Tutuklu kadın gazeteciler bunları yaşadı: Darp, çıplak arama, ajanlık teklifi...
Sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alınan ardından tutuklanan gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın yaşadıklarını anlattı: Darp, çıplak arama, ajanlık teklifi, yasaklar...

Geçtiğimiz günlerde tutuklanarak İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna götürülen Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Ruken Demir ve Jinnews muhabiri Melike Aydın hem gözaltında hem de cezaevinde maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleyi anlattı. Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatı Ülkü Şahin ile görüşen kadınlar, vücutlarındaki darp izlerine rağmen doktorun “Sen direnmesen aslan parçalarım böyle yapmazdı” dediğini dile getirdi. Demir ve Aydın ayrıca, çıplak aramaya, küfre, ajanlık teklifine ve şiddete maruz kaldıklarını anlattı.

DOKTORDAN POLİSLERE ‘ASLAN PARÇALARIM’ SAVUNMASI
Sabaha karşı evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan Demir ve Aydın, gazeteci olduklarını defalarca söyledikleri halde polislerin kendilerine ısrarla “terörist” şeklinde ithamlarda bulunduğunu dile getirdiler. Ruken Demir, kendisine sıkı bir şekilde ters kelepçe yapıldığını, kelepçelenirken darp edildiğini söyledi. Alsancak Devlet Hastanesinde adli muayenede boyun ve bilek bölgesinde oluşan darp yerlerindeki şişkinlikleri gösterdiğinde ise doktorun, “Sen direnmesen aslan parçalarım böyle yapmazdı” şeklinde sözler söylediğini ve sadece ters kelepçe nedeniyle rapor yazıldığını söyledi.

ÇIPLAK ARAMA, AJANLIK TEKLİFİ
Ruken Demir, çıplak aramaya direndiğinde polis tarafından “Evde aratmazsan nezarette 4 kişi arar” sözleriyle tehdit edildiğini belirtti. Kadın gazetecilere bunun yanı sıra cezaevinde de çıplak arama dayatıldı. Melike Aydın kendisine de çıplak arama yapıldığını belirtti.

İfade işlemi öncesinde polislerin kendilerini “sohbet” dedikleri hukuka aykırı ifade işlemine aldıklarını, burada ve sonrasında defalarca ajanlık teklif ettiklerini söylediler.

GAZETE YASAK, MEKTUP YASAK, MONT YASAK!
Cezaevinde gardiyanların, adli mahkumları siyasilere kışkırtmaya çalıştıklarını, gardiyanların adli mahkumları siyasilerin koğuşlarına çöp atmaya teşvik ettiğini belirttiler. Yine gardiyanların kendilerine Kürtçe son derece ağır küfürler ettiğini dile getirdiler.

Demir ve Aydın’ın Avukat Ülkü Şahin’e anlattığı diğer işkence ve kötü muamele uygulamaları ise şunlar oldu:

Mektupları gitmiyor ve gelmiyor, cezaevi yönetimi ile görüşemiyorlar, yemekler kötü, arama yapılırken tüm kişisel eşyaları yerlere dökülüyor, hastane sevkleri uzun süredir yapılmıyor, ailelerinin gönderdiği montlar havalar soğumasına rağmen kendilerine verilmiyor, Yeni Yaşam, Evrensel ve BirGün gazeteleri verilmiyor, televizyonda ATV ve Beyaz TV izlemek zorunda bırakılıyorlar, sosyal aktivite yaptırılmıyor, sohbet haklarını kullanamıyorlar.

GAZETECİLİKTEN TUTUKLANDILAR
Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Ruken Demir ve Jinnews muhabiri Melike Aydın, sadece gazeteci oldukları için, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandıklarını da dile getirerek “İfadeler alınırken bize hasta tutsaklar ve cezaevlerindeki açlık grevi sürecinde mahkumların aileleriyle yaptığımız telefon görüşmeleri, kadın cinayetleri ile ilgili yaptığımız haberler soruldu. Kazdağları haberleri ile yeni bir Gezi mi yaratmaya çalışıp çalışmadığımız türünden yönlendirici sorulara maruz kaldık” dediler.

İlgili haberler
Kadın gazeteciler tacize, şiddete, ayrımcılığa mar...

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın hazırladığı rapora göre kadın gazeteciler yöneticileri, patronları...

Dünya Basın Özgürlüğü Günü: 15 kadın gazeteci tutu...

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısı açıklama yapan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu:...

Şili’de polis saldırılarını belgeleyen kadın gazet...

Şili, 25 Kasım’da kadına yönelik devlet şiddetini tartışıyor. Halk protestolarını izleyen ve belgele...