Mersin Tarsus'ta hal işçisi kadınlar direndi, ücretleri yükseltildi
Tarsus'ta Sebze Meyve Hali'nde düşük ücret ve çalışma koşullarına karşı iş bırakma kararı alan kadınların ücret talepleri kabul edilirken, çalışma koşullarına dair bir iyileştirmeye gidilmedi.

Mersin Tarsus Sebze Meyve Hali'nde çalışan yaklaşık 200 kadın işçinin talep ettiği ücretin karşılanmaması üzerine bir gün önce başlattığı iş bırakma eylemi, kadınların kazanımı ile sonuçlandı. Günlük 150 TL ile çalıştırılmak istenen kadınların direnişi sonucu, günlük yevmiyeleri 170 TL olarak belirlendi.

Kadınlara hakaret ettiği ifade edilen Mersin Tarsus Sebze Meyve Hal Başkanı Çetin Çalkın ile haldeki diğer işverenler, kadınların geri adım atmaması üzerine kadınlarla toplantı gerçekleştirdi. Yapılan toplantı sonrası Çetin Çalkın imzasıyla şu karar yayınlandı; “2022’nin yaz sezonunun çalışan bayan personellerin yevmiyeleri 01.01-2022 tarih itibariyle, tüccar arkadaşların almış olduğu kararla yevmiyeler 170 TL olarak onaylanmıştır.”

Kadınlar, ücret taleplerinin istedikleri oranda olmadığını ve yine de kabul ettiklerini söyledi. Kadın direnişi ile gelen zaferin kendilerini umutlandırdığını belirten kadınlar, artık tüm haksızlıklara karşı ortak eylem kararı alacaklarını belirtti.

"GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞTIRILIYORUZ"

İsmini vermek istemeyen kadınlardan biri uzun yıllardan beri söz konusu halde paketleme işi yaptığını ve sürekli olarak işveren tarafından sömürüldüklerini kaydetti. Çalıştığı hal ortamında kendisi ile birlikte yaklaşık 200 kadın çalışanın da olduğu bilgisini veren kadın, çalışma koşullarının ağırlığından şikayet ederek, “Burada çalışan tüm kadınlar günlük ortalama 10 ile 12 saat çalışıyor. Biz bu talebimizi de dile getirdik ama bu talebimizin karşılanmayacağını söylediler. Size soruyorum bir insan 12 saat çalışabilir mi? Ama biz mecbur çalışıyoruz. Çünkü hepimizin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi, bir çocuğu ya da bir kardeşi var. Biz yetkililerin bu konuya da el atmasını istiyoruz” dedi.

"SİGORTAMIZ YOK, MESAİ VERİLMİYOR"

Bir diğer çalışan kadın işçi ise, 12 saat çalışmalarına rağmen mesai alamadıklarını ve sigortalarının yapılmadığını söyleyerek, herhangi bir iş kazasında işverenin kendilerini yevmiyeci olarak tanıttığını belirtti.

KADIN KURUMLARINA ÇAĞRI

Yarından itibaren tekrar işlerinin başına döneceklerini kaydeden kadınlar, başta kadın kurumları olmak üzere tüm kesimlerin özellikle çalışma saatleri konusunda işverenlere baskı yapmasını istedi. Kadınlar ayrıca mevcut Mersin Tarsus Sebze Meyve Hal Başkanı Çetin Çalkın’ın da emekçilerden yana olmadığını, sürekli olarak işveren tarafı tuttuğunu belirterek, istifasını istedi. 

Fotoğraf-Haber: MA

İlgili haberler
Mersin’de paketleme işçisi 300 kadın çalışma koşul...

Mersin’de eylem yapan 300 emekçi kadın, aldıkları ücrete ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştı...

Mersin kadın platformları: Paketleme işçileri fuhş...

Mersin ve Tarsus kadın platformları, Tarsus’ta meyve-sebze depolarında paketleme işinde çalışan kadı...

Tarsus’taki hal işçisi kadınlar: Eşit işe eşit ücr...

Tarsus Hali’nde çalışan kadınlar, erkek işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen eşit ücret alamadıklar...