Mata Otomotiv’de kadın işçilere 8 Mart kesintisi!
Mata Otomotiv’de devamsızlık yapmayan işçilere verilen devamlılık priminin kadınlara verilmeyeceği duyuruldu. Gerekçe ise kadınların mücadeleyle kazandıkları 8 Mart ücretli izin haklarını kullanması!

Kadınların verdikleri sendikal mücadele sonrası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ücretli izin haklarını kazandığı İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de bulunan Mata Otomotiv’de kadın işçilerin “devamsızlık” yapmayan işçilere verilen devamlılık primini alamayacağı duyuruldu. Birleşik Metal-İş ile Mata Otomotiv arasında imzalanan toplu sözleşmede, “Çalışanın ay içinde iş kazası, yıllık izin ve sendikal izinler dışında günlük ve saatlik devamsızlığı bulunmaması halinde 1 yevmiye tutarında devamlılık primi ödenir” ve “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın işçiler ücretli izinli sayılır” maddeleri bulunduğunu belirten işçiler duruma tepkili.

‘KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR’

Bir Mata işçisi “Kazanımımız olanı bizim günümüzde bile elimizden alıyorlar. Sözleşmemizde yer alan maddeyi fabrika yönetimi uygulamamak için elinden geleni yapıyor. Hem ücretli izinli olacağım hem devamlılık primim kesilecek. Böyle ücretli izin mi olur? 1 günlük yevmiye vermemek için sözleşmemizde yer alan kazanılmış haklarımıza saldırmaya başladılar” dedi.

Devamlılık primi alabilmek için ekstra çaba içinde olduklarını söyleyen bir işçi “Bizim için 1 günlük yevmiye bile çok önemli. Evin ihtiyaçları, çocukların ihtiyaçları derken geçinmek zor oluyor. Yeri geliyor hasta olsak bile primimiz yanmasın diye gelip çalışıyoruz. O zaman 8 Mart’ta gelip çalışalım, kesinti olmasın dediğimizde ‘Sizin sözleşmedeki hakkınız, bu hakkı kullanmak zorundasınız’ deniyor. Bir hakkı kullandırıp diğerini kullandırtmıyorlar. Biz kesinti yapılmamasını istiyoruz. Çünkü hem yasal olan hem de vicdani olan bu” diye konuştu.

‘ENGELLİLER GÜNÜ’NDE DE PRİMLER KESİLDİ’

8 Mart gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de engelli işçilerin ücretli izin hakkının olduğunu söyleyen işçiler, “Engelli arkadaşlarımızın da ücretli izinli olduğu gün primleri kesildi. Onlar için özel olan günü bile çok gördüler. Şimdi de biz kadınlarda aynı kesintiyi yapıyorlar” dedi.

‘SADECE KADIN İŞÇİLERİN SORUNU DEĞİL’

Prim kesintisinin sadece kadın işçileri ilgilendirmediğini ifade eden bir erkek işçi de “Bizim sözleşmemiz bugün tırpanlanıyorsa yarın da devam eder. Fabrika üretim konusunda büyüyor, yeni işçiler alınıyor. Maliyet artıyor diye mi bunu yapıyorlar bilmiyorum ama fabrikada çalışan yüzlerce kadın işçinin 1 günlük yevmiyesini kesmek işgüzarlığa girer. Dün engelli arkadaşlarımızın primi kesildi bugün kadın işçilerin. Hem engelli hem kadın olan arkadaşlarımızın toplamda 2 yevmiyesi gitti. Üretim yoğunluğundan kaynaklı üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar. Bu prim kesintisi de onun devamı. Bize gözdağı vermeye çalışıyorlar. Bugün prim kesilir yarın sözleşmedeki başka madde uygulanmaz. O yüzden bu haksızlık sadece kadın arkadaşlarımızı değil hepimizi ilgilendiriyor” dedi.

‘TEMSİLCİLER ÇİÇEK VERİP GİTTİLER’

Fabrika yönetiminin aldığı kesinti kararını temsilcilere sorduklarını belirten işçiler, “Bu durumu temsilcilere sorduğumuzda önce ‘Primler yatacak’ dendi. Sonra gelip ‘Seneye yeni sözleşme yapacağız. Orada konuşuruz bunları’ deyip elimize bir çiçek verip fotoğrafımızı çektiler ve gittiler. Biz zaten var olan sözleşmenin uygulanmasını istedik. Sorunumuzun muhatabına ulaşmak temsilcilerin görevi ama biz sorunumuzu paylaşmak için muhatap bile bulamıyoruz.”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Mata işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesiyle uğraş...

Mata işçisi kadınlardan İstanbul Sözleşmesinin hedef alınmasına tepki: ‘Hükümet, ekonomi gündem olma...

8 Mart kimin günü?

Lyon’da, Meşhed’de New York’ta, Şikago’daki grevlerin ve hatta bunlardan önceki ve sonraki kadın müc...

8 Mart’a doğru: 8 Mart kimin günü?

8 Mart'a doğru kadınların ortak dertlerine, mücadelesine ve birlikte neler yapabileceğimize yakından...