Kâğıt üzerindeki girdi çıktı kıdem tazminatını etkilemez
Patronların, işçiler kıdem tazminatına hak kazanmasın diye yaptıkları sigorta giriş çıkışları kıdem tazminatını engellemez. İşçi tüm süre üzerinden tazminatını alabilir.
Okurumuzun sorusu:

Benim kıdem tazminatı ile ilgili bir sorum olacak. Çalıştığım işyeri 6 ayda bir sigortadan girdi-çıktı yapıyormuş. Muhasebeciye sordum, “Patronun talimatı, benlik bir durum yok” dedi. Kıdem tazminatına hak kazanmayalım diye yapıyorlarmış. Bu girdi çıktı kıdem hakkımızı engeller mi? Teşekkürler.

Sene olmuş 2018, hâlâ kâğıt üzerinde sigorta girdi-çıktısı yapıp, işçinin kıdem tazminatı hakkını gasbedebileceğini sanan patronlar var. Pes doğrusu!

Kıdem tazminatına hak kazanabilmenin ön koşulu aynı işverenin işyeri ya da işyerlerinde en az 1 yıllık çalışmadır. Yasal kural gereği, “İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır”.

SGK’den girdi çıktı yaparak, işçinin 1 yıllık süreyi doldurmasını engellediklerini sanan işverenler fena yanılıyorlar. Kâğıt üzerinde yapılan girdi-çıktı iş sözleşmesini sona erdirmediği gibi zaten yukarıdaki kural gereği girdi-çıktı ile bölünen sürelerin birleştirilmesi gerekiyor.

Sonuç olarak bu girdi-çıktılar işçinin kıdem tazminatına hak kazanmasına engel teşkil etmez. Konuyla ilgili sayısız Yargıtay kararı var. İşçi toplamda 1 yılını doldurmuşsa ve iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse, toplam hizmet süresi üzerinden (yani işe ilk giriş tarihinden işten çıkış tarihine kadar geçen süre üzerinden) kıdem tazminatını alabilir.

İşveren ödemezse işçi önce arabulucuya giderek, arabulucuda anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla kıdem tazminatını tahsil edebilir.

İlgili haberler
Kıdem tazminatı kadın işçiler için neden vazgeçilm...

Genel İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Sekreteri Özgür Genç kıdem tazminatının işçi kadınlar için öne...

Kıdem tazminatından olmamak için bunlara dikkat ed...

İş Yasası’nın 25. maddesinin 2. fıkrası uyarınca “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve b...

Kıdem tazminatı hesabına primler de dâhildir

‘Ücret artı prim’ usulü çalışan işçilerin kıdem tazminatı hesabına düzenli ödenen primler (örneğin s...