GÜNÜN KADINI: Marie Stopes
Doğum kontrolünün kadınlar için faydalı olduğunu savunduğu için kilise başta olmak üzere bir çok otoriteyle karşı karşıya gelen Marie Stopes, aynı zamanda ilk doğum kontrol kliniği açan kişi oldu.

15 Ekim 1880’de dünyaya gelen İngiliz kadın hakları savunucusu Marie Stopes, özellikle doğum kontrolü üzerine yaptığı çalışmalarla gündeme gelmişti.

1921’de Birleşik Krallık’ta doğum kontrolü üzerine eğitim veren ilk kliniği açan kişidir. Klinikteki çalışmaları, yayımladığı yazılar ve söylevleriyle başta Katolik Kilisesi olmak üzere çeşitli kurum ve kişilerin tepkisiyle karşılaştı. Ancak çalışmaları sonucu İngiltere Kilisesinin katı tutumunun değişmesinde önemli pay sahibidir.

Münih Üniversitesinde botanik üzerine doktorasını tamamlamasının ardından Manchester Üniversitesinde ders vermeye başladı. Fosil bitkilerle kömür madenciliği üzerine yaptığı araştırma ve çalışmaları sonrasında akademik olarak ün kazandı.

1916 yılında ilk evlenmesi boşanma ile sonuçlandı. Bu boşanmadan sonra akademik ilgisini evlilik üzerine yoğunlaştırdı. Doğum kontrolünü kadınlar için faydalı olarak görüyor; çocukların evlilik üzerindeki yükünü öne sürerek doğum kontrolünün mutlu bir evlik için gerekli olduğu savunuyordu.

1918’de A.V. Roe and Company (Avro) adlı uçak şirketinin kurucu kadrosundan olan Humprey Verdon Roe ile evlendi. Eşi de kendisinin bu yöndeki görüşlerini paylaşarak ona yardım etti. İkili ilk doğum kontrolü kliniğini evliliklerinden üç yıl sonra Holloway’de açtılar. Stopes daha sonra birçok dile çevrilen, Türkçe’ye de İzdivaçta Aşk olarak çevrilen Married Love eserini ve Wise Parenthood adlı eserini yayımladı.

Kendisinin Contraception: Its Theory, History and Practice (Doğum Kontrolü: Kuramı, Tarihi ve Uygulaması) adlı eseri ise yayımlandığı dönemde, bu konu üzerine yazılmış en kapsamlı kaynaktı.

Stopes’in yüklendiği diğer bir misyon ise doğum kontrolünü Uzak Doğu ülkelerinde yaygın hale getirmekti.

Kaynak: Wikipedia


İlgili haberler
Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi

Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi olarak görülüyor. Kadınlar ilaçların yan etkilerini kadermişçesin...

GÜNÜN PORTRESİ: Jane Goodall

Yıllar boyu şempanzeleri izleyip oldukça önemli veriler elde eden bilim insanı Jane Goodall, yaşamın...

GÜNÜN KADINI: Radia Perlman

Şu an bilgisayarlarımızın ya da akıllı telefonlarımızın başında keyfini sürdüğümüz internetin temell...