Telhamut Kampı’ndaki fuhuş iddiası Meclise taşındı
HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Urfa’daki Telhamut Çadır Kentinde yaşandığı iddia edilen kadınların fuhşa sürüklenmesi olayıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular sordu.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Telhamut Çadır Kenti’nde kalan mülteci kadınların, erkek kamp çalışanları tarafından fuhşa zorlandıkları yönündeki haberler üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergede iddia edilen habere değinilerek söyle dendi:

...Basına yansıyan iddialara göre Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Telhamut Çadır Kenti’nde kalan mülteci kadınlar, erkek kamp çalışanları tarafından fuhuşa zorlanmaktadırlar. Mülteci kadınların, kimi zaman bir paket süt karşılığında ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için fuhuşa zorlandıkları bilgisi de basına yansıyan iddialar arasındadır. 14 Ekim 2017 tarihinde basına düşen bir video da tüm bu iddiaları doğrular niteliktedir. Süt, yoğurt ve çocuk maması gibi ürünlerin muhafaza edildiği bir konteynerin içinden çıkan beyaz gömlekli, siyah pantolonlu 1.75 boylarında, isminin H.D. olduğu iddia edilen kamp çalışanının dışarıyı kolaçan ederek çıktığı, sonrasında yanındaki çadırın kapısını açıp, içinde kimsenin olup olmadığını kontrol ettiği görülmektedir. Hemen ardından siyah giyimli bir kadının alelacele konteynerden çıkıp, koşar adım çadıra doğru yöneldiği görülmektedir. Basına düşen ses kayıtlarından ise kamp çalışanlarının yanı sıra Ceylanpınar Belediyesinde görevli olan belediye encümeni M.B. ve eski belediye başkanı Mehmet Sait Atilla’nın özel koruması C.E.’nin de söz konusu olayın müdahili oldukları anlaşılmaktadır...

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’NUN
YANITLAMASI İSTENEN SORULAR

*Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Telhamut Çadır Kenti’nde kalan mülteci kadınların, erkek kamp çalışanları tarafından fuhşa zorlandıkları iddiası doğru mudur? Bu iddia ile ilgili başlattığınız bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

*İsminin H. D. olduğu iddia edilen kamp çalışanı hakkında yasal işlem başlattınız mı? Bu kişinin hala aynı kampta çalıştığı iddiası doğru mudur?

*Ceylanpınar Belediyesinde görevli olan belediye encümeni M.B. ve eski belediye başkanı Mehmet Sait Atilla’nın özel koruması C.E. ile ilgili herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

*Yaklaşık bir yıl önce basına düşen video söz konusu iddiaları güçlendirmektedir. Diğer bir iddiaya göre ise videonun yetkililer tarafından dikkate alınmamasının sebebi, olayın üstünün örtülmeye çalışılmasıdır. Kamuoyunda tepkiye sebep olan bu iddialar ile ilgili bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

*Telhamut Çadır Kenti’nde 0-6 yaş arası kaç çocuk vardır? Her bir çocuk için ne kadar mama, süt vb. ürün verilmektedir? Bu malzemelerin dağıtımı kimin inisiyatifindedir?

*Türkiye, BM Mülteci Örgütü (UNHCR) ile imzaladığı anlaşmalarla Ev Sahibi Ülke konumundadır. Söz konusu iddialar, UNHCR ile imzalanan anlaşmaların ihlali değil midir? Mültecileri korumak üzerine yapılan anlaşmaların ihlal edilmemesi için Telhamut Çadır Kenti’nde ne gibi düzenlemeler yapacaksınız?”
İlgili haberler
Mülteci kadınlar güvensiz kamplarda tehlike altınd...

Binlerce mülteci Atina’da bulunan Elliniko kamplarında güvensiz ve elverişsiz koşullarda yaşıyor. Ka...

Türkiye’de mülteci kadınların durumu

Dünya Mülteciler Günü’nde kadın mültecilerin durumunu sosyolog Nilüfer Körükmez ve Suriyeli mülteci...

GÜNÜN DAYANIŞMASI: Mülteci kadınlar için çalışıyor

Küçükken kendisi de bir mülteci olan Sanatçı Mercy Akuot, şimdi Kenya'daki bir mülteci kampında kadı...