Terapist tacizi davasına kadınlardan ‘Sessizliği bozuyoruz’ çağrısı
Psikoterapi gördüğü terapistinin cinsel saldırısına maruz kalan kadının davasının karar duruşması yarın. Davaya sahip çıkan kadınlar ‘Sessizliği birlikte bozuyoruz’ çağrısı yaptı.

Terapi gördüğü psikoterapisti tarafından cinselmaruz bırakıldığını belirten kadının açtığı davanın 17 Ocak’ta karar duruşması görülecek. Yaklaşık 3 yıldır süren dava süreci boyunca olayı kamuoyu gündemine taşımak istemeyen kadın, karar duruşması öncesi sessizliğini bozdu. 17 Ocak’ta görülecek karar duruşması öncesi davaya dikkat çekmek isteyen kadınlar da “sessizliği birlikte bozuyoruz” başlığıyla bir çağrı yayımladı.

SESSİZLİĞİ BİRLİKTE BOZUYORUZ
Çağrıda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından klinik psikolog/terapistin hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle danışanına yönelik cinsel saldırı suçu işlediği iddiasıyla iddianame düzenlendi. İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesinde terapistin sanık olarak yargılandığı davada karar aşamasına gelindi. Bu alandaki sessizliği bozması açısından emsal önemdeki davanın karar duruşması 17 Ocak Perşembe günü, saat 13.30’da Çağlayan 56. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Sessizliği birlikte bozalım…”

‘DERDİM YAŞADIKLARIMI BAŞKALARININ YAŞAMAMASI’
Tacize maruz bırakıldığını beyan eden Ayşe, yaşadıklarını gazeteci Melis Alphan’a anlatmıştı. Melis Alphan’ın köşesine taşıdığı anlatıma göre;
10 Ekim sürecinden sonra yaşadığı travma nedeniyle kasım ayında terapiste başvuran Ayşe, 19 Kasım’daki seansta terapiyi sonlandırmak istediğini söylemesinin ardından psikoterapistinin seanslara devam etmesi yönünde ısrarcı davrandığını ve sonrasında da kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı.
Bu olayın ardından sarsıldığını ifade eden Ayşe, terapist hakkında şikayetçi oldu. terapistin önce davadan vazgeçmesi için kendisine para teklif ettiğini anlatan Ayşe bunu kabul etmediğini ve adaletin sağlanması için davayı sürdürdüğünü dile getirdi.
Ayşe’nin anlatımına göre, terapist verdiği ifadede suçlamaları reddetti hatta tersine Ayşe’nin kendisine yakınlaştığını söyledi. Terapistin avukatı 6 aylık süre ile şikâyet süresinin dolduğunu iddia ederek takipsizlik kararı talep etmesi üzerine mahkeme takipsizlik kararı verdi.
Ayşe’nin avukatları ise karara itiraz etti, itiraz kabul edildi ve terapist hakkında ‘hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle cinsel saldırı suçunun nitelikli halinin oluştuğu’ iddiasıyla kamu davası açıldı.
Ayşe davayla eşzamanlı olarak Türk Tabipler Birliği’ne de şikâyette bulundu. TTB raporunda terapistin hastasını taciz ettiği konusunda yeterli ve kesin kanıt bulunmadığı, ancak seans sırasında yaşananları yönetemediği, terapi tekniği açısından sınır ihlali izlenimi yarattığı, bunun kusur oluşturduğu kanaatine vararak uyarı cezası verdi.
Yazının tamamı BURADA

İlgili haberler
‘Sıra bana, bir başka kadına, başka bir çocuğa gel...

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri çocukların istismar edilmesine tepki göstere...

Çıngar çıkarmadan gelmeyen adalete adalet denir mi...

Adaleti sosyal medyada, kampanyalarda, “Hadi bunu elden ele yayalım”larda aramak zorunda bırakılmak...

Bir dayanışma sergisi: Kadınlar Yaşasın Diye

Yaşamın her alanında şiddete, cinsel istismara, baskıya maruz kalmış kadınların hikayelerinin anlatı...