25 Kasım 2023 | Kadınlar yurdun dört bir yanında şiddete, yoksulluğa ve savaşa karşı sokakta
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kadınlar eşit ve özgür bir yaşam için Türkiye'nin pek çok şehrinde sokağa çıktı.
İŞÇİ KADINLAR: ESNEK ÇALIŞMA İSTEMİYORUZ

İşçi kadınlar şiddete, mobbinge, düşük ücret dayatmasına, sendikasızlaştırma dayatmasına karşı fabrikalarında, iş yerlerinde, grev çadırlarında ve şehir meydanlarında taleplerini dile getirdiler.

İSTANBUL

İstanbul'da kadınlar tarafından uzun yıllardır İstiklal Caddesi'nde yasaklamalara karşı yapılan yürüyüş bu yıl ilk defa Mecidiyeköy’de düzenlendi.

Günün erken saatlerinde kadınların toplanacağı alan akrep tipi zırhlı araç, TOMA'lar ve yüzlerce polis tarafından kapatılmasına ramen, kadınlar sözlerini söyledi.

ANKARA

Ankara'da kadınlar, iktidarın yoksullaştırma ve güvencesizleştirme  politikalarını kabul etmediklerini ifade ederek, savaşa, krize, şiddet ve yoksulluğa karşı dayanışmaya çağırdı. Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce kadın Kolej Meydanı'nda bir araya gelerek Sakarya Caddesi'ne yürüdü.


İZMİR

İzmir Kadın Platformu yürüyüş düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi eski Leman Kültür önünde toplanan kadınlar, “Savaşa, yoksulluğa, gericiliğe, erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi yükseltiyoruz” yazılı pankartın arkasında bir araya geldiler. Ekonomik krizin yükünü çekmeyeceklerini, savaşa karşı her alanda barışı savunacaklarını, bütçenin kadınlara ve çocuklara ayrılmasını istedikleri, ÇEDES projesini kabul etmediklerini söyleyip okullarda 1 öğün ücretsiz yemek taleplerini dile getirdiler.

KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu ve İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifinin çağrısıyla Belediye İşhanı önünde toplanan kadınlar kent merkezine yaptıkları yürüyüşün ardından açıklama gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Körfez ilçesinde eski eşi tarafından katledilen 28 yaşındaki Ajda Yatar'ı hatırlatan kadınlar, bir kez daha koruma kararlarının kadınları korumadığını ifade etti.

GEBZE

Eski çeşme önünde buluşan kadınlar buradan Kent Meydanına yürüdü. "Yaşasın kadın dayanışması", "Patronlara değil kadınlara bütçe", "Jin jiyan azadi" ve "Filistinli kadınlar yalnız değildir" sloganı atan kadınlar, geçtiğimiz ay katledilen kadınların isimlerini de haykırdı.

BURSA

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yürüdü ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınların çalışma hayatında da ağır sömürü ve şiddete maruz kaldığını anlatan açıklama, "2023'ün ilk 9 ayında 136 kadın iş cinayetine kurban gitti. İş güvenliği sağlanmadığı gibi sermaye düzeni devlet politikalarıyla pekiştiriliyor. Gündemdeki Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı ile emekçilerin ağır vergi yüklerinin altında kalması, adaletsiz ücret dağılımı, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına saldırı kadınları geleceksizlikle karşı karşıya bırakıyor" dendi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu çağrısıyla Diclekent’te buluşan Dünya Kavşağı’nda basın açıklaması yaptı.  Yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı. Yürüyüşe Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı. Alana Emek Partisinin Kürtçe ve Türkçe dövizleri alınmadı. Görüşmeler sonrası yürüyüşe izin verilmedi, alanda basın açıklaması okundu. 2020 yılından beri kayıp olan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku da açıklamaya katıldı. Açıklama sonrası 3 kadın gözaltına alındı.

