8 Mart 2024 | Karadeniz ve Marmara'da kadınlar 8 Mart'ta sokakta!
Karadeniz ve Marmara bölgesinde kadınlar yoksulluğa, şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı 8 Mart'ta sokakları doldurdu!
ZONGULDAK

Çaycuma

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Çaycuma Cumhuriyet Meydanında yapılan 8 Mart basın açıklamasında konuşan Eğtim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri Hatice Dilek, kadınların Özak’ta, Agrobay’da ve irili ufaklı işçi direnişlerinde işyerlerinde mücadele etmeyi sürdürdüğünü söyleyerek, "Her geçen gün yoksullaşıyoruz. Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde kadınlar büyük ölçüde herhangi bir sosyal güvence olmadan, kayıt dışı çalıştırılıyor, ucuz emek gücü olarak görülüyor ve eşit değerde işe eşit ücretten yoksun bırakılıyor. Kadınları yaşadığımız her yerde mücadele etmeye, eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış ve laiklik için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz" dedi.


Kadınların taleplerini dile getiren Hatice Dilek şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması; çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi; esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi; ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesinin onaylaması; güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için; yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için; kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için; kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşlerinin açılması... için alanlardayız. Evde, işte, tarlada emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart Kadınları Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyoruz."

Fotoğraflar: İsmet Akyol

Zonguldak Kadın Platformu’nun çağrısıyla Madenci Anıtı’nda buluşan kadınlar önce sloganlarla eyleme başladı. Polis engellemeye çalışsa da kadınların kararlılığı sayesinde barikatlar açıldı, kadınlar Zonguldak Valiliği’ne yürüdü. Kadınlar polisin engelleme girişimine tepki göstererek “Kadınlar katledilirken sesi çıkmayanlar, kendi kentimizde yürürken önümüze engel koyamazlar. Engellemek istiyorsanız tarikatları, kadın cinayetlerini engelleyin” dedi.

Kaynak: Sendika.org

ORDU

Ordu Kadın Platformu bileşeni kadınlar Altınordu 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanarak slogan atarak Süleyman Felek ve Sırrıpaşa Caddelerinin kesiştiği yere kadar yürüdüler. Burada basın açıklaması yaptılar.

 Platform adına basın açıklamasını Remziye Türkatalay yaptı. Türkatalay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihi süreci hakkında bilgi verdikten sonra “ Ataerkil sistemin yarattığı toplumsal cinsiyet eşitliklerini devralıp onları derinleştiren kapitalizmle kadın bedeni, emeği ve cinselliği üzerindeki denetimin mekanizmaları da farklılaşmıştır. Bundandır ki bu sömürü ve tahakküme, eşitsizliklere karşı tarihimiz direnmenin ve mücadelenin tarihidir” dedi. 

Türkatalay kadınlar olarak dayanışma içinde olacaklarını söyleyerek, “Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yan yanayız, bir aradayız. Karanlığa karşı biz varız. Önümüzde dayanışmamızı büyütüp güçlendirmemiz gereken bir dönem var. Biz kadınlar yüzyıllardır biriktirdiğimiz mücadele ve dayanışma gücümüzle yeni bir dünyayı kuracağız. Onlarca yıllık birikimimiz, mücadele ve dayanışma deneyimimizle yeniden kuracağız eşit, özgür, laik, aydınlık bir ülkeyi" dedi.


Fotoğraf: Coşkun Özbucak

SAMSUN


Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar eski Vergi Dairesi önünden Çiftlik Akbank önüne sloganlarla yürüdü. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada 8 Mart’ın tarihsel arka planına değinilirken 6284 Sayılı Kanun’un Medeni Kanun’da kadınların lehine olan maddelerin iktidarca hedef alınmasına dikkat çekildi. Gerici saldırılara karşı laikliği savunmaya devam edeceklerini belirten Samsunlu kadınlar, “Yaşamın her alanında sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: Sendika.org

BOLU

Bolu Kadın Platformu 8 Mart'ta yağmura rağmen buluştu. Sloganlar, ziller, zılgıtlar, düdüklerle Kardelen Meydanı'na varan kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

TRABZON


Trabzon Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya gelen kadınlar, haklarını ve mücadelelerini sloganlarla dile getirmek için yürüdü. Şarkılar eşliğinde Meydan Parkı'na yürüyen kadınlar "Yaşasın 8 Mart", Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok", "Yaşasın kadın dayanışması", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganları attı.


Kaynak: Gazete Duvar

İlgili haberler
8 Mart 2024 | İstanbul'da kadınlar yoksulluğa, şid...

İstanbul Kadıköy'de 8 Mart Kadın Platformunun “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelem...

8 Mart 2024 | Ankara'da kadınlar 8 Mart'ta alanda!

Ankara'da kadınlar 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' diyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar G...

8 Mart 2024 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...