22 Mayıs 1943| Kuzey İrlandalı barış savunucusu Betty Williams doğdu
Barış savunucusu Betty Williams: Şimdiye kadar yapılmış her savaştaki her ölüm, bir hayatın anlamsız israfını, bir annenin emeğine aldırış etmemeyi temsil ediyor.

“Hangi cinsiyetten olduğun veya hangi bayrak altında doğduğun önemli değil. Bayraklara tapmayı bırakıp insanlara saygılarımızı sunmaya başlamalıyız. İnsanları düşünün ve bayrakları unutun.”

Kuzey İrlandalı pasifist, çocuklar için merhamet merkezleri ve barış için insanlar organizasyonu kurucularından Betty Williams 22 Mayıs 1943’te Belfast’ta doğdu 17 Mart 2020’de Belfast’ta öldü.

1976 IRA’nın bir üyesi olan Danny Lennon, 10 Ağustos 1976’da güzel bir yaz gününde Kuzey İrlanda’da araba sürerken vuruldu. Sonra sürücüsüz arabası üç çocuğun üzerinden geçerek ölümlerine neden oldu. Öldürülen üç çocuğun teyzesi Mairead Corrigan ile hareket etti ve halk içindeki öfkeden etkilenen iki kadın, Ciaran McKeown ile birlikte bu korkunç trajediyi siyasi bir fırsat olarak değerlendirdiler, kazadan sonraki hafta PeacePeople organizasyonunu kurdular. Amaç eskisi gibi sessiz kalmak yerine, Kuzey İrlanda halkının öfkesini, üzüntüsünü ve barışa duydukları özlemi kamuoyunda tanıma ve siyasi rehberlik sağlamaktı. PeacePeople hâlâ Kuzey İrlanda’da barış için çabalıyor ve aynı zamanda dünya çapındaki siyasi çatışmaların şiddet içermeyen çözümü için hareket ediyor.

Aynı yıl 1976’da Betty Williams ve Mairead Corrigan çalışmaları için Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Ancak Williams’a göre Nobel Ödülü zaten yaptığınız şey için değil, yapacaklarınız için verilmekteydi. 1997 yılında, dünyanın dört bir yanındaki çocuklara güçlü bir siyasi ses ve evrensel insan hakları vermeyi amaçlayan “Çocuklar İçin Dünya Merhamet Merkezleri” organizasyonunu kurdu. Betty Williams, barış, şiddet içermeyen bir gelecek ve herkesin adil bir toplumda yaşamasına izin verilmesi için yorulmadan çalıştı. Çünkü “Şimdiye kadar yapılmış her savaştaki her ölüm, bir hayatın anlamsız israfını, bir annenin emeğine aldırış etmemeyi temsil ediyor.” (Williams, Nobel Ödüllü Konuşma).

Ancak barışı sağlamak zordur çünkü ciddi sosyal çatışmalar vardır. Şiddete neden olabilecek sorunlar üzerinde zorlu çalışma gerektirir. Sonunda, vizyoner barış savaşçısı olarak şiddetten vazgeçmenin güçlülerin silahı olduğu konusunda bizi uyardı: “Hangi cinsiyetten olduğun veya hangi bayrak altında doğduğun önemli değil. Bayraklara tapmayı bırakıp insanlara saygılarımızı sunmaya başlamalıyız. İnsanları düşünün ve bayrakları unutun.” (Betty Williams, Perugia’dan Assisi’ye yıllık barış yürüyüşündeki konuşma, Eylül 1995).

Fotoğraf: Wikipedia


İlgili haberler
16 Aralık 1878: Bilim İnsanı, barış hakları savunu...

Uluslararası Kadınlar Kalıcı Barış Derneğinin kurucuları arasında yer alan Gertrud Woker, kimyasal v...

5 Kasım 1956: Alman barış hareketinin öncüsü Freda...

Ulusal ve uluslararası patent hukuku sorunları ile ilgilenen ve alanından doğru çok tanınan Freda Wu...

GÜNÜN KADINI: Emek ve barış mücadelesinin şarkıcıs...

Fasia, gayri meşru ve siyah olduğu için bir Alman ari aileye verilebilecek kız değildi, o nedenle Ne...