8 Mart 2024 | Ankara'da kadınlar 8 Mart'ta alanda!
Ankara'da kadınlar 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' diyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokakları dolduruyor!

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kolej Meydanı’nda buluşan kadınlar alkışlar, sloganlarla Sakarya Meydanı’na yürüdü. “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” ,“İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarıyla yürüyen kadınların dövizlerinde şiddete, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, savaşa karşı talepler öne çıktı.


Sakarya Caddesi'nde yapılan açıklamada, “Bugün kadınların direnişinin, mücadelesinin ve dayanışmasının günü. Erkek-devlet şiddetine, sömürüye, ayrımcılığa karşı haklarımız ve hayatlarımız için itaatsizliğimizi büyüttüğümüz gün. Lilith’in, Orta Çağın cadılarının, Clara’nın, Rosa’nın, Mahsa Amina’nın ve mücadelemize ilham olan tüm kadınların direnişine selam olsun” denildi.

AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarla kadınların en temel haklarına saldırmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Medeni Kanun'da yapılmak istenen değişiklik ile kadınların nafaka hakkına göz koyulurken, 'aile arabuluculuğu' sistemi ile kadınların boşanması zorlaştırılarak 'kutsal aile'leri içinde yola getirilmeye çalışılıyor. Bizler biliyoruz ki kadınları öldürenler en yakınlarındaki erkekler. Sadece bir günde 8 kadın eski eşi ya da boşanmaya çalıştığı erkekler tarafından öldürüldü. Devlet, en temel sorumluluğu olan kadınların yaşam hakkını korumak, şiddeti önlemek, failleri cezalandırmak yerine kadınların kazanılmış haklarına saldırılıyor. İstanbul Sözleşmesi'nden imza çekilmesi sürecinde olduğu gibi 6284 sayılı Kanun, aileleri dağıttığı gerekçesiyle tartışmaya açılıyor” denildi.


‘YOKSULLUK DERİNLEŞTİ’

Açıklamada, “Yoksulluğun giderek derinleştiği, kadınların en güvencesiz, en esnek ve en ucuz işlere mahkum edildiği bu dönemde emeğimizin sömürüsüne karşı sesimizi yükseltiyoruz. Agrobay’dan, Özak Tekstil'e hakları ve emeği için direnen kadınların mücadelesini selamlıyor, direnişlerini dayanışmamız ile dört bir yanda büyütüyoruz. İşsizlikle, açlıkla sınanan kadınlar olarak ev içi bakım emeğimizin görünmemesini kabul etmiyoruz. Görünmeyen emeğimizin sesini yükseltmeye, emeğimize her alanda sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.


‘TRANS KADINLARIN MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Kadınların barışta ısrarcı olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rojava’da direnen kadınları selamlıyoruz. Barışın egemen olduğu bir ülkeyi kurmak isteyenler olarak Filistin halkının direnişini selamlıyoruz. Nehirden denize özgür Filistin sözüne sahip çıkmaya devam edeceğiz. Afeti felakete çeviren AKP-MHP ittifakı hala deprem bölgesindeki halkın taleplerini yerine getirmiyor. Ölüme terk edilen binlerce insan en temel hakları için mücadele etmeye hesap sormaya devam ediyor. Depremden etkilenen kadınların taleplerini büyütmeye, yaşam hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Devlet bugün kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı ile varoluşlarımıza saldırıyor. Esat-Eryaman'da yaşananlar hala aklımızdayken bugün Bayram Sokak’ın sahibi trans kadınların evlerine mühür vuruluyor. Barınma ve yaşam haklarına saldırılan trans kadınların mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”


Kadınlara yoksulluk, işsizlik ve kriz dışında bir şey vaat edilmediği belirtilen açıklamada, “Bu ülkede milyonlarca çocuk okula aç gidiyor, tarikat yurtlarında istismar ediliyor. Barınma hakkını talep eden üniversiteliler gözaltılar, soruşturmalar ile karşı karşıya kalırken çaresizlik, güvencesizlik ve geleceksizlik sonucu genç intiharlarının sayısı her geçen gün artıyor. Dayatılan bu karanlığa karşı üniversiteli kadınlar örgütlenmeye, güvenli yurt ve kampüs talepleri için mücadele etmeye devam ediyor. Yerel seçimlere gittiğimiz bu süreçte kamusal haklarımıza sahip çıkmaya kadınların ve LGBTİ+'ların eşit, özgür yaşadığı kentleri inşa etmeye kararlıyız. Kadınlar olarak bu kentin her yerinde vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz! Yaşamın her alanını örgütlemeye, erkek-devlet şiddetinin saldırılarına direnmeye, dünyayı bize dar etmeye çalışan erkek egemen sistemin yakasına yapışmaya devam edeceğiz” denildi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2024 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

8 Mart 2024 | İl İl 8 Mart eylem ve etkinlikleri

Kadınlar 8 Mart'ta yoksulluğa, sömürüye, şiddete ve savaşa karşı Türkiye'nin dört bir yanında, alanl...

8 Mart 2024 | İstanbul'da kadınlar yoksulluğa, şid...

İstanbul Kadıköy'de 8 Mart Kadın Platformunun “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelem...