Kiralar yüksek, bir süre daha çadırdayız
Elazığ’da yaşanan deprem sonrası evleri yıkılan aileler hâlâ deprem çadırında yaşıyor. 8 Mart’ı çadırlarında birçok sıkıntı ile karşılayan kadınlar sorunlarına çözüm istiyor.

Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki depremden sonra birçok bina hasar aldı. Evleri yıkılan ya da evlerini boşaltan insanlar 1 aydan fazladır çadırlarda kalıyor. Ekonomik krizin derinleştiği, Ortadoğu’daki savaşın şiddetlendiği bu dönemde 8 Mart’ı çadırlarında birçok sıkıntı ile karşılayan kadınlar, yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı.

Elazığ’ın en yoksul mahallelerinden biri olan ve depremden en çok etkilenen Karşıyaka Mahallesi’nde aylık ortalama 250 lira kira veren aileler evlerinin yıkılmasını çadırlarının önünden izliyor. Pek çok ailenin geçim kaynağı günübirlik işler. Yüzlerinde kederin yansımaları görülen bu kadınlar yine de gülümsemeye çalışıyor bizi görünce. Tüpleri olmadığı için çayı ateşte dinlendirerek demleyen Duygu başlıyor söze: “Depremde çok etkilendik biliyorsun zaten, bir aydır da çadırlardayız. Haftalardır suyumuz yoktu, duş alamıyorduk, şimdi konteynerler geldi, en azından duş alabiliyoruz. Ev bakıyoruz fakat kiralar çok yüksek, bu yüzden bir süre daha çadırdayız,” diyor. 8 Mart’ın yaklaşması vesilesiyle taleplerinin ne olduğunu soruyorum Duygu’ya; “Sağlık, huzur, bir an önce depremin etkilerinin geçmesi, kadın cinayetlerinin son bulması,” diye cevap veriyor.

‘KADIN CİNAYETLERİ VE ŞİDDET SON BULSUN, SAVAŞIN BİTSİN’
Duygu’dan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Gülcan’la sohbet ediyoruz. İkinci üniversitesini okuyor şu an Gülcan. 3 yıl boyunca iş bulamamış. Sonra da okumak istediği bölümü kazanmış. “Şimdi okuduğum bölümü severek yazdım fakat iş imkânı onda da yok. Fakülte eğitim açısından pek olanağa sahip değil, kendimi geliştiremiyorum,” diyor. “Kadın olmak bu ülkede hangi görüşe sahip olursan ol zor. Hayat biz kadınlar için küçük, muhafazakâr şehirlerde daha da zorlaşıyor. Önceden okuduğum üniversitede çok rahattım, gezilere katılıyorum topluluklara giriyordum, sosyaldi üniversite. Fakat Elazığ’da yolda yürürken bile tedirgin oluyorum bakışlardan” diyen Gülcan, “Bu 8 Mart’ta kadın cinayetlerinin ve şiddetin son bulmasını, savaşın bitmesini istiyorum. Daha özgür günler diliyorum, kutlu olsun şimdiden kadınların 8 Mart’ı” diye sonlandırıyor sözlerini.

İlgili haberler
Kore soslu sömürü...

Tüm bu koşullar bizim fabrikamıza özgü değil. İster yerli ister yabancı sermayeli olsun değişen tek...

Köleliğe başkaldıran Harriet’in öyküsü

Harriet Tubman, mücadele dolu hayatını aklımızın bir köşesine kazıyacağımız o kadınlardan biri. Amer...

Ben, 15’inden beri tekstil işçisi…

‘Ülkenin birçok yerinde hakları için mücadele eden, direnen kadınlar var diyor kadınlar. Bu buluşmal...