8 Mart 2024 | Bursa'da kadınlar 8 Mart'ta buluştu!
Bursa'da kadınlar tek adam rejiminin karşısında haklarını ve hayatlarını savunmak için buluştu!
BURSA


Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla Fomara'dan Kent Meydanı'na yürüyen kadınlar "Erkek adalet değil gerçek adalet", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarını attı. Kadınlar şiddete, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, savaşa, ayrımcılığa karşı taleplerini dövizlerine taşıdı. EMEP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan'da alanda kadınlarla birlikteydi.



Yürüyüş sırasında polis LGBTİ bayraklarına müdahale etti. Kadınlar ve LGBTİ'ler "Susma, haykır, eşcinseller vardır" sloganlarıyla tepki gösterdiler.

Kent Meydanı'nda yapılan açıklamada Bursa Kadın Platformu, 6 Şubat depremine, Milli Eğitim Bakanlığının ÇEDES ve MESEM projelerine, kadınları aile içinde erkeğe hizmet ve itaate mahkum eden zihniyete, dünyanın dört bir yanında devam eden savaşlara değindi. Platform bir kez daha mücadeleyi bırakmayacağını, eşitlik ve özgürlük için her alanda sesini yükseltmeye devam edeceğini, Bursa'da bir gece yarısı çıkan yangında 'kaçmasınlar' diye kilitli bırakılarak can veren Ayşe, Safiye, Gülden, Necla ve Sevgi'nin anılarını yaşatarak daha adil ve güzel bir dünya için mücadele edeceğini yineledi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül


GEMLİK

Gemlik Kadın Platformu ve Birleşik Metal İş Sendikasının çağrısıyla Gemlik Taş Köprüde buluşan kadınlar "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Yaşasın kadın dayanışması!" sloganlarıyla, alkış ve zil sesleriyle Gemlik sahiline yürüdü. Yürüyüşe Emek Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan da katılarak genç ve işçi kadınlarla alanlarda buluştu.

Gemlik sahilde yapılan açıklamada Birleşik Metal İşçileri Sendikası iş yeri temsilcisi Rabia Kızılet konuşmasına şu sözlerle başladı: "Bu 8 Martı da ekonomik krizin, yerel seçim gündeminin gölgesinde, kadınlar için daha esnek ve güvencesiz istihdam arayışları içinde; medeni hukuk, anayasa değişikliği söylemleri altında saldırıların arttığı bir dönemde karşılıyoruz."

Kadın istihdamın önündeki engelleri sıralayan Rabia Kızılet metal işçisi kadınların taleplerini şu sözlerle sıraladı. "Kadın üzerinden bakım yükünü alacak sosyal politikalar hayata geçirilmeli, ücretsiz kreş ve yaşlı bakımevleri yaygınlaştırılmalıdır. Her mahalleye, sanayi bölgesine ücretsiz, nitelikli kreşler açılmalıdır. Kadına yönelik her türlü ayrımcılık sonlandırılmalı, eşitlik politikaları hayata geçirilmelidir. İstihdamda eşitlik sağlanmalı, cinsiyetçi işbölümü sonlandırılmalıdır." Sömürü düzenine karşı talepleriyle alanda seslerini haykıran metal işçisi kadınlar sendikalaşmanın önündeki tüm engellerin de kaldırılmasını talep ederek sözü Selma Gürkan'a verdiler. "Elbette dünümüzü mücadeleyle kurduk, bugünümüzü mücadeleyle savunuyoruz, yarınımızı da mücadeleyle kuruyoruz." vurgusuyla örgütlü mücadelenin önemine değinen Selma Gürkan sözlerine şu ifadelerle devam etti: "Tek adamın talimatıyla işleyen bir devlet düzenine karşı ve erkek egemen bir sisteme karşı kadınların da işçilerin de emekçilerin de içerisinde yer aldığı ve halk egemenliğinin esas olduğu demokratik bir yönetim için mücadele edeceğiz."

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart 2024 | Dünyada kadınlar sokağa çıktı

Dünyanın dört bir yanında kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokağa çıktı.

8 Mart 2024 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

8 Mart 2024 | İstanbul'da kadınlar yoksulluğa, şid...

İstanbul Kadıköy'de 8 Mart Kadın Platformunun “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelem...