Kovid-19 gerekçesiyle çocuğunun velayeti alınan hemşire: Pandemi benim suçum değil
Ordu'da hemşire olarak görev yapan ve çocuğunun velayeti Kovid-19 riski gerekçesiyle boşanma aşamasında olduğu eşe verilen Cemile Deniz, 'Kovid-19 benim suçum değil' dedi.

Ordu 2’nci Aile Mahkemesi, Evde Sağlık Hizmetleri Servisi'nde çalışan hemşire Cemile Deniz’in yanında kalan çocuğunun velayetini, koronavirüs pandemisini gerekçe göstererek boşanma aşamasında olduğu eşine verdi. Cemile Deniz, “Kovid-19 benim suçum değil” diyerek çocuğunun velayetinin yeniden kendisine verilmesini istedi.

Demirören Haber Ajansından Mustafa Kırlak'a konuşan Cemile Deniz, verilen karardan dolayı üzgün olduğunu belirterek “İşimi yapmak zorundayım, geçimimi sağlamak zorundayım. Kovid-19 benim suçum değil, ülkeye bunu ben bulaştırmadım. Kovid-19 sürecinde ben bir kez bile izin kullanmadım, nöbet tuttum, gece gündüz çalıştım. Eminim ki pandemi sürecinde o hakime hanım da balkona çıkıp sağlıkçıları alkışlamıştır. O da belki biz sağlık çalışanlarını destekledi. Bu tarz bir kararı verdiğine inanamıyorum” dedi.

'BU KARAR EMSAL OLACAK'

Çocuğunun velayetinin tekrar kendisine verilmesini isteyen Cemile Deniz, “Çocuğumun psikolojisini ve yaşam tarzının bozulmamasını istiyorum. Adaletin bu yanlış kararı düzeltmesini istiyorum. Çünkü bu emsal olacak. Boşanma aşamasında olan diğer sağlıkçılar var, onlar çocuklarını nereye bırakacaklar?” dedi.

Cemile Deniz’in avukatı İrfan Demir de karara itiraz ettiklerini kaydederek, “Başvurumuzu yaptık. Ben Cemile Hanımın vekili olarak gerçekten büyük bir yara aldığını düşünüyorum. Şu anda sonuç bekliyoruz. Bu sonucun bir an önce verilmesi gerekiyor. Çocuk, annenin çalıştığı sırada polis tarafından alındı" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Ordu’da hemşire olarak görev yapan Cemile Deniz'in yanında kalan çocuğun velayeti, Deniz'in sağlık çalışanı olması ve Kovid-19 riski taşıması gerekçe gösterilerek boşanma aşamasında olduğu eşi M.A.D'ye verildi. Sağlık örgütleri mahkemenin verdiği karara tepki gösterdi. Dev Sağlık-İş, SES, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği ve Türk Tabipleri Birliği, yaptıkları ortak açıklamayla kararın derhal bozulmasını talep etti:  “Kabul edilemez bu kararın derhal bozulmasını bekliyor ve Sağlık Bakanlığından sağlık emekçilerinin çocuk bakımı sorunlarının çözülmesi için harekete geçilmesini talep ediyoruz.”
'BU KARARI KABUL ETMİYORUZ'
Sağlık meslek örgütleri yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ebe Cemile Deniz, korona pandemi mücadelesinde ambulansta görev yaptığı ve dava sonucunda yer aldığı şekliyle ‘sürekli evlere girip çıktığı’ gerekçesiyle evladının sağlığı için riskli bulundu! Kahramanlar olarak başladığımız Corona mücadelesinde tükendik, tekrar tekrar enfekte olduk, öldük; yetmedi çocuklarımız elimizden alınıyor. Bu kararı kabul etmiyoruz. Sağlık çalışanları olarak Corona virus ile en önde mücadele ediyoruz. Sağlık açısından riskli grupta da olsak izinli sayılmıyoruz, bakıma muhtaç yakınlarımızın, çocuklarımızın yanında olamıyoruz, bakıcı tutmaya maddi gücümüz yetmiyor, izin alamıyoruz, emekli olamıyoruz, istifa edemiyoruz. Dahası karşı karşıya bırakıldığımız bütün baskı ve zorluklarla birlikte Corona mücadelesinde üstlendiğimiz rol, çocuğumuzun velayet hakkını kaybetmemize gerekçe olarak gösteriliyor.”
'CEMİLE EBE, SİSTEM TARAFINDAN TEKRAR TEKRAR MAĞDUR EDİLDİ''
Cemile ebenin sistem tarafından, görev tanımında olmayan bir çalışma alanında istihdam edilerek mağdur edildiği ifade edilen açıklamada, “Bağışıklık sistemi düşük olduğu belirtilen çocuğuna bakan bekar bir kadın olarak, çocuğunun bakımını sürdürmesine imkân sağlayacak bir birimde çalıştırılmayarak mağdur edilmiştir. Çalışan bir anne olarak çocuğunun gelişim dönemine uygun eğitim sürdürmesine imkân sağlayacak koşulları oluşturacak kaynaklarından yoksun bırakılarak kreş sağlanmayarak, ebeveyn izni verilmeyerek mağdur edilmiştir. Aynı sistem bu anneyi, ‘riskli’ bulup covid ek ödeme kapsamına almadığı bir birimde çalıştırırken, çocuğunun bakımı söz konusu olduğunda kendisini ‘yüksek riskli’ olarak değerlendirerek mağdur etmiştir. Bu kararla, bir anne çocuğu elinden alınarak mağdur edilmiştir. Bir çocuk annesinden ayrılarak mağdur edilmiştir” denildi.
Bu kararla sağlık çalışanlarının toplum gözünde damgalanmalarının resmi olarak onaylandığı belirtilen açıklamada son olarak, “Kabul edilemez bu kararın derhal bozulmasını bekliyor ve Sağlık Bakanlığından sağlık emekçilerinin çocuk bakımı sorunlarının çözülmesi için harekete geçilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Cemile Deniz (Mustafa Kırlak/DHA)

İlgili haberler
‘Pandemi var’ gerekçesiyle çocuğunun velayeti sağl...

Ordu’da 112 Acil’de hemşire olarak görev yapan C.D’nin çocuğunun velayeti, ‘Kovid-19 riski’ gerekçe...

Sağlık emekçisi kadınların pandemi ile mücadelesi

Türkiye’de ‘yeni normal’e geçişle birlikte görmezden gelinen sağlık emekçisi kadınlar neler yaşıyor,...

‘Emziren hemşireye izin yok, eğitim yok, zorla kov...

Bir devlet hastanesinde görev yapan ve süt izni döneminde olan hemşire, eğitim almadığı halde kovid...