alamıyoruz, ne kurutmalığı?
Kış hazırlıklarının vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu başladı. Ancak Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yurttaşlar, sebzelerin pahalılığı nedeniyle kurutmalık yapamıyor.

Yaz aylarının sonuna yaklaşırken kış hazırlıkları başladı. Kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu da başladı ancak kurutmalık için sebze alabilen yok. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yurttaşlar, geçtiğimiz senelerde kilolarca kurutmalık yapabilirken bu sene sebzelerin pahalılığından kaynaklı kurutmalık yapamadıklarını söyledi.

Sur ilçesine bağlı Cami Kebir Mahallesi’nde manavların, küçük bakkalların önüne kurulan seyyar sebzecilere gidiyoruz. Tezgahlarda sebze var fakat kurutmalık için getirildiği belli olan biber, patlıcan, domateslerin büyük bir çoğunluğu çuvallarından bile çıkarılmamış. Tezgahların önünden geçenlerden kimi sadece fiyatlara bakmakla yetinirken, alanlar ise 3-4 kiloyu geçmeyecek şekilde alışverişini tamamlıyor. Alışveriş yapan bir kadınla konuşuyoruz.

‘GEÇEN SENEYE ORANLA FİYAT FARKI CİDDİ’

Cemile Aktaş 52 yaşında, altı çocuğu var. Ev hanımı. Kurutmalık için sebze alıp almadığını soruyoruz: “Sebzeler çok pahalı. Görüyorsunuz 2 poşet alabildim o da akşam yemek için. Geçen seneye oranla ciddi bir fiyat farkı var. Geçen sene bütün kış yiyeceğimiz kurutmalık için 1000 TL ödüyordum şimdi yapmaya kalksam en az 3000 lira. Domatesin kilosu 30 lira, patlıcanın kilosu 15 lira, biberin kilosu 20 lira. Nasıl yapalım? Zor yani. Şu ana kadar yapmadım yaparsam da en fazla beş kilo yapabilirim. Geçen sene salça ve konserve yapıyorduk onu da yapmak hayal oldu. Kışın ne yiyeceğiz bilmiyorum. Eve bir asgari ücret geliyor. Dört asgari ücret girse bu gidişle geçinemeyiz.”


‘YEMEK İÇİN BİLE SEBZE ALAMIYORUZ’

Mahallede evin önünde oturmuş iki kadınla konuşuyoruz. Hayriye ile tanışıyoruz. Hayriye’nin altı çocuğu var. Eşi asgari ücretle çalışıyor. Hayriye, artan hayat pahalılığına değinerek kurutmalık yapamadığını anlattı: “Geçen sene on beş kilo kadar kurutmalık yapmıştım. Kışın iyi oluyor. Hiçbir şey olmasa evde onu yiyoruz. Bu sene bu gidişle onu da yapamam. Geçen sene bu kadar pahalı olmadığı için ay sonunda biraz arttırıp alıyorduk yapıyordum. Şimdi sebzelerin fiyatı ortada. Kira, faturalar, evin giderleri derken bırakın artırıp kurutmalık sebze almayı ay sonunu getiremiyoruz, her şeyden kıstığımız halde. Yemek için sebze alamıyoruz ki kurutmalık için nasıl alalım?”

‘KURUTMALIK DEVRİ BİTTİ’
Belkız Aslan da “Kurutmalık yapma devri bitti, lüks oldu artık” diyerek artan fiyatlara tepki gösterdi. Aslan, “Ekmek olmuş 12 lira. Ekmek alırken bile zorlanıyoruz ne kurutmalığı ne salçası? Salçayı kim yapsın? Bir kasa domates 100-200 lira en az. Kahvaltıya, yemeklere bile domates koyamıyoruz ki eskisi gibi. Bir kilo alıyorum, evde 3 çocuk, 4 kişiyiz her birimize bir tane düşüyor. Fakirin halini kim görüyor ki?” diyor.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar: Eskisi gibi kışlık yapmak mü...

Bir mahalle pazarında mikrofon uzattığımız kadınlar fiyatlardan da kışlık yapamamaktan da şikayetçi.

Nerede o balkonlardaki eski kurutmalıklar!

Şimdi tüm kışı atlatmak için kurutmalık yapmak değil derdimiz. Arada çıkarıp sofraya koyalım en azın...

Adana'da kış hazırlıkları: ‘Geçen sene 1 ton aldım...

Adana'da kış hazırlıkları her seneki gibi değil...

Nerede o eski kış hazırlıkları!

Kış hazırlıklarını hızlandırdığı yaz ayları kadınlar için eskisi gibi hummalı değil. Kasa ile alınan...

Antep’te kara kış hazırlığı

Turşu nasıl kurulur, salça yapmanın püf noktaları nedir sorularıyla çıktığımız Antep sokaklarında ce...

Kriz kış hazırlığını da, aşureyi de vurdu

Aşure dağıtan tüm kadınların yüzünde hep aynı gülümseyiş var. Bazen birbirimize selam dahi veremeden...