Faşizme karşı direnen bir komünist: Elisabeth Bruhn
Hitler faşizmine karşı direnen Elisabeth (Lisbeth) Bruhn (Holz) 26 Aralık 1893'te doğdu, 14 Şubat 1944'te Neuengamme toplama kampında idam edildi.

Elisabeth Bruh, işçi bir ailedendi. Onlar ve altı çocukları, Dithmarschen'deki Groven yakınlarındaki Lunden'de yaşıyorlardı. 1921'de Elisabeth’in babası Lunden’deki yerel Alman Komünist Partisi grubunun başıydı. Bruhn, okulunun son yıllarında bir yandan da çocuk bakıcılığı yaptı. Okulundan sonra, hizmetçi olarak iş bulduğu Kiel'e taşındı. Daha sonra hayatını el işçiliği yaparak kazandı. Orada 1913'te evlendiği Gustav Bruhn ile tanıştı. Çiftin Heinrich adında bir oğlu oldu.

Elisabeth Bruhn, 1919'da siyasi olarak aktif hale geldikten sonra hayatının geri kalanında siyasi protestolara katıldı, örgütledi. Birinci Dünya Savaşı sırasında, demiryolunda çalıştığı Hannover'e taşındı. Bu süre zarfında Spartaküs Birliği*'ne katıldı.

1920'de Almanya Komünist Partisi KPD'ye katıldı ve çiftin savaştan sonra taşındığı Heide'deki Spartaküs Birliği'nin gençlik örgütüne (Jung Spartakus Bund) başkanlık etti. Gustav Bruhn 1928'de Prusya eyalet parlamentosunun bir üyesi olduktan sonra, aile Altona'ya taşındı.

1934'te Gestapo tarafından tutuklandı. "Komünist Parti'yi yeniden inşa etmek" suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Lübeck-Lauerhof kadın hapishanesine yollandı. Orada daha iyi barınma için grev yapan bir grup genç komünisti destekledi. 1936'da oğlu Heinrich ve gelini Edith ile birlikte tekrar tutuklandı ve Fuhlsbüttel'deki Gestapo hapishanesine götürüldü. İki kadın 1937'de, baba ve oğul ise 1939'da serbest bırakıldı.

Elisabeth Bruhn, serbest bırakıldıktan hemen sonra örgütlenme faaliyetlerine devam etti. Serbest bırakılan diğer tutuklular da Hamburg'daki Komünistlerle ve diğer direniş savaşçılarıyla temas kurmaya çalıştı. 1941 sonbaharında, mevcut yeraltı çevrelerini ve direniş gruplarını içeren yeni bir direniş grubu kuruldu. 1941 sonbaharında, mevcut yeraltı çevrelerini ve direniş gruplarını içeren Hamburg'daki büyük fabrikalara dayanan yeni bir direniş grubu kuruldu: Bästlein-Jacob-Abshagen Grubu.

Bästlein-Jacob-Abshagen Grubunun faaliyetleri Nazilerden bir sır olarak kalmadı. Bir tutuklama dalgası başlattılar ve Gustav ve Elisabeth Bruhn ilk tutuklananlar arasındaydı. Mahkumlar, Fuhlsbüttel'de Gestapo tarafından sorguya çekildi. Altı ay sonra Bruhn, Hamburg'un Holstenglacis'teki duruşma öncesi gözaltı merkezinde  tutuklandı. Gestapo karargahı ve bazı hapishaneler, 1943 yazında yapılan hava saldırılarında tahrip edildi, böylece tutuklu 70 direniş savaşçısı da dahil olmak üzere tutuklulara, bu süre içinde "suç ortaklarıyla" temas kurmamaları şartıyla iki aylık izin verildi.

Elisabeth ve Gustav Bruhn'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişi, sürenin dolmasından sonra Nazi yargısına teslim olmadı, direniş savaşına yeraltında devam etti. Gustav Bruhn, Aralık 1943'ün ilk yarısında Hannover'de saklanmak için karısına veda ettikten sonra, ondan bir haber gelmedi. 1944'ün başında Elisabeth Bruhn Hannover'e gitti ve eşinin tutuklandığını öğrendi.  Elisabeth Bruhn, 6 Ocak 1945'te Neuengamme toplama kampında ölen Dworznick, Rudolf Steinfatt ve Adolf Schröder ile birlikte 3 Şubat 1944'te Klara Dworznick’in Bogenstraße 23 adresindeki dairesinde tutuklandı.

Heinrich Himmler'in emriyle dört komünist Elisabeth Bruhn, Gustav Bruhn, Hans Hornberger ve Kurt Schill 14 Şubat 1944'te Neuengamme toplama kampının infaz sığınağında yargılanmadan asıldı.

Ohlsdorf Mezarlığı'ndaki Hamburg Direniş Savaşçıları Anıt Korusu'na Elisabeth ve Gustav Bruhn için bir anıt taşı yapıldı.

*I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da Marksistler tarafından  Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg, Franz Möling ve Clara Zetkin önderliğinde kurulan siyasi örgüt. Daha sonra Almanya Komünist Partisi adını aldı.

Fotoğraf:Elisabeth Bruhn/ Kaynak: Gedenkstätte Ernst Thälmann

İlgili haberler
24 Aralık 1908 | Nazi rejimine karşı direniş savaş...

Avusturyalı öğretmen ve Nazi rejimine karşı direniş savaşçısı Stefanie Kunke tutuklandı, sürüldü ve...

11 Aralık 1987 | Politikacı yazar Rose Wolfstein

Rosa Luxemburg öldürüldükten sonra Wolfstein, Rosa Luxemburg’un mirasını üstlendi. Rosa Luxemburg’un...

Devrimin kızıl gülü Rosa Luxemburg

Rosa, bir kadının sınırlarının irade gücüyle ne kadar zorlanabileceğini, insanın prangası haline gel...