GÜNÜN RESSAMI: Mihri Hanım
Çağdaş Türk resminin ilk kadın ressamı unvanına sahip olan Mihri Müşfik kim, merak ediyor musunuz?

Abhaz olan Mihri Rasim Müşfik Açba (1886–1954), ilk kadın ressamlarımızdandır. Babasının II. Abdülhamid’in Sağlık Bakanı, halasının da Sultan’ın eşlerinden biri olması nedeniyle ayrıcalıklı bir çevrede büyür. Saray ressamı Zonaro’dan resim dersleri alır.

1900’lü yılların başında İstanbul’dan ayrılıp Roma’ya ve daha sonra Paris’e gider. Oralardaki atölyelere devam edip portre ressamı olarak parasını kazanır. İlk evliliğini Müşfik Bey (İnegöllü) ile yapar.

İstanbul’a dönünce Osmanlı Devleti tarafından üniversite seviyesindeki İnas Sanayi-i Nefise Mektebinin (Kızlar İçin Güzel Sanatlar Okulu) 1914’te kurulmasına ön ayak olur.

Avrupa’da bile pek çok ülkede henüz kadınlar devlet akademilerine öğrenci olarak resmen kabul edilmezken Mihri, İstanbul’daki bu okulun ilk kadın yöneticisi ve öğretmenidir.

Kız öğrencilere ilk defa şehrin sokaklarında, açık havada resim yaptıran; kız öğrencilerin çıplak modelle çalışmasını sağlayan; kadın ressamları ilk kez toplu bir sergi açmaya teşvik eden kişi hep odur. Yakın dostu Tevfik Fikret’in ölümünün hemen ardından yüzünün maskını alması da bu ülke için ilktir. İstanbul’da Bomonti’deki evini atölye ve sergi mekanı olarak kullanan da Mihri’dir. Ayrıca Atatürk’ün portresini yapan ilk yerli ressamdır. Bir Papa’nın (Papa XV. Benedict) resmini yapan ilk müslüman ve kadın ressam olarak da Mihri’nin adı geçer.

Mihri 1920’li yıllarda Roma’ya, oradan da New York’a taşınır. 1928’de New York’taki Maziroff Galeri’de resimleri sergilenir. 1954 yılında ABD’de hayata gözlerini yumar

KİM MİHRİ BELGESELİ
"Kim Mihri belgeseli, toplumun kadın cinsine dayattığı sınırların ötesinde bir yaşam süren, yeteneğinin ve kalbinin peşinden giden, güzel sanatlar eğitimi alanında kadınlar için mücadele eden, 19. yüzyıl doğumlu, İstanbullu Ressam Mihri’nin ilham verici hikayesini anlatacak.
Belgeselde İstanbul, Paris, Roma ve New York’ta yapılmış çekimler yer alacak. Sanat tarihi, kadın tarihi, kent antropolojisi ve sosyoloji alanlarının uzmanlarına, eski ve yeni kuşaktan sanatçılara, sokaktaki insanlara insanlara, Mihri’nin bir zamanlar yaşadığı Bomonti semtinin bugünkü sakinlerine soracağız; Kim Mihri?”
diye anlatıyor belgesel ekibi Kim Mihri’yi. Destek olmak için TIKLAYIN.


İlgili haberler
Ressam Aliye Berger 117 yaşında

“Aşkla yaşadım. Ölümler bile öldüremedi bendeki aşkı. Coşkuyla, aşkla ve sevgiyle yarattım ne yaratt...

GÜNÜN RESSAMI: Yüreğini ayağıyla yansıtan Ayşe Işı...

Elleri yerine ayaklarıyla resim çizen bir ressam Ayşe Işık. Hiçbir şey imkansız olmamış onun için. İ...

GÜNÜN RESSAMI: Berna Yangın’ın hayal gücünden kadı...

8 Mart’tan Flormar işçilerinin direnişine kadar eserlerinde kadınlara çokça yer veren Berna Yangın’ı...