Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi: ‘Öldürülüyoruz’
‘Elde edilen verilere göre geçtiğimiz yıl 23 kadın, fail aleyhine hükmedilmiş tedbir kararları olmasına rağmen korunamamış ve öldürülmüştür.’

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi 2022 yılında katledilen 393 kadının isimlerinin yazılı olduğu pankartla kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çekti. Basın açıklamasını okuyan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Deniz Eylem Coşkun Durmuş, kadın cinayetlerinin önlenmesinde devletin sorumluluğuna dikkat çekip sözleşmelerle güvence altına alınan kazanımları ortadan kaldıracak düzenlemelerin karşısında olacaklarını belirtti.

Adana Barosu Adana Adliyesi Baro Odası’nda gerçekleştirilen açıklamaya Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz ve çok sayıda avukat katıldı. Salonun duvarına "Öldürülüyoruz" başlıklı 2022'de katledilen kadınların isminin yazılı olduğu pankart asıldı. Açıklamayı okuyan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Deniz Eylem Coşkun Durmuş, ülkede kadına yönelik şiddet artarken en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini belirterek “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi Devletin şiddete yönelik politikalarıyla birebir ilgilidir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunması devletin sorumluluğundadır” dedi.

‘KORUMA KARARINA RAĞMEN 23 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ’

2022 yılında 393 kadının katledildiğini ifade eden Durmuş, şunları söyledi, “Elde edilen verilere göre geçtiğimiz yıl 23 kadın, fail aleyhine hükmedilmiş tedbir kararları olmasına rağmen korunamamış ve öldürülmüştür. Adana'da Bahar Torun sırf barışma teklifini reddettiği gerekçesi oğlunun gözü önünde öldürüldü. Yine Adana'nın Seyhan ilçesinde üç çocuk annesi Müzeyyen 24 Kasım’da eşi tarafından evinde öldürüldü. Bir Eylül’de Adana'da iki çocuk annesi Şermin Sarı evinin bahçesinde eski eşi tarafından başı taşla ezilerek öldürüldü. Şermin Sarı öldürülmeden dört gün önce eski eşinden şikayetçi olmuş ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Kendisini öldüren kişiyi 35 kez şikayet etmiş olmasına rağmen Beyza Doğan korunamadı ve öldürüldü. Gülbahar Kaya ise lehine verilen uzaklaştırma kararının bittiği gün evine gelen boşanma aşamasındaki eşi tarafından öldürüldü. Kadınlar fiziksel, psikolojik, cinsel ya da ekonomik olarak şiddet görmemek, öldürülmemek için şikayetçi olup korunmak için adli makamlara müracaat etmekteyse de ölümden kaçamıyorlar. Öyle ki defalarca kez şikayette bulunan ve hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürülen Ezgi Zerkin’in katili dahi hala bulunamadı.”

KADINLARI KORUYAN SÖZLEŞMELER FESHEDİLEMEZ

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak başta Adana olmak üzere ülkenin dört bir yanında hayatta kalmak için direnen kadınlar için 6284 sayılı kanunu tam ve etkin uygulatacaklarını ifade eden Durmuş, “Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve diğer Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin tam olarak karşısındayız. Kadınların insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamaları, eşit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Bir erkek tarafından katledilen Avukat Dilara Yıldız'ı da anan Durmuş, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini, en temel insan hakkı olan yaşam hakkını ve şiddetsizliği savunmak için davanın takipçisi olduğumuzu sizlere bildiriyoruz. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, her gün olduğu gibi bugün de, Cumhuriyet, Anayasa ve Kanunlar ile elde ettiğimiz hakları ortadan kaldıracak değişikliklerin karşısında olduğumuzu ve kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması, kadın cinayetlerinin sona ermesi için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi, son olarak İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül