Yurt yangını davası görüldü
12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ yurt yangınına ilişkin davanın 3’üncü duruşması görüldü. Sanıklar yangına ‘sabotaj’ dedi. Aileler ‘adalet’ istedi.

Adana'nın Aladağ İlçesinde 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği Süleymancılar Cemaati'ne ait kız yurdu yangını faciasında, haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen 6'sı tutuklu 7 sanığın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü.

Duruşma öncesi çocuklarını kaybeden ailelerle birlikte açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur, Aladağ yangını davasına ilişkin içlerini acıtan gelişmeler yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Aladağ üzerinden değişmenin ötesinde daha da içimizi acıtan şeyler var. Büyük felaketin sorumlularına kınama cezası verilmesi, birer günlük maaş kesme cezası verilmesi içimizi acıtıyor. O günden buna cemaatlerin karanlığında yok olan çocuklarımız bütün Türkiye'de çocuklarımızın ne kadar tehdit altında olduğunun göstergesidir. Cemaat yurtlarında neler olduğunu, neler yaşandığını gazetelerden görüyoruz. Kamusal eğitime, güvenli eğitime ihtiyacımız var."

AİLELELER: KİMSE SUÇLU DEĞİL BİZ Mİ SUÇLUYUZ?
Yangında hayatını kaybeden Zeliha Avcı'nın annesi Sultan Avcı, tüm sanık ve sorumluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Yaşamını yitiren Sema Nur Aydoğdu'nun annesi Duydu Aydoğdu ise, yurdun neden yıkıldığını hala almadıklarını belirterek, "Yurt neden yıkıldı, anlamak istiyoruz. Yurttakiler suçlu değil, devlet suçlu değil. Biz mi suçluyuz? Bu çocuklarını dünyaya getirdiğimiz için biz mi suçluyuz? Biz adalet istiyoruz. Adalet peşlerini bırakırsa vicdanları bırakmasın" diye konuştu.

Açıklamadan sonra duruşmaya geçildi. Avukat Can Atalay yurdun yıkılmasını hatırlatarak bunun ‘delil karartma’ olduğunu söyledi; “Yurdun yıkılmasına ilişkin mahkemenizce verilmiş hiç bir karar yok. Yurt yıkıldığı için keşif yapmamız mümkün olmayacak, bu kesin bir delil karartmadır”

YANGIN SABOTAJMIŞ!
Savunmasını yapan Sanık Cumali Genç: ise elektrik panosuna bilerek müdahale yapıldığını, yangının bir sabotaj olduğunu iddia etti. Genç, aileler ‘Ailelerin hepsi memnundu yurttan. Madem eksiklik gördüler neden emniyete gitmediler’ diyerek de aileleri suçladı.

Ara karar veren mahkeme sanıklarının tutukluluğunun devamın istedi. Duruşma 11 Aralık'a ertelendi

NE OLMUŞTU?
Aladağ'da ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı özel öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde elektrik sisteminin kısa devre yapması sonucu çıkan yangında eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri; Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6'ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti.

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yurt yangınıyla ilgili olarak, kızı da ölen yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç ve yurt çalışanı Mahmut Deniz tutuklandı. Sanıkların bazıları ara kararla tahliye edilip, itiraz üzerine tekrar tutuklandı. Ara duruşmada sanık Ramazan Dede sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edilmişti.. Hiçbir önlemin alınmadığı, denetimsiz yurt ise mahkeme kararı olmadan apar topar yıkılmıştı.

İddianamede gerekli önlemleri almadıkları gerekçesiyle 7 sanığın da asli kusurlu olduğu belirtilmişti.
İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarında yangın sonrası alınan örnekler incelenmesi sonrası 3 kişilik uzman bilirkişi heyetinin hazırladığı 19 sayfalık raporda yangının, elektrik tesisatında oluşan kısa devre ile 2 katta aynı anda başladığı belirtildi. Yurtta kullanılan malzemelerin yangının hızla yayılmasına neden olduğu kaydedilen raporda, tartışma konusu olan yangın kapılarının ise dayanıksız PVC malzemeden yapıldığına yer verildi. Duruşmanın ilk celsesinde ifade veren tutuklu sanıklar, olayda herhangi bir kusurlarının olmadığını savunarak itfaiyeyi suçladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile gerçek dışı denetim raporu düzenleyen 4 memur hakkında soruşturma izni verilmişti. Bunun üzerine, İlçe Milli Eğitim müfettişleri tarafından, Mehmet Aktaş'a 'kınama', faciadan önce yurtta yapılan denetimde, önceden önlem alındığı yönünde sahte rapor düzenleyen 2i memura ise, 1'er günlük maaş kesintisi cezası verilmişti.


İlgili haberler
Yokluğun, yoksulluğun çocukları ölüme götürdüğü ye...

Tek seçenek olan cemaat yurtlarına bilmeden evlatlarını gönderen ana, babaların yüreği yandı Aladağ’...

Aladağ yurt yangını davası

Yurt yangını davası Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Haziran tarihinde görülecek. Davada 7 sanık taks...

Yurt yangını davasında skandallar

Aladağ’da 11 çocuğun yanarak ölmesine neden olan yurt yangını davası görülüyor. 2. duruşma da skanda...