Salgının işçiye faturası büyüyor: Yemeğini evden getir temizliğini kendin yap
Antalya’da kimi gıda fabrikalarında ücretsiz izne geçilirken, çalışmaya devam eden işçi kadınlar yemek haklarının gasbedildiğine, birçok alanın temizliğini kendilerinin yaptığına dikkat çekiyor.

Antalya Organize Sanayi’de gıda sektöründe bulunan kimi fabrikalarda ücretsiz izin uygulaması başladı. Salgın gerekçesiyle yemek hakları gasbedilmek istenen, temizliği kendileri yapmak zorunda bırakılanlar da var. İşçiler işsizlik, gelir kaybı korkusu ve hastalanma korkusu yaşarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketi ve fabrikada alınan kimi önlemler ise kaygıları ortadan kaldırmış değil.

İlk olarak süt ve süt ürünleri fabrikasında çalışan bir işçiyle konuşuyoruz. Fabrikanın tüm vardiyalarda tam kadro üretime devam ettiğini ifade eden kadın işçi “Geçtiğimiz günlerde mesai saatleri içerisinde bir arkadaşımızın ateşi çıktı. Ambulans aranarak hastaneye gönderildi. Çalıştığımız fabrikada işçiler dezenfektansız ve maskesiz çalışıyor. Süt ve süt ürünleri üretimi yapılmasına rağmen koronavirüse karşı herhangi bir sterilizasyon yok. Ürünlerin piyasaya dağılması ile yaşanabilecekler ise firma sahibinin umrunda değil” diye konuştu. “Evde kal” çağrılarına tepki gösteren işçi, şunları söyledi: “Bazen bu ülkede değil de başka bir ülkede bu çağrıların yapıldığını düşünüyorum. Evde kalırsam, çalışmazsam kim faturaları ödeyecek, nasıl hayatta kalacağız? Aldığımız asgari ücret, zaten kenara attığımız bir şey yok ki… Patronlara kredi erteleme, bize gelince yine sağdan soldan borç bul ayakta kal deniyor.”

İŞÇİLERİN TAMAMI ÜCRETSİZ İZİNDE
Tavuk ve tavuk ürünleri üzerine olan bir gıda firmasının ise tüm fabrikayı kapatıp çalışanlarının tamamını ücretsiz izne çıkardığını öğreniyoruz. Ücretsiz izne çıkartıldıktan sonra geçim sıkıntısını daha fazla hissetmeye başladığını belirten bir kadın işçi “Ücretsiz izinden yeni gelen işçilerin nasıl geçinecekleri konusunda hiçbir adım atılmadı. Hatta bu konuda işverenin biraz olsun düşündüğünü bile sanmıyorum” diye konuştu.

Meyvesuyu ve tarımsal ilaç üretiminin yapıldığı fabrikada da durum diğerlerinden pek farklı değil. Sohbet etmeye başlar başlamaz fabrikada temizlik personeli olmadığı için işçilerin, tuvaletlere kadar birçok alanlarını çamaşır suyu ile kendilerinin dezenfekte ettiklerini öğreniyoruz. Diğer taraftan kısa zaman önce fabrikada yemek hazırlayan personelin grip olup izne ayrılması ile yemeklerin evden getirilmesi gerektiği söylenmiş. Fakat işçilerin yemeklerin tekrar çıkarılması ya da yemek ücretlerinin ödenmesi talebi birkaç gün içinde sonuç vermiş ve yemek tekrar verilmeye başlanmış.

Et ürünleri işlemleri yapan bir gıda firmasında çalışan başka bir işçi ile konuşuyoruz. Fabrikada, otellerin siparişleri ertelemesi nedeniyle işçilerin yarısı ücretsiz izne çıkarılmış. Çalışmayı sürdüren ve stok üretimi yapan bir kadın işçi, virüse karşı bazı önlemler alındığını söyledi: “Fabrikada bulunan doktor odası acil bir durumda müdahale için daha steril ve daha donanımlı hale getirildi. Ayrıca serum üniteleri hazırlandı. Tüm fabrika klorlama ile günlük olarak temizleniyor ve gün içerisinde sürekli havalandırılıyor. Yemekhanede çıkan yemekler daha özenli çıkarılıyor ve yemeklerin, bağışıklık sistemini güçlendirici olmasına dikkat ediliyor.”

SÜREKLİ KAPI KOLLARINI SİLİYORUZ
Koronavirüs salgınına rağmen çalışmak zorunda kalan idari personelden bir kadın işçi en çok kargodan gelen dosyaları açmaya korktuğunu belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kargoları eldiven ile açıp hemen ellerimizi yıkıyoruz. Sürekli kapı kollarını siliyoruz. Kesilen irsaliye birden çok kişinin elinden geçip bize geliyor. Ama her evrağı da eldiven ile işleyemiyoruz.” Henüz ücretsiz iznin gündemde olmadığı fakat her an bununla karşı karşıya gelebilecekleri kaygısında olduğunu belirten işçi “15 gün ücretsiz izin bizim için kredi kartı borçlarımızın ve taksitlerimizin aksaması demek. En önemlisi, temel gıda ihtiyaçlarımızı alırken bile iki kez düşünüp bazen birini almaktan vazgeçmek demek” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel

İlgili haberler
Koronanın kaldırdığı örtüler

Sağlıksız koşullara terk edilen emek gücünün ayakta kalma sorunu ortadayken yalnızca sermayenin ihti...

Koronanın faturasını da biz emekçiler ödemek istem...

2 hafta ücretsiz izni mi seçersin, tazminat haklarının yok sayılıp işsizlik maaşını almayı mı, yoksa...

Yaşadıklarımızdan sorumlu korona mı, devlet-patron...

Gratis çalışanı yazdı: Güvenli bir ortam yaratılmazsa toplu ölümler yaşayacağımızın sesleri çınlıyor...

Korona günlerinde şiddet: Bahaneler arttı, acil ön...

Kuşlara ekmek vermek, çocukların ses çıkarması bahanesiyle şiddet, uzaklaştırma kararına rağmen salg...

İşçi kadınların ‘korona’ manzarası: Halimiz harap,...

Çocuklar evde yalnız, işyerinde sinir krizi geçiriyorlar. Fabrikalar pis, patrondan azar işitiyorlar...

Korona salgınında kadın işçiler neler yaşıyor: Ekm...

Farklı sektörlerden kadın çalışanlar salgın koşullarında işyerinde yaşadıkları zorlukları paylaşıyor...