'Seren Serengil'in darp ettiği ev işçisi Gülnoza Mamotova yalnız değildir'
İmece Ev İşçileri Sendikası, Seren Serengil'in evinde çalışan Özbekistan vatandaşı Gülnoza Mamotova'nın darp edilmesine ilişkin bir açıklama yayımladı.

İmece Ev İşçileri Sendikası, Seren Serengil’in evinde çalışan Özbekistan vatandaşı Gülnoza Mamotova’nın darp edilmesine ilişkin bir açıklama yayımlayarak, davanın takipçisi olacaklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada Mamotova’nın Serengil’den izin istediği ve bunun üzerine koronavirüs bahane edilerek Serengil ve arkadaşı Mustafa Tohma tarafından darp edilerek ormana atıldığını ifade edildi.

“Bu salgından kimler onurlu çıkacak?” başlığıyla yayımlanan açıklamada, evde kal çağrılarının işçiler için bir şey ifade etmediğinin altı çizildi.

“Evde kalmak özellikle kayıt dışı çalışanlar için ekmeğe muhtaç olmak anlamına geliyor. Bununla ilgili hiçbir açıklama yok. Biz işçiler, emekçiler nasıl evde kalabiliriz? Bir gün işe gitmese aç kalan insanlar var” denilen açıklamada ev işçilerinin bu süreci en ağır yaşayan meslek gruplarından olduğu belirtildi.

'ÇALIŞSAK SALGIN VAR, ÇALIŞMASAK AÇIZ'
Ev işçilerinin ücretli izne çıkma gibi bir imkanlarının da olmadığının belirtildiği açıklama şöyle devam etti:
"Kıt kanaat geçinen, günü birlik çalışan biz ev işçileri bu günlerde işsiz kaldık. Toplu taşımayla geliyorsunuz, virüs bulaştırırsınız diye işverenler artık ev işçisi çalıştırmıyor. Nadiren çalışan arkadaşlarımız da çok zor şartlarda çalışıyor. Çalışsak salgın var; çalışmasak açız.Çalışanlar da salgın tehlikesi ile burun buruna işe gidip geliyor. Ücretli izne ayrılma gibi bir şansımız yok. Bizler sadece iş yasalarından doğan haklarımızı istiyoruz."

MAMOTOVA KARAKOLDAN ÇEVRİLMİŞ 
Darp edilmesinin ardından karakola şikayete giden Mamatova’nın hiçbir işlem yapılmadan karakoldan çevrildiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Biz İmece Ev İşçileri Sendikası olarak Seren Serengil ve Mustafa Tohma’nın hukuksal olarak peşini bırakmayacağız. Bu davanın takipçisiyiz. Göçmen ev işçileri yalnız değildir!” denildi.

Kaynak: Sendika.org

İlgili haberler
15 yaşında mülteci bir işçi: Emine

Çocuk o daha. Çağlayan’da taş dizimi yaptığı atölyede onun kadar uzun saatler çalışmaya büyük bir in...

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi...

Nadira’nın ölümüyle ilgili aydınlatılmayan tüm gerçeklere ise bu sistemdeki kadın davalarından maale...

Pasaporta el koyma, 7/24 çalıştırma, cinsel saldır...

Nadira Kadirova’nın ölümü, göçmen işçi kadınların çalışma koşullarını gündeme getirdi: ‘İşverenin in...