kreş
SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 bini aşkın çalışanıyla kreşi olmayan bir hastane. Yönetim 100 çocuk kapasiteli kreş vaadini bile gerçekleştirmezken sağlık emekçilerinin kreş talebi sürüyor.
Ege Üniversitesi Hastanesinde sağlık emekçilerinin mücadelesi sonucu yönetim kreşi kapatma kararından geri adım. Kreşin özelleştirileceği kaygısı hakim.
Tasarruf tedbirleri kapsamında Ege Üniversitesinin kreşinin kapatılması kararı geri çekildi. Daha önce uygulanan ücret politikasının da aynen devam edeceği duyuruldu.
Ege Üniversitesi kreşinin kapatılmaması için mücadele eden emekçilere destek: Kreş hakkımız!
Ege Üniversitesi, kurum kreşini zarar ettiği gerekçesiyle kapattı, 16 çalışan işten atıldı. Sendikalar kapatma kararına tepkili, üniversite çalışanları kreş hakkından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.
Havası fabrika dumanı kokan mahallelerden birinde kadınlar yürüyüş yolunun kenarındaki çimlerde buluşuyor. Yoksulluk, yoksunluk derken konu vaat edilen mahalle kreşlerine geliyor.
Gebze Belediyesinin TÜİK enflasyon oranını da artan çocuk bakım evi merkezi zammına veliler tepki gösterdi.
İstanbul'un Küçükçekmece mahallesinde kadınlarla kreş talebini konuştuk: ‘Artık pek çok kadın çalışıyor. Ancak bu ihtiyaca rağmen seneler sonra yalnızca bir bakımevi açıldı mahallemize’
Ekonomik kriz, bakım yükünün kadınların sırtına yıkılmış olması, fahiş kreş ve kira ücretleri kendine yeni bir hayat kurmak isteyen kadınları yeniden şiddetin hedefi olmaya mahkum kılıyor.
Bugün özel kreş ücretleri asgari ücrete yaklaşırken devlet ve belediye kreşleri yetersiz. Kadınlar çocuk bakımı nedeniyle ya çalışma yaşamından çekiliyor ya da çocuklar güvencesizliğe mahkum kalıyor.
Temmuz ayı boyunca belediyenin İZELMAN kreşleri kapalı olduğundan küçük çocuğu olan ve bırakacak bir yeri olmayan kadınlar için daha zor bir ay olacak.
Yaz döneminde çalışan anne olmak... Nasıl gelelim bu sorunun cevabına…
Yeterli kamusal hizmet bulunmaması nedeniyle kadınlar ya çocuklarını birbirine emanet ediyor ya tarikatlara bağlı sübyan mekteplerine mahkum oluyor.
Şaneşin, adliyelerde çocuğunu bırakacağı bir bakım merkezi olmadığı için her gününü bir koşturmacayla geçiren kadın avukatlardan biri...
Öteden beri zaten 150 kadın işçi çalıştıran işverenler kreş hizmeti vermek zorunda. E şimdi biz bu 150 sayısını değiştirmeyelim ama patrona destek verelim havasındalar.
‘Bakım yükünü bu kadar ağırlaştıran mekanizmalar yeniden düzenlenmeli. Kreşler artırılmalı, küçük çocuğu olan anneler yöneticilerin iki dudağının arasındaki günlük keyfi tutumlara bırakılmamalı.’
Okul öncesi eğitim bir hak olarak var, ancak erişilebilir bir hizmet değil. Kamuya ait tam gün kreş bulmak ne kadar zorsa özel kreşler vakıflara, tarikatlara ait kreşler her yerde, ancak parası olana.
Kreş sorunu emekçi aileler için büyük dert! Devletin çözmediği sorunu aileler çocuklarını il dışındaki babaannelere göndermek, gece vardiyasını tercih etmek gibi yöntemlerle çözmeye çalışıyor.
‘OSB’de kadın çalışan sayısı giderek artıyor, kadınının önemi çok ayrıdır’ diyen Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli’ye Arçelik işçisi Ayşe ve Mefa işçisi Emine cevap verdi.
Bu yazı çocuklarını emanet edecek yer bulamayan, bakım sorunu yaşayan kadın avukatların, kreşe, çocuk bakım evlerine ihtiyacı olduğundan haberdar olunması için yazılmış bir sitem yazısıdır.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.