GÜNÜN MUCİZESİ: Zencefil
Bin yıldır dertlere derman veren bir bitki zencefil. Neye iyi gelir, neye dermandır peki bu kök? Gelin doktorumuzdan öğrenelim.

Bin yıldır dertlere derman veren bir bitki zencefil. Marco Polo’nun ortaçağ seyahatnamelerinden binbir gece masallarına kadar adı pek çok yerde “mucize kök” olarak geçen zencefil eskiden “yoksulun ilacı” olarak her mutfakta kendine yer bulmuş. Havalar buz kesmiş, içimizi soğuk doldurmuşken, hastalık etrafta kol gezerken bu mucize kökü bizim mutfaklara taşımanın da tam zamanı!


HAMİLELİK BULANTISINA BİREBİR
Zencefil çayı hamilelikte görülen sabah bulantıları için en etkili ve en güvenli doğal çözümler arasında ilk sırada yer alır. Gebelik döneminde şiddetli mide bulantısı ve kusma atakları yaşayan kadınlar az miktarda zencefil ile olumlu sonuçlar elde edebilir. Üstelik mide bulantısı için alınabilecek ilaçlardan daha güvenli olduğu söylenir. Ancak hamilelikte zencefili tablet veya kapsül şeklinde kullanmayı düşünüyorsanız, tabletler gıda şeklinde alınan zencefilden daha güçlü olduğu için doktorunuza danışmalısınız.
Araç, uçak veya tekne tutması olarak da bilinen taşıt hareketi nedeniyle yaşanan mide bulantısına karşı da zencefil kullanabilirsiniz.



EKLEM AĞRISI YAŞIYORSANIZ…
Zencefilde bulunan “gingerol” güçlü bir iltihap önleyicidir ve bu nedenle osteoartrit ve romatoid artrit gibi şiddetli ağrılara yol açan hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca yaşa bağlı eklem ağrıları, diz ağrısı gibi yaşlılıkta sık görülen ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.



TÜMÖRLERE “DUR” DİYEN KÖK
Kolon Kanseri: Tüm dünyadan uzmanların katıldığı ve kanser üzerine yapılan araştırmaların tartışıldığı “Frontiers in Cancer Prevention Research” konferansında aktarılan bilimsel bir çalışmaya göre, düzenli olarak zencefil tüketimi veya zencefil takviyesi kullanımı, kolorektal (bağırsak, rektum veya her ikisi birden) kansere neden olan hücre yapısı değişimini baskılıyor ve tümörlerin büyümesini engelliyor. Ancak bu alanda daha çok bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtelim.
Yumurtalık Kanseri: Michigan Üniversitesi’nden Dr. Rebecca Lui’nin araştırmasında zencefilin ana bileşeni “gingerol”ün kanserli yumurtalık hücrelerinin sayısını azaltarak mevcut tümörlerin küçülmesini sağladığı belirlenmiş.



ZENCEFİLLİ ÇÖZÜMLER
Boğaz Ağrısı: 1 bardak suyu kaynattıktan sonra içine 2-3 dilim taze zencefil atıp 6-7 dakika demleyin. Daha sonra 1 çubuk tarçın (yarım çay kaşığı toz tarçın da olur) ve 1 çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz.
Kas Zorlanması: Ters bir hareket veya ağır bir egzersiz sonrası ağrıyan kaslara zencefil sürebilirsiniz. “Zencefil merhemi” hazırlamak için 4-5 çay kaşığı toz zencefili yoğun bir merhem kıvamına gelinceye kadar azar azar sıcak su ekleyerek karıştırın. Ilık haldeyken ağrıyan kasın üzerine sürün ve 10-15 dakika bekletin. Ağrılar hafifleyene kadar günde 2 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu uygulamayı baş ağrısı için de kullanabilirsiniz.
Öksürük: İnatçı öksürük için, 1 bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı zencefil tozu, çeyrek çay kaşığı toz tarçın ve 2-3 karanfil tanesi atın. 5-6 dakika demlenmesini bekledikten sonra 1 çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.
Kan Dolaşımı: Krom, magnezyum ve çinko minerallerini içeren zencefil kan akışını geliştirir.
Kilo: Zencefil, vücudun enerjiyi düzenlemesi için gerekli olan ancak fazlası bel çevresinde yağlanmaya yol açan kortizol hormonu seviyesini dengeler.
Enerji: Kafein içermeyen zencefil “kafein etkisi” yaratarak vücuda ekstra enerji sağlayan bitkiler arasında gösterilmektedir. Günde 2 çay kaşığı toz zencefil tüketmek egzersiz öncesi gereken enerjinin toplanmasına yardımcı olur.
Karaciğer: Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak zencefil yemek, tahrip edici toksinlere karşı karaciğeri koruyor.
Ağız Sağlığı: Zencefil salya üretimini arttırarak ağız içinde bakteri birikimini önlüyor ve buna bağlı diş ve diş eti sorunlarını azaltıyor.



ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil çayı bitkinin en popüler tüketim şekilleri arasındadır. Hazırlamak için taze zencefil dilimlerini kaynamış suya atarak demleyebilirsiniz. Tatlandırmak için limon veya portakal dilimi, çubuk tarçın veya esmer şeker eklenebilir. Yemeklerden sonra mideyi rahatlatmak, mide asidi üretimini azaltmak, şişkinliği almak için içilebilir.

ZENCEFİLİN YAN ETKİSİ VAR MI?
Gıda şeklinde alınan zencefil genel olarak güvenli kabul edilen gıdalar arasında yer alır. Ancak fazla miktarda zencefil özütü, tableti veya kapsülü tüketmek, ters etki yaratarak mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Ayrıca kan inceltici ilaç kullanmanızı gerektiren bir rahatsızlığınız varsa zencefil takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Gebelik döneminde zencefil takviyesi kullanmak isteyenler olası yan etkilerinden korunmak adına önce doktora danışmalıdır.

İlgili haberler
Meme kanseri kabusumuz olmasın!

Dünyada kadınlar arasında yüzde 30’luk oranla en sık görülen kanser türü olan meme kanserini alt etm...

GÜNÜN DİKKATİ: Güneşten korunun!

İster denizin kenarında, ister köyde tarlanın ortasında olun, muhakkak güneşten korunun. Güneşten ko...

5 adımda kalp sağlığınızı koruyun!

Kalbimizi korumak için yapmamız gerekenler çok basit aslında. 5 adımda kalbimiz nasıl daha sağlıklı...