Ekmek ve Gül Çanakkale grubu ‘Türkiye’de ve dünyada kadınlar ayakta’ sergisinde buluştu
İranlı Kadın ressam Yaghoubi, Çanakkale sergisindeydi: ‘Artık Şiddet son bulsun’

Ekmek ve Gül, İranlı kadın ressam Termeh Yaghoubi’nin de katılımıyla, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü sergisi açtı. “Türkiye’de ve dünyada kadınlar ayakta” temasıyla açılan Karma Sergide Ekmek ve Gül dergisinin kapakları kırkyamalarla işlendi.

‘UMUDUMUZU TUVALLERE İŞLEDİK’
Sergi açılışında Ekmek ve Gül topluluğu adına Eylül Ayvaz, “Türkiye’de ve dünyada ayağa kalkan kadınların mücadele şifresini biliyoruz. 61 yıl önce Mirabal kardeşler kadınların mücadelesinin şifresiyken bu mücadele bugün İran’da ve dünyanın her yerinde Mahsa’nın saçlarına dönüşüyor. Bu yıl 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Gününü, mücadelenin bir alanı olan sanatla buluştuk. Mücadelemizi, taleplerimizi ve umudumuzu kumaşlara ve tuvallere işledik. Bugün burada bunları sizinle buluşturmanın sevincini ve heyecanını yaşıyoruz. Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz” dedi.

İRAN'DA HALK ÖZGÜRLÜK İÇİN BİRLEŞTİ
İranlı sanatçı Yaghoubi ise, “Son 10 senedir ve bunun ötesinde olan ama gözükmeyen; Mahsa Amini’nin ardından başlayan süreçle dünya bizi gördü. Masha Amini ve diğer kadınların hayatını kaybetme pahasında başlattıkları mücadele, normalde İran’da yıllardır sürüyor. İran’da Kadınlar ilk defa sizin gözlerinizin önünde öldürülmüş ve başkaldırmış değil. Üstü kapalı olarak devam eden mücadele uzun süredir var. Ama yeni alevlendi” dedi. Yaghoubi eserlerinde kadın özgürlüğü temasının hakim olduğuna dikkat çekerek “Yaptığım çalışmalarımda kadın, kuş ya da at imgeleriyle kadının özgürlüğü ve hayatını sanatımda göstermeye çalıştım. Bir konu daha var. Irkçılığa dikkat çekmek istedim. Masha Amini diye bahsettiğimiz dünyaca ünlü olan kadın aslında Kürt bir kadındı. İran da halk farklı etnikler Azeri, Kürt, Lor, Beluc ve diğerleri bu mücadele için birleşti. Yıllardır düşmanlaştırılmaya karşı halkın birleşmesini sanatımda göstermek istedim” dedi. Sergi boyunca Ferzaneh Rahmati, katılımcıların duygu ve düşüncelerini İranlı Sanatçı Yaghoubi için tercüme etti.

‘ÜLKEMİZDE HER GÜN 3 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR’
Belediye Başkan Vekili Mutluay ise “Ekmek ve Gül’ün sergisindeyiz. Kolektif bir anlayışla bu sergiyi hazırlayan tüm kadınlarımızın emeklerine sağlık. Şiddet yaşamımızın içinden çıkmalı. Kadına, doğaya ve hayvana ve insana her türlü şiddete hayır diyoruz. Bu sergiyi bu anlamda çok anlamlı buluyorum. İran’da yaşananlar bir kez daha gün yüzüne çıktı. Ülkemizde de her gün 3 kadın ölüyor ya da şiddete maruz kalıyor. 25 Kasım özelinde de kadına şiddete hayır diyoruz” diye belirtti.
Sergi açılış törenine Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İran'da metal işçisi kadınlar grevde| ‘Hakkımızı i...

İran'da Kuruz Sanayi Parça Üretimi fabrikasındaki kadın işçiler iş bıraktı

İranlı kadınlardan mektup var: Bu büyük mücadele i...

İran'da mücadele devam ederken İranlı Sinemacı Somayeh Mirşamsi, İran'dan öğretmen ve öğrenci kadınl...

İran: Rejimin şiddeti, kadınların öfkesi artıyor

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran yönetimi protestol...