Anne işçilere özel çalışma süreleri çocuk 1 yaşına gelince bitiyor
Hamile ve emziren işçiler günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak çocuk 1 yaşını doldurduğunda, anne emzirmeye devam etse bile bu kural sona erer.

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba, 26 Kasım’da süt iznim bitmektedir. Bebeğim bir yaşında olacağından tam zamanlı çalışmaya başlayacağım. Personel eksikliğinden dolayı full çalışmam (sabah 9 -akşam 8) gereken günler olacak sanırım. Emzirmeye devam ettiğim için bu şekilde çalıştırılmam yasal mı? Bebeğim bir yaşını doldurmuş olacak ama emzirdiğim için günlük 7,5 saatten fazla çalıştırılmam mümkün mü?

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 9. maddesine göre “Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.”

Yine aynı yönetmeliğin 4. maddesinde emziren çalışan şu şekilde tanımlanmıştır: “Emziren çalışan: Tabi olduğu mevzuat hükümleri uyarınca süt izni kullanmakta olan ve işverenini durum hakkında bilgilendiren çalışan”.

İş Yasası’nın 74. maddesine göre ise emzirme (süt) izni hakkı çocuk bir yaşına gelene kadar kullanılabilmektedir.

Dolayısıyla süt izninin bitmesiyle “emziren çalışan” olma hali de sona ermektedir. Yani mevzuat emziren çalışan olmayı, işçinin çocuğunu emzirmeye devam edip etmediğine göre değil, çocuğun yaşına göre tanımlamaktadır. Hal böyle olunca, günde 7,5 saatten fazla çalıştırmama kuralı da -kadın işçi emzirmeye devam edip etmesin- çocuk 1 yaşını doldurduğunda son bulmaktadır.

Bu nedenle okurumuzun çocuğu 1 yaşını doldurduğunda, okurumuz genel kurallara tabi olacak, günde 11 saati aşmamak ve diğer yasal kurallara uyulmak kaydıyla günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılabilecektir.

İlgili haberler
Analık izni sonrası rapor alan işçi de yarım çalış...

Analık izni sonrası alınan rapor yarım çalışma hakkını etkilemez, süreyi düşürmez. Kadın işçi rapor...

Analık izni sonrası ücretsiz izin, yıllık izni ile...

Analık izni sonrası ücretsiz izin kullanan kadın işçinin bir sonraki yıllık iznini hak ediş tarihi ü...

GÜNÜN HAKKI: Yıllık ücretli izin nedir, nasıl kull...

En çok yaz aylarında ihtiyaç duyuyoruz yıllık izinlerimizi kullanmaya... Peki nedir bu yıllık izin,...