8 Mart 2024 | İzmir'de kadınlar talepleri için sokağa çıktı: Eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İzmir’de de yüzlerce kadın talepleri için sokağa çıktı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İzmir’de de yüzlerce kadın sokaklardaydı. İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız” yazılı pankart ile ÖSYM binası önüne yürüdü. 

Yürüyüşte kadınlar, sık sık “Kadın işçiler yalnız değildir”, “Dayanışma sürüyor mücadele büyüyor” ve “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Kadınlar haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirirken, Lezita ve Gates’de grevde olan kadın işçilere selam gönderildi. Ayrıca yürüyüşe İzmir Kemalpaşa’da Abalıoğlu Holding’e ait Lezita piliç eti işleme fabrikasında grevde olan kadın işçiler de katıldı. 

Basın açıklamasını İKP adına Nuray Öztürk, Münevver Yalnız, Nil Sıla Aslan okudu. Açıklamada, kadınların dünyanın dört bir yanında kazanılmış haklarını gasbettemeye çalışan iktidarlara karşı, halkları daha da yoksullaştırmayı hedefleyen uygulamalara karşı, emperyalist savaşlara karşı seslerini yükselttiği ifade edildi. 

KADINLAR 8 MART’I GREVLE KARŞILADI

İngiltere’de, Hindistan’da ve Bangladeş’te grevlerin örgütlendiği dile getirilen açıklamada, “Türkiye’de Agrobay’dan Corning’e, Özak Tekstil işçilerinden Burda Bebek’te direnen kadın işçilere, insanca çalışma koşulları için, eşit işe eşit ücret için, sendika seçme hakkı, insani çalışma koşulları için mücadelenin en ön saflarında yer alıyor kadınlar. İzmir’de çoğunluğu kadın işçilerden oluşan Lezita işçileri patronun sendikayı tanımaması üzerine dün greve başladı, yine çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu Gates’te işçiler toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamadığı için 8 Mart’ı grevle karşıladı” denildi.   


'KADINLAR YAŞAM HAKLARINI SAVUNUYOR'

Kadınların katledilen her bir kadın için sokakları, meydanları doldurduğunu belirtilen açıklamada, “Eğitimde örgütlenen gericiliğe, medeni haklara yönelik saldırılara, şiddete karşı kadınlar çıkarabildikleri her yerde ses çıkartmaya çalışıyor. Başta Akbelenli kadınlar olmak üzere köylü kadınlar tarım alanlarını, sulak arazileri, ormanları maden şirketlerinin talanına açanlara karşı, havasını, suyunu, toprağını canı pahasına koruyor. Silah tüccarlarına, patronlara zenginlik, işçi ve emekçilere ölüm ve yoksulluk dışında bir şey getirmeyen, kadınların “fethedilecek özel topraklar” olarak görülerek özel saldırıların gerçekleştirildiği savaşların karşısında kadınlar yaşamı ve barışı savunuyor. Aile şuraları, büyük aile yürüyüşleriyle kadınların ekonomik ve politik haklarını hedefe koyanlara, LGBTİ’lere yönelik nefreti körükleyenlere inat, yaşam haklarını savunuyor dört bir yanda” ifadelerine yer verildi. 


'TALEPLERİMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Açıklamada, “Şimdi yerel seçim nedeniyle bugüne kadar kadınların taleplerini görmeyenler, bir bir sıralıyor vaatlerini. Bizim vaatlere karnımız tok! Eşit, özgür şiddetsiz bir yaşam için bir aradayız. Kadından yana bir yerel yönetim için şiddeti önleyici tedbirlerin derhal alınmasını, şiddetle karşılaşan kadınların korunma ve hayata tutunması için sığınma evi ve istihdam olanaklarının yaratılmasını istiyoruz. Bütün mahallelere ve işyerlerine ücretsiz kreşler istiyoruz. Ve bir kez daha söylüyoruz, taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” denildi. 


LEZİTA İŞÇİSİ: HAKLARIMIZ İÇİN GREVDEYİZ

Grevdeki Lezita işçileri adına söz alan Aysun Delibay, “3 yıldır verdiğimiz sendika mücadelemizi kazandık. Hakkımızı alamıyoruz. Vardiyamızı teslim ediyoruz, mesaiye kalıyoruz parasını alamıyoruz. Sendikada birleştiğimiz için çok baskı gördük. Daha önce işten çıkarılan arkadaşlarımız için eylem yaptık şimdi hakkımızı alamadığımız için grevdeyiz. Grevde yanımızda olun istiyoruz, desteğinizi bekliyoruz.Bizim gibi Gates’te grevde olan kadınları destekliyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül