Kadınların ekonomik kaybı 98 ülkenin milli gelirine eşit
Oxfam'ın araştırmasına göre kadınlar pandemi nedeniyle dünya çapında 800 milyar doların üzerinde gelir kaybetti.

Küresel yoksulluğun azaltılmasına yönelik çalışmalar yapan Oxfam'ın bir araştırmasına göre kadınlar pandemi nedeniyle dünya çapında 800 milyar doların üzerinde gelir kaybetti. Kadınların ekonomik kayıpları 98 ülkenin milli gelirine eşit.

Dünya çapında kadınlar, Kovid-19 krizinin bir sonucu olarak geçen yıl en az 800 milyar dolar gelir kaybetti. Bu, 98 ülkenin toplam gayri safi milli gelirinden fazla. 64 milyon kadın işini kaybetti.

Oxfam, halk eğitimi, sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerine daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunuyor.

Oxfam hesaplamasını Uluslararası Çalışma Örgütü'nden (ILO) alınan verilere dayandırıyor. Dünya çapında kadınlar, ekonominin ve toplumun işleyişi için gerekli olan, ancak genellikle düşük ücretli, az değer verilen ve özellikle pandeminin sonuçlarından etkilenen mesleklerde orantısız bir şekilde çalışıyorlar. Bu meslekler perakende, turizm veya gastronomi ile sosyal hizmetler ve sağlık hizmetleri. Bunun dışında Güney Asya, Afrika ve Latin Amerika'da  kadınlar genellikle, örneğin pazarlarda veya ev içi yardım olarak kayıt dışı işlerde çalışıyor.

Pandemide, kadınlar ücretsiz bakım ve sosyal yardım çalışmalarından aslan payını aldıkları için gelir kaybından daha sık etkilendiler. Çalışma saatlerini kısalttılar veya hasta olan yakınlarına veya okul kapanışlarında çocuklarına bakmak için geçici olarak çalışmayı bıraktılar. Virüs ortaya çıkmadan önce de kadınlar ve kız çocukları her gün 12,5 milyar saat ücretsiz bakım işi yapıyorlardı.

Oxfam Almanya uzmanlarından Sandra Dworack “Pandemide kadınlar iki kez cezalandırılıyor. Daha da fazla ücretsiz bakım işi üstleniyor ve aynı zamanda gelir kaybediyorlar. Yaşlılara ve hastalara veya çocuklara bakılması gerektiğinde kadınlar elbette devreye giriyor. Ama bu tabi ki onların görevi değil, cinsiyetçi normların kadınlara dayattığı toplumsal bir beklenti. Kadınlar pandeminin sosyal etkisini yumuşatıyor ve kendileri dezavantajlı duruma düşüyor." açıklamasını yaptı.

KADINLAR GÜNDE 1,90 DOLARA YAŞAMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR

Birleşmiş Milletler de 2021'de dünya çapında şimdikinden 47 milyon fazla kadının kendilerini aşırı yoksulluk içinde bulacağını ve günde 1,90 dolardan daha azıyla geçinmek zorunda kalacağını tahmin ediyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan bir hesaplamaya göre, kadınların ve erkeklerin ekonomik, sosyal ve politik katılımlarındaki küresel cinsiyet farkını kapatmak bir nesil daha uzun sürecek.

Sandra Dworack; “Salgından sonra ekonomiyi kadınların ekonomik ve toplumsal durumu açısından adil bir şekilde şekillendirmek ve genel sosyal eşitsizliğin azaltılması önemli" diyerek dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri halk eğitimini, sağlık hizmetlerini ve sosyal güvenlik sistemlerini güçlendirmeye çağırdı.

Fotoğraf: Unsplash

İlgili haberler
Sınırların Ötesinde: Pandemiyle derinleşen kadın i...

Pandemi patronlar tarafından düşük ücrete, ağır koşullarda işçi çalıştırmak için kullanılırken özell...

Sınırların Ötesinde: Eşitsizlik sınır tanımıyor

Eşit ücret hakkı için açılan davalar, bir gecede kapanan fabrikalar, darbeyle artan şiddet… İngilter...

Almanya: Otto işverenlerinin gözü doymuyor!

Almanya’da posta ve online perakende satış sektörünün en büyük şirketlerinden Otto GmbH, korona salg...