SKOLYOZ: Yere eğilmesin başınız...
Hiç bir çocuk skolyozla yaşamak, skolyozlu bir yetişkin olmak zorunda kalmasın diye doktorların dikkati kadar ailelerin de dikkati gerekiyor.

Biliyorsunuz ben aile hekimiyim. Ve yine hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki tüm dünya terke dursa da mahallelerde sağlık taramaları yapmak, sağlam çocuk ve ergenlerin fiziksel, ruhsal sağlıklarını kontrol etmek, olası sorunları erken tespit etmek adına çok kıymetli.

Geçen gün tam da bu taramaların ne kadar da hayati olduğunu bir kez daha gördüğüm bir olay yaşadım. 8 yaşında, kara gözlü kara kaşlı Ecrinciği muayene ettim. Sırtı dönük çıplak bir şekilde muayenesi yaparken omurgasında bir eğrilik hissettim. Ayak parmaklarını tutmasını istediğimde öne doğru eğildi ve omurga eğriliğinin arttığını farkettim. Ancak biliyorsunuz, aile sağlığı merkezlerinde görüntüleme sistemleri yok. Ben de bu kara kızı hastaneye gönderdim ve hekimine güvenen aile 3 gün sonra bir iyi, bir de kötü haberle geri geldi. Evet; skolyozu vardı ve yine evet; çok erken evrede fark ettiğimiz için Ecrin kas iskelet sistemi gelişimini tamamlayana kadar takip edilecek ve egzersizlere iyileşecek.
Hiç bir çocuk skolyozla yaşamak, skolyozlu bir yetişkin olmak zorunda kalmasın diye doktorların dikkati kadar ailelerin de dikkati gerekiyor.
Tam da bu nedenle bu ay size skolyozu anlatacağım.
Yaşamınızda size boyun, sırt eğdiren hiçbir şey olmasın dileklerimle!


SKOLYOZ NEDİR?
Omurgamız birbirleriyle bağlantılı 33 adet kemik zincirinden oluşur, bu kemiklerden her birine de “omur” adı verilir. Omurgamız gövdemizin dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan önemli bir destek yapı. En önemli görevlerinden biri de, beyinden vücudumuza ve vücudumuzdan beynimize giden yoğun sinir dokusunuyani omuriliği korumak.
Vücuda arkadan bakıldığında omurga düz olarak görülür. Vücuda yandan bakıldığında ise omurganın kavisleri fark edilir: boyun bölgemizde hafif bir çukurluk (lordoz), sırtımızda hafif kamburluk (kifoz) ve belimizde ise yine bir çukurluk vardır.
Skolyoz; omurga eğriliği,omurganın sağa ya da sola eğilmesi anlamına gelir. Skolyoz sağlıklı bir omurgada meydana gelen biçimsel bir deformasyondur.
Skolyoz tüm toplumda her yüz kişiden 2 ila 4 kişide bir görülen bir omurga sorunu. Sorunudur diyorum çünkü bir hastalıktan çok bir bulgu. Ama kız çocuklarında, özellikle büyümenin daha hızlı olduğu ergenlik döneminde, erkeklere oranla 8-10 kat daha fazla görülüyor. (Sizin de aklınızdan kız çocuklarına sürekli “memeleri gösterme, başını öyle havaya dikme” denilip durması, kızlara sürekli yapılan baskının omuzlarına bindirdiği yüklergeldi, değil mi? Doğru, bunlar da etkili...)


SKOLYOZUN NEDENLERİ
Skolyozun nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. Bazen bebeğin ana rahminde edindiği bir sorun olarak karşımıza çıkarken bazen de nöromüsküler yani sinir-kas sistemindeki sorunlardan kaynaklanabilir. Bazen de sebebi bulunamayan idiopatik skolyoz da görülebilir.
Her skolyoz tedavi gerektiren düzeyde bir sorun değildir. Düzenli egzersiz, sırt kaslarını güçlendiren kondisyon hareketleri ve formda olmak küçük skolyoz sorunlarını çözen ve her seviyedeki skolyoz için vazgeçilmez unsurlardır.


SKOLYOZUN BELİRTİLERİ
- Omurganın öne doğru eğik durması
- Omuz yükseklik seviyesinin faklı olması
- Omurgadaki simetri bozukluğu
- Omurganın sağa ya da sola doğru eğik durması
- Kalça seviyesi farklılıkları
- Sırt ve bel ağrıları

SKOLYOZ TANISI NASIL KONUR?
Bazen hiçbir şikayeti olmayan çocuğun sağlam çocuk muayenesi’ sırasında bile fizik muayenede 30 dereceden fazla omurga eğriliği gözle ve elle fark edilebilir. Skolyoz tanısı basit bir röntgen bile tespit edilebilir. Ancak kapsamlı inceleme için omur MR ları ve ortopedik inceleme esastır.


SKOLYOZ TEDAVİSİ
Skolyoz tedavisi omurga eğriliğinin derecesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancakegzersizler ve sırt kaslarını güçlendirici fizik tedavi tedavinin vazgeçilmezidir.
20 dereceden az eğriliklerde kemik gelişimi tamamlanana dek düzenli kontrol ve egzersiz önerilir. İleri durumlarda ise korse tedavisinden cerrahi müdahaleye kadar altta yatan sorunu da çözmeye yönelik tedaviler uygulanabilir.
Sağlıklı bireyler ve sağlıklı nesiller için gelişim çağındaki çocukların düzenli takipleri, egzersizi ve sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam bu sağlık sorununda da da iyileştirici/ iyiliği devam ettirici olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı yaşam hayat felsefeniz olsun. Sağlıklı günler.
İlgili haberler
İnatçı ağrılar, kronik yorgunluk: Fibromiyalji

En çok doğurganlık çağındaki kadınları sever bu hastalık. Eğer kadınları anlayan bir doktora düşmezs...

Bitmeyen ağrılar omurga problemlerine işaret

Hiç bitmez kadınların sırtındaki yük de, zihinlerindeki yük de. Bu yükler daha genç yaşta etkiler ka...

Skolyoz: Ailede varsa çocuğa dikkat!

Skolyozu olan anne-babalar dikkat! Sizde bu hastalık varsa çocuğunuzun skolyoz olma ihtimali oldukça...