ANTEP

Antep Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Kırkayak Parkı’nda bir araya gelerek Yeşilsu Parkı’na yürüdü. Platform açıklaması sonrası Yayın Kurulu Üyemiz, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca kadınlara seslendi. “Eşitlik, özgürlük, barış içinde bir hayat için mücadele etmeyi bir gün bile bırakmamış olan Antepli kız kardeşlerime sesleniyorum” diyen Karaca, katledilen kız kardeşlerinin hesabını sormak için alanda olduğunu ifade etti.

DERSİM

Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, yürüyüşün ardından Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Yapılan açıklamada AKP’nin iktidar olduğu günden bugüne kadınlara dönük sistematik bir saldırısının olduğuna dikkat çekilirken, Gülistan Doku bulunana kadar davanın takipçisi olunacağı da kaydedildi. Gülistan Doku’nun akıbetine de dikkat çekilen açıklamada Argın şunları dile getirdi, “5 Ocak 2020 günü kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun bulunamamasının bu kirli politikanın bir sonucu olduğunu çokça ifade ettik. Bu güne kadar Gülüstan Doku’nun bulunmasına dair verilen sözler yerine getirilmedi. Bir an önce dosyanın etkin bir soruşturmaya tabi tutularak Gülistan’ın bulunmasını ve faillerin cezalandırılmasını buradan bir kez daha söylüyoruz. Gülistan Doku bulunana kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

ELAZIĞ

Elazığ Kadın Platformu Elazığ Öğretmenevi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan SES Elazığ Şube Başkanı Derya Coşkun, “Bu yıl başta Gazze olmak üzere Ortadoğu ve dünyada savaşların sebep olduğu yıkımlar, AKP/MHP iktidar bloğunun ülkede dokuz ay önce, 6 Şubat depreminde enkaz altında kalan politikalarının yeni yıkımlara yol açacak özelleştirme politikaları, kadın düşmanlığını Meclise taşıyan kadın düşmanı koalisyonlar, hukuk sisteminin çöktüğünün teyidi bir yargı krizinin yanında büyük bir ekonomik krizle girdiğimiz 25 Kasım’da erkek devlet şiddetine, yoksulluğa, emek düşmanlığına, savaşlara karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz şiarını yükseltiyoruz” diye konuştu.

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu, Emeksiz Alt Kavşağında basın açıklaması düzenledi. “Hayatlarımıza, haklarımıza ve emeğimize sahip çıkarak, savaşa, şiddete yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunacağız. İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" dendi.

ŞIRNAK

Şırnak kent merkezinde 25 Kasım eylemine müdahale eden polis kadınlara sert müdahale ederek gözaltına aldı. Kadınlar, 25 Kasım eyleminde gazeteciler ve kadınların gözaltına alınmasını protesto etti. Polis müdahalesi HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamayla protesto edildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, gözaltına alınan 21 kişinin darbedildiğini söyledi.

URFA

Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro binasında açıklama yaptı. Urfa İl Kadın Platformu üyesi kadınlar da açıklamaya katıldı. Kadın Hakları Merkezi Başkanı Zeliha Özay, Türkiye'de kadına dönük şiddetin giderek arttığını söyledi. Özay, “Kadına dönük şiddet ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi.


MARDİN

Mardin’de kadınlar Karayolları Parkı’nda bir araya geldi. Kadınlar, açıklamanın ardından yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Polisler, kadınların yürüyüşüne engel olmak istedi. Kadınların ısrarı üzerine polisler kadınların önünden çekildi. Kadınlar, HDP İl Örgütü binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

ADIYAMAN

KESK Adıyaman Kadın Meclisi 25 Kasım kapsamında Demokrasi Parkı’nda bir araya geldi. Kadınlar, "ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi Onaylansın" çağrısında bulundu.

