Bakan Yanık’a göre pandemide artan şiddet ‘tolere edilebilir’miş!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pandemide artan kadına şiddete ‘tolere edilebilir’ dedi. Yanık, artışı “Survive duygusunun oluşturduğu strese” bağladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na katılarak sunum yaptı. Bakan Yanık, pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde olduğunu söyledi.

BirGün’nden Mustafa Bildircin’in haberine göre; TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’nun önceki gün gerçekleşen toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sunumu Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kırık karnesini orta koydu. Sunuma göre, “Maruz kaldığınız şiddet salgın döneminde arttı mı?” sorusuna kadınların yüzde 32’si, “Evet”, yüzde 15’i ise “Kısmen evet” yanıtını verdi.

ARTAN ŞİDDETİ TEDBİR KARARLARI ÖNLEMEDİ!

Bakanlığın sunumuna göre, 2015 yılında katledilen 360 kadından 20’sinin koruma kararı bulunuyordu. Tedbir kararına karşın öldürülen kadın sayısı 2016 yılında 22, 2018 yılında 26, 2020 yılında ise 32 oldu. 2021 yılının ilk dört ayında 10 kadının, tedbir kararı olmasına rağmen hayatını kaybettiği belirtildi. Komisyonda, 2020-2021 dönemine ilişkin Türkiye geneli, “Aile içi şiddet kayıt formu” sayıları da paylaşıldı. Bakan Yanık, 2020 yılında artan şiddet olaylarını, “Pandemi nedeniyle alışkanlıkların değişmesine” bağlarken Ocak 2020 itibarıyla 19 bin 582 kadının şiddete uğradığı bildirildi. 2020’nin Şubat ve Mart aylarında şiddet vakası sayısının, “Tolere edilebilir oranda” arttığını anlatan Yanık, Nisan 2020’de düşüş gösteren sayının tekrar arttığını ifade ederek şunları söyledi: “Nisanda ilk elde pandemiyle karşılaşmanın getirdiği bir şaşkınlık ve nasıl diyelim, belki hayata tutunma çabası, ‘Survive’ duygusu devam ederken sonrasında o stresin oluşturduğu ciddi bir yükselmeyi görüyoruz ve daha sonra tekrar Ocak 2020’de başladığı veya Şubat 2020’de pandemi öncesine doğru ilerlediğini görüyoruz.”

BAKAN'A GÖRE CİNAYET OLMAYAN ŞEHİRLER TESELLİ, ŞİDDETİN SEBEBİ MERAK KONUSU

Bakan Yanık, 2014 yılından bu yana şiddet araştırması olmadığını söyleyerek, “Araştırma olmadığı için şu anda görmek ve yorumlamak çok mümkün değil fakat ben de bu artış nedenlerini merak ediyorum” dedi. Artvin, Erzincan ve Sinop’un da aralarında olduğu 20 kentte 2020 yılında kadın cinayeti yaşanmamasına ise Yanık, “Bu da bizim için bir teselli sebebi” yorumu yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Bakan Yanık: 2021 yılında 95 kadın katledildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2021 yılında 95 kadının öldürüldüğünü söyledi.

Aile Bakanı Derya Yanık, koruma altındaki çocuğu i...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan’da bakanlık koltuğunu verdiği çocuğun koruma a...

Torba Bakanlıkta başa dönüş: Tek adam yönetiminin...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, Bakanlıkların birbirinden ayrılması, Kadına Yönelik Şiddeti...