Gerçek özgürlük
İzmir’den tekstil işçisi Sanem Lamekan Ekmek ve Gül’de kadınlara kaleme aldığı öykü ile sesleniyor: ‘Bir kadın hem fikren hem de ekonomik anlamda özgür olmalıydı. Her anlamda topluma karışmalıydı…’

Kaç gündür kafasında aynı düşünce gezinip duruyordu. Karar vermişti. Yarın arkadaşından düşündüğü konu ile ilgili yardım etmesini isteyecekti. Akşam yemeğinden sonra mutfakta bulaşıkları yıkarken bu konuda kesin kararını vermişti artık. İçinde bulunduğu durumdan bir nebze de olsa kurtulmak için yarın durumu arkadaşına anlatacaktı. Bulaşıkları yıkadı, çayı demledi ve salona geçti. Eşi Ahmet’in kendisine karşı olan ilgisizliğinden ve onu hiçe saymasından çok yorulmuştu. Üstelik o kadar çalışmasına rağmen eline hiç para geçmiyordu. Ahmet maaşına el koymuştu ve kendisine hiç para vermiyordu. Bu durum çok zoruna gidiyordu. Zaten teknolojik işlerden de pek anlayamıyordu. Maaş hesabının kartı elinde olsa bile onu tam anlamıyla kullanabilir miydi bilmiyordu. Bu düşüncelerle çay isteyen Ahmet’e çay doldurdu ve kızı Ayşe’yi yatırmaya gitti. Kendisi için olmasa bile kızı için biraz birikim yapmak istiyordu.  

Tekstile başlayalı neredeyse altı ay olmuştu. Maaşından zorunlu bireysel emeklilik adına para kesiliyordu. Ahmet’in bu durumdan haberi yoktu. Bu durumu kendisi için bir fırsata çevirmek istiyordu. Kızını yatırdıktan sonra kendisi de yatmaya gitmişti. Zira bugün iş yerinde fazlasıyla yorulmuştu.

Sabah uyandığında kahvaltıyı hazırladı. Kızını uyandırdı ve okula gönderdi. Kendisi de her zamanki gibi işe gitmek için servise bindi. Fatma sessiz, sakin, içine kapanık biri olduğu için fazla arkadaşı yoktu. Bu yüzden midir bilinmez ama arkadaşları ondan uzak duruyorlardı. Akşam karar verdiği gibi durumu arkadaşı Aslı’ya anlattı ve bu konuda kendisine yardım etmesini istedi. Bireysel emeklilik için maaşından kesilen paranın miktarını biraz daha arttırmak istiyordu. Böylelikle daha fazla birikim yapabilecekti eşinin haberi olmadan.

Aslı kendisine yardımcı olacağını söyledi ve ilk olarak müşteri hizmetlerini arayıp bu konu ile ilgili bilgi aldı. İstedikleri işlemi iş yerinin muhasebe bölümünden yapmaları gerekiyordu. Fatma’yla beraber muhasebeye gittiler. Bu konu ile ilgili talep formu doldurdular ve maaşından kesilecek paranın miktarını arttırdılar.

Aslı Fatma’ya yardımcı olduğu için seviniyor hem de onun için çok üzülüyordu. Fatma’nın eşi Ahmet gibi erkelerden nefret ediyordu. Eşlerini köle gibi çalıştırıp paralarını ellerinden alan erkeklerin nasıl bir zihniyete sahip olduklarını bir türlü anlayamıyordu.

Fatma Aslı’ya kendisine yardımından dolayı teşekkür etti. Bir nebze de olsa içi rahatlamıştı. Gelecek adına yatırım yapma fırsatı eline geçmişti. Bunu kızı için yapıyordu.

Fatma kalabalık bir ailede büyümüş ve sadece ilkokula gidebilmişti. Babası daha fazla okumasına izin vermemişti. Ama kendisi kızını ne olursa olsun okutmak istiyordu. İleride kızının da kendisinin düştüğü duruma düşmesini istemiyordu.

Fatma’ya göre herkes özellikle de kız çocukları okumalıydı. Okumalıydı ki cehaleti eline almış egemen erkek milletine karşı hem fikir hem de ekonomik özgürlüklerini ellerine alsın. Kendisini düşündü. İçinde bulunduğu durumu düşündü. Eğer okuyabilseydi belki de şu an bu durumda olmazdı. Bir kadın hem fikren hem de ekonomik anlamda özgür olmalıydı. Her anlamda topluma karışmalıydı ve topluma fayda sağlamalıydı. İşte o zaman gerçek anlamda özgür olabilirdi ruhu ve bedeni.

Bunu kendisi yapamadı ama şartlar ne olursa olsun kızı bu özgürlüklere sahip olacaktı. Tek gayesi bu olacaktı. Kızı için zor şartlar altında çalıştığı tekstilde var gücüyle çalışmaya devam edecekti. Bu düşüncelerle boğuşurken akşamın nasıl olduğunu anlayamadı. Yine akşam olmuştu ve monoton hayatına kaldığı yerden devam etti.

Fotoğraf: Freepik 

Tasarım: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
'KARILAR KOĞUŞU': Erkek egemen toplumla yüzleşme

Tülin Tankut 'Karılar Koğuşu' filmini toplumsal yaşamı ve toplumsal cinsiyet rollerini nasıl işlediğ...

İkinci şans

‘Aşındırmadığı hastane, umut ışığı aramadığı doktor kalmadı. ‘Kız çocuğuydum ne de olsa aynaya bakma...

Bir Türkiye panoroması olarak, Barbarın Kahkahası

Hepsi üzerinde çalışılmış, özenle kitaba dahil edilmiş ve gerçek hayatta karşılığı olan güçlü karakt...