DENİZLİ

Denizli'de kadınlar, yoksulluğa, savaşa ve şiddete karşı yürüdü. Candoğan Parkından sloganlarla yürüyen kadınlar Çınar Meydanında basın açıklaması yaptı. HDP İzmir Bürosunda katledilen Deniz Poyraz'ın da unutulmadığı yürüyüşte 'Deniz Poyraz ölümsüzdür' dövizleri taşındı.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar şiddete, sömürüye, savaşa, eşitsizliğe karşı yürüdü. AKP'nin LGBTİ'lere yönelik nefret söyleminden, kadınları aile içi yaşama sıkıştırmaya yönelik politikalara, emperyalizmin dünyada kadınlara yönelik şiddeti savaşlarla beslediğine dikkat çeken açıklamada, "Şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, laiklik mücadelemizden vazgeçmiyoruz!" denildi.

ÇANAKKALE

9 kurum ortak bir yürüyüş düzenledi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak, kadın cinayetlerine ve fetvalara karşı seslerini yükseltti.

BALIKESİR

Yoğun yağmur yağışına rağmen Balıkesir Kadın Platformu'nun çağrısıyla 25 Kasım'da kadınlar Balıkesir merkezde Salih Tozan Kültür Merkezi önünden Alihikmetpaşa Meydanı'na yürüdü. Öte yandan Ayvalık, Edremit, Gömeç ve Burhaniye'de de kadınlar yürüyüş yaptı, basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdiler.

AYDIN

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, 25 Kasım'da yoksulluğa, savaşa ve sömürüye karşı Sevgi Yolu'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

AKHİSAR

Akhisar Demokrasi Güçleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 13.30'da Akhisar Belediyesi önünde düzenlenen basın açıklaması sonrası Belediye Meclis Salonu'nda panel ve söyleşiye yapıldı.


KAYSERİ

Kayseri Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.

SİVAS

KESK Sivas Şubeler Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle açıklama yaptı.

BOLU

Bolu Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar, İzzet Baysal Anıtı'nın önünde 25 Kasım için buluştu. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını okuyan SES Şube Eş Başkanı Bircan Öztop, iktidarın şiddet vakalarının üzerini örtmeye çalıştığını belirtirken kadın cinayetlerine dair veriler paylaştı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Eskişehir sokaklarında şiddete karşı yürüdüler.

GİRESUN

KESK Kadın Meclisi, "Kadına yönelik şiddeti tolere etmiyoruz" pankartıyla sokaktaydı.

RİZE

Fındıklı Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Günce Saray çocuk parkından Fındıklı Meydanı’na yürüyüp basın açıklaması yaptı.

SAMSUN

Samsun Kadın Dayanışması, 25 Kasım’da eski vergi dairesi önünde toplanarak, Çiftlik Caddesi boyunca yürüdü. Kadınlar dövizleri, sloganları ve ışıklarıyla canlı bir şekilde taleplerini dile getirdiler.

TRABZON

Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar “Başkaldırıyoruz şiddete ve sömürüye” diyerek Maraş Caddesi’nden Meydan Park’a yürüdü.

ARTVİN

Hopalı ve Kemalpaşalı kadınlar 25 Kasım'da Hopa Parkı’ndan Hopa Meydanı’na yürüdü. Meydanda basın açıklaması yapıldı.

ADANA

Adana Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlara yönelik şiddeti ortaya çıkaran politikalara tepki göstermek için yürüyüş yaptı. İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar savaşa, ırkçılığa ve şiddete karşı barış ve eşitlik talebi ile Atatürk Parkı’na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.



İlgili haberler
Umudunu kaybettiğinde bu kalabalığı hatırla

25 Kasım’da dünyanın dört bir yanındaki kadınlarla sesimiz bir olacak ve yaşadığımız sorunlar karşıs...

25 Kasım’a giderken dünya tablosu: Emperyalizmin p...

‘Aile’, ‘kadın’ ve ‘milliyetçilik’ propagandaları yükselirken, artan sömürü ve savaşlar kadınları gü...

Filmler ve belgesellerle Filistin

Filistin sineması İsrail tarafından işgal edilmiş toprakalarıda süren direnişe kapı açıyor...