Hamburg liman işçileri grevinde bir kadın: Luise Zietz
Hamburg liman işçilerinin büyük grevinde ilk kez politik arenada görünür hale gelen Luise Zietz, grevde kadınların desteği için komiteler kurarak işçilere seslendi.

Almanya'daki kadın hareketinin öncülerinden Luise Zietz yetenekli bir konuşmacı ve kadın hakları konusunda cesur bir mücadeleciydi. Luise Körner olarak 1865 yılında Hamburg yakınlarındaki Bargteheide'deki bir dokumacının dört çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi. 

Çocukken bile babasının atölyesinde çalışmak zorunda kaldı ve yoksulluk içinde yaşadı. İlkokula başladı, daha sonra bir tütün fabrikasında çalıştı ve daha sonra bir anaokulu öğretmeni oldu.
August Bebel'in Kadın ve Sosyalizm kitabını okuyarak sosyal demokrasiyi tanıdı. 1890'da Hamburg liman işçisi Carl Zietz ile evlendi. 1892'de Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) üye oldu.

PARTİ YÖNETİMİNDEKİ İLK KADIN
Luise Zietz, 1896/97 yıllarında Hamburg liman işçilerinin büyük grevinde ilk kez politik arenada görünür hale geldi. Grevde işçilere seslendi, kadınların desteğini sağlamak için komiteler kurdu.

Konuşmacı olarak yeteneği ve ikna gücü nedeniyle parti içinde "Dişi Bebel" olarak adlandırıldı. 1908'de kadınların siyasi örgütlere katılmasına izin verildiğinde, partinin “imparatorluk kadın sekreteri” oldu ve ilk kadın olarak SPD parti yönetiminin kadın çalışmalarından sorumlu üyeliğine getirildi.


KADINLAR İÇİN MÜCADELE ETTİ
Luise Zietz, sanayileşmenin kadınların yaşamlarını nasıl değiştirdiğini gördü, yaşadı, anlattı, yazdı. Kadın işçilerin açlık ücretlerini, ev ve işteki çifte yükünü gördü ve yeni doğum yapmış kadınlar için 8 saatlik iş günü ve ağır işlere verilmemesini talep etti. İşçi kadınlara yönelik çalışmalarının dışında tüm kadınlar için seçme ve seçilme hakkı için de mücadele etti. Ancak oy vermek ve seçilmek 19. yüzyılda bir erkek işiydi ve SPD içindekİ erkeklerin çoğunluğu da aynı düşünceye sahipti. Ağustos 1875'teki Gotha İşçi Kongresi'nde Bebel, en acil talepler arasında erkekler ve kadınlar için oy hakkını önermiş, 62 hayır 55 evet oyuyla önerisi reddedilmişti. 1891'de SPD, programına genel, eşit, doğrudan oy kullanma talebini aldı. Luise Zietz kadınlara oy hakkı sloganıyla çalışmaları başlattı. Luise Tietz, Clara Zetkin'le birlikte SPD yönetimine seçilen, işçi kadınların hakları için mücadele eden, değişik uluslararası kadın kongrelerine katılan ve 1910'da 8 Mart'ın uluslararası emekçi kadınlar günü ilan edilmesinden sonra Almanya'da kutlanması çalışmalarını organize eden bir kadındı.

Uzun süre SPD içinde kaldıktan sonra, bu partinin işçilerin haklarını savunmaktan vazgeçmesi ve savaşa onay vermesi sonrası sol sosyal demokratların kurduğu USPD'ye geçti. 1918'deki Kasım Devrimi sırasında ulusal meclise seçilen 37 kadından biriydi. Luise Zietz 27 Ocak 1922'de öldü.

Not: O dönem SPD, Marx ve Engels'in düşünceleri doğrultusunda çalışan bir işçi partisiydi.

İlgili haberler
GÜNÜN SÖZÜ: Clara Zetkin'den

5 Temmuz 1857'de dünyaya adımını attı Clara Zetkin. Yaşamı boyu emekçi kadınların kurtuluşu, işçi ka...

Clara Zetkin: ‘Hayatın olduğu yerde savaşmak istiy...

Yaşamını emekçi kadınların kurtuluşu, işçi kadınların sınıf mücadelesine katılması için çalışarak ge...

Clara Zetkin’in düşündürdükleri

Genç bir kadın işçi ilk defa Clara Zetkin okudu. Sorularını ve yanıtlarını paylaştı: Susmayacak sömü...