Adana Barosu: 'Kadına yönelik şiddete karşı yasaları uygulayın'
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin 25 Kasım için yaptığı basın açıklamasında "şiddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya çağırıyoruz." dendi.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Adana Barosu Avukatlar Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Baro Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Açelya Güneş Can okudu. Kadın hakları ve eşitlik mücadelesinin bir insan hakkı mücadelesi olduğunu dile getiren Can, “Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çağırıyoruz” dedi.

DEVLET ETKİLİ CEZA MEKANİZMALARI KULLANMIYOR

En temel insan hakkı lan yaşam hakkının vahşice katledildiğini dile getiren Can, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi devletin şiddete yönelik politikalarıyla birebir ilgilidir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunması devletin sorumluluğundadır. Biliyoruz ki; caydırıcı ve etkili ceza mekanizmaları kullanılmadığı, ıslah çalışmaları yeterli olmadığı için lehine tedbir kararı verilmiş olmasına rağmen bu ülkede kadınlar korunamayarak öldürülüyor. Talebimiz; öncelikle kesinlik ilkesinin en etkin şekilde ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin uygulanmasıdır. Bu ülkede yasayan herkes, suç islemesi halinde hiç kimseye toleranslı olunmayacağını, cezadan kaçmanın mümkün olmayacağını, suçluların kimliği ve sosyal gücü fark etmeksizin mutlaka cezalandırılacağını bilmelidir. Ardından hızlılık ilkesini sekteye uğratan sorunlar çözülerek bu ilke olması gerektiği şekilde hayata geçirilmelidir. Bunun için yargılamada yer alan süreçler ivedi bir zamanlama ile tamamlanmalı ve tedbirler bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.

Suçluların hak ettikleri cezayı almaları ve bu cezaları çekmelerinin sağlanması gerektiğini dile getiren Can, Toplumda suç isleyenin yanına kar kalacağı veya suçlu bir yaptırım ile karşılaşsa dahi kişinin bir şekilde bu yaptırımı yerine getirmeden kurtulabileceğine dair inanç bir yandan potansiyel suçluları suç isleme yönünde cesaretlendirmektedir” dedi.

KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINI VERMEYECEĞİZ

TBB Kadın Hukuk Komisyonu’nun açıklamasını okuyan Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Deniz Eylem Coşkun, kadın haklarının en temel insan hakkı olduğunu belirterek “Kadına yönelik her türlü Şiddet ve ayrımcılık sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Nafakanın yeniden hedefe konulmasına tepki gösteren Coşkun, “ Eril zihniyetin tek niyetinin nafaka yükümlülüğünü süreli hale getirmek değil, Anayasa değişikliği ile kadınları sosyal alanlardan uzaklaştırıp eve hapsetmek, baba koca ya da ağabey gibi bir erkeğin bakımına muhtaç hale getirmek olduğunun farkındayız. Bu değişikliklerin aile kavramı altına gizlenerek meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve kadınların bedenleri, kıyafetleri, çalışma alanları ve imkânları bakımından toplumsal cinsiyet eşitsizliğine mahkûm edilmek istendiğini biliyoruz” diye konuştu.

Kadınların kazanılmış haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Coşkun, “Kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylem ve yasal düzenlemelerin kadınların yasam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır. Tübakkom olarak, kadının insan haklarının temel insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor; kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi: ‘Öldürülüyoruz...

‘Elde edilen verilere göre geçtiğimiz yıl 23 kadın, fail aleyhine hükmedilmiş tedbir kararları olmas...

TÜBAKKOM aile çalıştaylarına dair açıklama yaptı:...

TÜBAKKOM: 'Bir gecede, hukuka aykırı şekilde İstanbul Sözleşmesi'nden imza çeken siyasi irade, kadın...

Dersim Barosu'ndan şiddet raporu: Cinsel suçlar ar...

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 2021-2022 şiddet raporunu yayımladı. Rapor, cinsel şi...