Şişli'de kadınlar 8 Mart için yürüdü
Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisi “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye, Savaşa Karşı Kadın Mücadelemiz Var” diyerek bu yılda üçüncüsü düzenlenen “Geleneksel Gece Yürüyüşü’nde buluştu

Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisi, “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı kadın mücadelemiz var” diyerek bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Geleneksel Gece Yürüyüşü’nde buluştu. Basın açıklamasını Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Arzu Kesim okudu. Açıklamada her gün kadınların erkekler tarafından öldürüldüğü, tehdit edildiği; evinde, işinde, sokakta şiddete uğradığı ama buna karşı mücadelelerini büyütecekleri ifade edildi. 

“5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre nüfusu 100 bini geçen belediyelerin sığınmaevi açması zorunlu, ilçemizde nüfusa göre 3 sığınmaevi olmalı. Ancak henüz bir sığınmaevi dahi yok” denilerek Şişlili kadınların sığınmaevi talebi dile getirildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN...

Açıklamada, “Bir gece yarısı kararnamesiyle tek taraflı çekilme kararı alınan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi tekrarlıyoruz. Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 'Kadın dayanışması yaşatır' inancımızla her şeyi aşacağımızı biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mahalle mahalle yan yana gelen kadınlar olarak, kadın dayanışmasını büyüteceğiz.” denildi.

Fransa’da kadınların mücadelesiyle kürtaj hakkının kazanıldığı, ama Türkiye’de bu hakkın fiilen engellendiği ifade edildi. Buna karşı kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılara ilişkin, “6284 sayılı yasa ve Medeni Kanundaki kazanılmış haklarımızdan vazgeçmiyoruz” denildi.

GÜVENLİ KENTLER YARATACAĞIZ

10 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminde hükümetin; kadınların ve LGBTİ’lerin yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik politikalar uygulamadığı ifade edildi. “Deprem ülkesi olan ülkemizde, güvenli kentler yaratmak için mücadeleyi yükselteceğiz çünkü biz kadınlar yeniyi kuracak iradeye ve cesarete sahibiz” denildi.

Açıklama, "Aşağı bakmıyor, mücadelemizden ve isyanımızdan bir adım dahi geri atmıyoruz” sözleri ile son buldu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2024 | İl İl 8 Mart eylem ve etkinlikleri

Kadınlar 8 Mart'ta yoksulluğa, sömürüye, şiddete ve savaşa karşı Türkiye'nin dört bir yanında, alanl...

8 Mart'a giderken ÖDTÜ'den Sılasu kadınlara seslen...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'ndan Sılasu, 8 Mart'a giderken topluluğun planlarından...

8 Mart'a giderken özel sektörde çalışan bir öğretm...

'Bizim özlük haklarımız ve zam talebimiz umurlarında değil ama bizden beklentileri hep aynıdır: hass...