
Fransa

Fransa’da gerçekleşen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingleri ve eylemleri emekçilerin ve emeklilerin grevleriyle birleşti.

Fransa’da bir yılda 129 kadın cinayeti meydana geldi. Öldürülen kadınların yüzde 65’inin konuyu polise veya mahkemeye önceden taşıdığı belirtiliyor.

Hükümetin yeni sağlık politikaları ile halkın sağlık hizmetine ulaşmasının önünün kapatıldığını belirterek, sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı'nın önünde yeni düzenlemeleri protesto ettiler.

Fransa'da kadınlar kadına yönelik şiddete karşı sokakları doldurdu, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ayrılan bütçenin artırılmasını talep etti.

Fransa’da 25 yaşın altındaki kadınlar için hormonal korunma maliyetinin sağlık sigortası tarafından karşılanacak ve kadınlar doğum kontrol hapı için para ödemek zorunda kalmayacak.

Fransa'da tecavüzle suçlu bulunan bir belediye başkanının, hapishaneden görevini yürütmeye devam etmesine kadın örgütleri tepki gösterdi.

Strasbourg’ta, Türkiye'nin Sözleşme'den çekilme kararını protesto etme ve Türkiyeli kadınlarla dayanışma amacıyla 27 Mart Cumartesi günü Strasbourg Tren Garı meydanında kadınlar yan yana geldi.

Fransız direniş örgütü Resistance üyesi, insan hakları örgütü ATD Dördüncü Dünya başkanı Geneviève de Gaulle-Anthonioz 25 Ekim 1920'de doğdu, 14 Şubat 2002'de Paris'te öldü.

Fransız şansonunun son efsanesi Juliette Greco 7 Şubat 1927 tarihinde Montpellier'de doğdu, 23 Eylül 2020'de öldü.

Fransa’da aile içi ve kadına yönelik şiddet şikayetleri 2020 yılında 2019 yılına oranla yüzde 60 arttı.

Fransa’da yapılan bir araştırma yükseköğrenim gören 20 kadın öğrenciden birinin tecavüz mağduru, 10 kadın öğrenciden birinin ise cinsel taciz mağduru olduğunu ortaya koydu.

Fransa’da 12 kez cinsel suçlardan hüküm giyen bir adam, Nantes şehrinde ölü bedeni bulunan 15 yaşındaki bir kızı istismar ettiğini, daha sonra öldürdüğünü itiraf etti.

Kadın cinayetlerinin sıklıkla gündeme geldiği Fransa'da 2019 yılında toplam 146 kadın cinayeti işlendi.

Çin, Fransa, Almanya, Kolombiya, Güney Afrika, Finlandiya,İsrail… Dünya ülkelerinde kadınlar pandemi sürecinden nasıl etkilendi?

Fransız politikacı ve çevreci Solange Fernex, 15 Nisan 1934’te Strasburg’da doğdu.

Fransa’da balkon ve camlara asılan kapitalizme tepki pankartları adeta ‘cam kortejler’ oluşturdu.

Carrefour’da kasiyer olarak çalışan 52 yaşındaki Aicha Issadounene, salgın sebebiyle hayatını kaybetti. Bağlı olduğu CGT Sendikası ise hükümete seslenerek ‘Daha ne kadar ölüm gerekiyor?’ diye sordu.

Koronavirüsle birlikte uygulanan karantina sonrası kadına yönelik şiddetin arttığı belirten Fransa’da, şiddete uğrayan kadınlar için eczanelerde alarm sistemi oluşturulacak.

Fransa’da yaşayan Özlem Aktaş koronavirüse yakalandığını öğrendiğinden beri karantinada. Aktaş Ekmek ve Gül’e yaşadığı süreci ve kişi hasta olsun olmasın, alınması gereken önlemleri anlattı.

Fransa’da Özgürleşme ve Sosyal İlerleme için Kadın Eşitliği Örgütü Ulusal Komitesi, Koronavirüs salgını süresince Macron’un politikalarına tepki gösterdiği bir metin yayımladı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.