ODTÜ’de kadınlar şiddete karşı gece yürüyüşü düzenledi
ÖDTÜ'de kadınlar, ‘Şiddete, genelgelere, yönetmeliklere karşı eşit özgür ve güvenli bir kampüs için alandayız’ pankartıyla yürüdü

ODTÜ’lü kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde gece yürüyüşü düzenledi. Kadınlar, yaptıkları açıklamada kampüste yaşadıkları baskılara karşı mücadele etmek istediklerinde yeni yurtlar yönetmeliğinin kadın birlikteliklerine karşı yurttan atılma tehdidiyle karşılaştıklarını ifade ederek, bulundukları her alanda mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini söyledi.

 5.Yurt önünde başlayan yürüyüşte kadınlar, ‘Şiddete, genelgelere, yönetmeliklere karşı eşit özgür ve güvenli bir kampüs için alandayız’ pankartıyla yürüdü. Dövizlerde İçişleri Bakanlığı’nın barınma ve güvenlik genelgesine; yurtlar yönetmeliğine tepkiler; ’Özgür kadın, özgür kampüs’’, ‘’Mahsa Amini isyanımızdır’’, ‘’4 kişi 14 metrekare niteliksiz yurt; Yurtlar Müdürlüğü savunma yazsın’’ öne çıktı.

Kadınlar, basın açıklamalarında yıllardır maruz kaldıkları şiddet, baskı ve ayrımcılığın ekonomik krizle daha da derinleştiğine vurgu yaptı. Okul yurtlarına yerleşemeyen kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde edemedikleri için aile baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını; yurda yerleşebilenlerin ise erkek yurtlarında neredeyse uygulanmayan kurallarla baskılandıklarını ifade etti.

ODTÜ’de ring seferlerinin azaltılması sebebiyle otostopla, taksiyle ya da ışıklandırması zayıf alanlarda yürüyerek ulaşımlarını sağlamaya çalıştıklarını belirtirken burada da şiddet tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten kadınlar, “Cinsel Tacizi Önleme Birimi’nde (CİTÖB) incelenen vakalar failin bulunduğu fakültelere yönlendirilse de fakültelerde türlü bahanelerle bir soruşturma açılmıyor. Fakülteler de kadınlar için güvenli bir alan olarak nitelendirilemiyor,” dedi. Yurtlarda, fakülte içerisinde, kampüste bu baskılara karşı mücadele etmek istediklerinde ise yeni yurtlar yönetmeliğinin kadın birlikteliklerine karşı yurttan atılma tehdidiyle karşılaştıklarını söyleyen ODTÜ’lü kadınlar, yürüyüşü bulundukları her alanda mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini söyleyerek bitirdi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül