GÜNÜN KAMPANYASI: Finlandiya’da kadınlara yönelik şiddete karşı sanatsal kampanya
Finlandiya’da ‘Kadın Hattı’ adlı kuruluş, kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek için sanatsal bir kampanya başlattı.

Finlandiya’daki kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için “Kadın Hattı” tarafından başlatılacak olan sanatsal kampanya Finlandiya’nın bağımsızlık günü olan 6 Aralık’ta Helsinki’deki sarayda düzenlenecek kutlama ile başlayacak.

Kampanya kapsamında cinsel taciz ve tecavüzlere uğrayan 3 kadının #Metoo Kampanyası sırasında gazetelerde yayımlanan anlatımları kadın sanatçılar ve siyasetçiler tarafından seslendirilecek. Finlandiya’nın tanınmış moda tasarımcısı Anni-Mari Pahkala ise kadınların anlatımlarını sembolize eden balo kıyafetleri tasarlayacak. Pahkala’nın tasarladığı kıyafetler Finlandiya’nın kurtuluş günü nedeniyle sarayda düzenlenecek baloda giyilecek. Pahkala, şiddete uğrayan 3 kadın için 3 ayrı balo kıyafeti tasarladı.

‘HİÇ KİMSE KADINLARI SUSTURMA HAKKINA SAHİP OLMAMALI’
Pahkala’nın tasarladığı kırmızı giysiyi giyecek olan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Emma Kari, 10 yıl süreyle eşinin fiziki ve psikolojik şiddetine maruz kalan 3 çocuk annesi bir kadının anlatımlarını okuyacak. Finlandiya’nın kurtuluş günü dolayısıyla sarayda düzenlenen balolarda ülkede yaşanan olumsuzlukları konuşmama geleneği, Emma Kari’nin kendisine yapılan teklifi tereddütle karşılamasına neden olmuş. Fiziki ve psikolojik şiddete uğrayan her kadının bunu duyurma hakkı olduğuna karar veren Kari, “Artık hiç kimse bu kadınları susturma hakkına sahip olmamalı. Bizlerin görevi onları dinlemek, yaşamlarını sürdürebilmeleri için destek vermek ve yardım etmektir” dedi.

GİYSİ SİSTEMDE KADINLARIN KORUNMASINDAKİ YETERSİZLİKLERİ SEMBOLİZE EDİYOR
İttifak adlı gençlik örgütünün başkanı Elisa Gebhard ise, iş yaşamında başarılı olan ancak bir erkeğin şiddeti sonucu ağır yaralanan genç bir kadın için tasarlanan kıyafeti giyecek. Genç kadın, sürekli olarak fiziki şiddete maruz kaldığını polis ve kurumlara bildirmesine rağmen polis, şiddetin ağır olmadığını öne sürülerek dava açmadı.
Kadın, zengin ve önemli bir görevi olan erkeğin kendisine şiddet uyguladığına kurumları inandıramadı. Sığınma evine yerleştirilme talepleri reddedildi. Ancak şiddet sonucu yaşamını kaybetmenin eşiğine geldiğinde polis ve diğer kurumlar devreye girdi. Giysi sistemde kadınların korunmasındaki yetersizlikleri sembolize ediyor.

YASALAR YETERSİZ KALDIĞI İÇİN TECAVÜZÜ KURUMLARA BİLDİRMEDİ
Üçüncü giysi ise yaşlı bir iş arkadaşı tarafından tecavüze uğrayan 16 yaşındaki genç bir kadının anlatımlarına uygun tasarlandı. 20 yaşını doldurmasına ve tedavi olmasına rağmen travmayı hâlâ atlatamadığını anlatan genç kadın, tecavüz sırasında direnç gösteremediği için kurumlara durumu bildirmediğini söylüyor. Yürürlükteki yasalara göre kadın direnmediği için erkeğin cinsel saldırısı tecavüz olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle kadınlar rıza yasasının bir an önce parlamentonun gündemine alınmasını talep ediyor.

SANAT PROJELERİ İÇİNDE EN SARSICISI
Şiddete uğrayan 50 kadının anlatımlarını okuduğunu söyleyen Moda Tasarımcısı Anne-Mari Pahkala, “Bu proje bugüne kadar yer aldığım sanat projeleri içinde en sarsıcısıydı. 3 giysiyi sıkıntı içinde acı duyarak tasarladım” dedi.

FİNLANDİYA’DA HER 3 KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Devlet kurumları tarafından yayımlanan istatistikler, dünyanın en eşitlikçi ülkeleri arasında yer alan Finlandiya'da kadınlara yönelik şiddetin önemli bir toplumsal sorun olduğunu ve her üç kadından birinin şiddet mağduru olduğunu gösterdi. Şiddet maruz bırakılan her 10 kadından sadece biri polise bildirimde bulunuyor. Evli olduğu erkek veya birlikte olduğu erkeğin şiddetine maruz kalan kadınlardan üçte biri yaşadıklarını hiç kimseye anlatmıyor.
'Kadın Hattı' adlı örgütlenmenin belirlemelerine göre, kadına yönelik şiddet tüm toplumsal ve sınıflar kesimlerde yaşanıyor. Ekonomik ve sosyal olarak daha üst durumdaki erkekler daha düşük statüdeki erkeklere kıyasla daha fazla şiddete başvuruyor.
Sağlık ve Refah Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar, evlerin de kadınlar için tehlikeli yerler olduğunu gösteriyor. Evlerde şiddete uğrayanların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Yılda ortalama 50 bin kadın cinsel tacize maruz kalıyor.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE AVRUPA’DA İKİNCİ
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın belirlemelerine göre Finlandiya Avrupa’da kadınların en fazla şiddete uğradığı ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün de aralarında yer aldığı insan hakları ve kadın kuruluşları, Finlandiya Hükümeti’ni kadınlara yönelik şiddeti görmezden gelmek ve önlem almamakla suçluyor. Uluslararası Af Örgütü, kadına yönelik şiddetin Finlandiya’nın en büyük toplumsal sorunu olduğu değerlendirmesini yaptı.
İlgili haberler
GÜNÜN KAMPANYASI: Mor Çatı’dan ‘karar aldım’

Mor Çatı, kadına karşı şiddetin önlenmesini amaçlayan 6284 sayılı Kanun kapsamında kadınların haklar...

GÜNÜN KAMPANYASI: Bozuk oyuncaklarınızı getirin

İzmir’de mülteciler için çalışmalar yapan Halkların Köprüsü Derneği çocuklar için bir kampanya başla...

GÜNÜN KAMPANYASI: 62seksendört - Hayatları şiddet...

Kadınlarla Dayanışma Vakfının (KADAV) bir tanıtım filmi yaparak 6284 Sayılı Kanun’la ilgili kampanya...