‘Alacağımız ücret ile borcumuzu öderiz’ derken işsiz kaldılar
Salih Tekstil’de ücretleri ödenmeyen işçilerden Deniz Çeray: “Babam çalışmıyor. İki aylık elektriğimiz duruyor. İş yerinden alacağımız para ile onu öderiz diye düşünüyorduk ama işsiz kaldık.’

Adana’nın Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi’ndeki Salih Tekstilde bayramdan önce 150 işçi “daralma” gerekçesiyle işten atıldı. Kalan 100 civarındaki işçiden 50’siyle üretime devam edilirken diğer 50 işçi ise yeniden işe başlayacakları söylenerek bekletiliyor. Önceki gece fabrikadan makinelerin çıkarıldığını öğrenen işçiler dün basın açıklaması yaptı. Ekmek ve Onur İşçi Derneğinin de destek verdiği basın açıklamasını okuyan Deniz Çeray, ağır çalışma koşullarında bedensel sağlıklarını kaybettikleri iş yerinde bir günde alınan kararla bir aydır işsiz olduklarını söyledi.

İŞÇİLERE KÖLELİK KOŞULLARI DAYATILDI

Deniz Çeray, “Bizlerle yapılan son görüşmede patronlar bize sigortasız, servissiz, yemeksiz, ek mesai ücretlerinin olmadığı çalışma koşulları teklif ettiler. Bizler çalıştığımız iş yerimizin kapanmaması adına başta bu şartlar altında çalışmayı bile kabul ettik. Ancak daha sonra iş yerinin kapanacağını ve yasal haklarımızı alamayacağımızı söylediler” dedi. Şimdi de hiçbir hakları verilmeden kendilerinden sefalete boyun eğmelerinin istendiğini ifade eden Çeray, “İşçiler olarak her zaman yan yana gelerek, haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

BU ŞARTLARDA BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ!

Açıklamadan sonra konuştuğumuz Deniz Çeray, evde sadece kız kardeşi ve kendisinin çalıştığını belirterek “İkimiz de boşa düştük. Zaten bir aydır işsiziz, şimdi bize nisandan itibaren primimiz yatırılmadığı için işsizlik maaşı da alamayacağımız söyleniyor” dedi. Kardeşlerini okuttuğunu ifade eden Çeray, “Babam çalışmıyor. İki aylık elektriğimiz duruyor. İş yerinden alacağımız para ile onu öderiz diye düşünüyorduk ama ikimiz de işsiz kaldık. Biz hakkımız olan ücretlerimizi ve kıdem tazminatımızı istiyoruz” dedi.

3 yıldır fabrikada çalışan Tuğba Doğan, fabrikada çalışırken yıllık izinlerinin kullandırılmadığını söyledi. Doğan, “İçeride 3 aylık alacağımız, yıllık izinlerimiz ve kıdem tazminatımız var. Bunların ödenmesini istiyoruz” dedi. Doğan, kardeşlerinden birinin yoğun bakımda olduğunu ve onun masraflarını ödemek için alacaklarını almayı beklediğini ifade etti. Fabrikadaki koşulları da anlatan Doğan, “Son zamanlarda yemekleri düzgün çıkmıyordu. Her pazartesi makarna çorba çıkıyordu. Baskı çoktu. Geçmiş tarihlerde iki kardeşim de itip kakılarak işten çıkarıldı. Usta iki kere bana şiddet uygulayacak noktaya geldi” dedi.

İlgili haberler
TEKSTİL İŞÇİSİ MELEK: Tek seçeneğimiz var, örgütle...

İşsizlik, geleceksizlik korkusu içinde bırakılan Melek, çocukluğunda oyun gibi gördüğü tekstili, çal...

TEKSTİL VE DERİDE KADIN EMEĞİ: ‘Hadi hadi’ sesler...

Uzun çalışma saatleri, sağlıksız koşullar, güvencesizlik, düzensiz ücretler ‘bu işin fıtratından’ sa...

GÜNÜN DİKKATİ: Tekstil işçisi kadınların sorunları...

En az yarısını kadınların oluşturduğu tekstil sektöründe kadın işçiler neler yaşıyor?