Mefa’da kıdeme göre değil, patronun kafasına göre zam
ARÇELİK’e sepet üreten Sincan OSB’deki Mefa Endüstri fabrikasında kimi işçilere kıdem zammı yatmadı. Çoğunlukla asgari ücret alan işçilere verilen zam çok düşükken zam verilmeyenlerin çoğunluğu kadın.

Ankara Sincan Organize sanayisinde bulunan Mefa Endüstri fabrikasında, bir yılını dolduran işçilere 6 ay sonra zam yapılacağı duyurulmuştu. İki ay gecikerek ağustos ayında gelen zam, geç yatmasının yanı sıra kimi işçilere verilmedi. Kıdem zammının başta kadınlar olmak üzere bazı işçilere yatırılmadığını aktaran işçilere, söz konusu zammın yüzde 3-5 civarında olmasına da tepkili. Çoğunluğun asgari ücret ile çalışan işçiler, geçinebilmek için mesaiye kalmak zorunda kaldıklarını ama bunun da geçinmelerine yetmediğini söylediler.

ÇÖP KUTUSU BORDROLARLA DOLDU

Mefa işçileri arasında zam alan da alamayan da patronun tutumuna tepkili. Operatörlerin fabrikanın WhatsApp gruplarından çıktığını söyleyen bir işçi, “Çöp bidonları maaş bordrolarıyla doldu. Kimisi açmadan yırtıp atmış. Her köşe başında bu nasıl zam böyle fabrika olmaz olsun sohbetleri döndü. Ustabaşılarından işçilerine kadar herkes yapılan zamdan şikayetçi. Kimi işçiler ‘Keşke hiç yapmasaydı, zam yaptık diyemezdi’ diyor” dedi.

KADINLAR AYRIMCILIĞA TEPKİLİ

İşçi kadınlar özellikle kendilerine zam verilmemesinin ayrımcılık olduğunu söylüyorlar. Konuştuğumuz işçi kadınlar, erkeklerle aynı işi yaptıklarını, kendi makinelerini kendilerinin tamir ettiğini, hatta “Erkekler laf etmesin” diye yardımı bile kadın arkadaşlarından istediklerini söylediler. Ücretlerinin zaten düşük olduğunu belirten kadın işçiler, hiç zam yapılmadığını dile getirdi.
Bir başka işçi “Daha önce sendikalaşma çalışması sırasında yüzlerce işçiyi sendikalı oldukları için işten atan Mefa, işçilerin birlikteliğinden korkuyor. Daha önce Türk Metal Sendikasına üye olan işçileri tek tek işten attı. Sendikaya da güven olmuyor nasıl olacak bilmiyorum ama sendikalı olsaydık bu fiyata çalıştıramazlardı bizi. Bizim gibi diğer metal fabrikalarında işçilerin aldıkları maaşlar ortada. Burada mecburiyetten çalışıyoruz” dedi.

İlgili haberler
GÜNÜN MESAJI: Metal işçisi kadınlardan

Metal iş kolunda aylardır süren toplu sözleşme görüşmelerinin ardından 2 Şubat’ta grev kararı alındı...

Fizik tedavi olmayan metal işçisi kadın yok

Adına meslek hastalığı denmeyen, ama aslında yaptığı iş nedeniyle hastalanan metal işçisi kadınlarda...

METAL İŞÇİSİ KADININ GÜNDEMİ: 8 saat çalışma, var...

Ağır iş koşulları ve sürekli değiştirilen vardiyalardan dertli olan, işçi sağlığı açısından ciddi so...