Haklarımız var

Yarım çalışma hakkı, -zorunlu bir sebep yoksa- analık izninin bitiminde kullanılmalıdır. Ücretsiz izin zorunlu sebep sayılmaz ve yarım çalışma hakkının kullanılabileceği süreden düşülür.

16 haftalık analık izninin sonunda kadın işçi isterse yarım çalışma, isterse ücretsiz izin hakkını kullanabilir. Ancak bu iki hak art arda kullanılamaz.

Sağlık nedeniyle haklı fesih yapan işçiye kıdem tazminatı eksiksiz ödenmek zorundadır. İşveren kıdem tazminatını pazarlık konusu yapamaz, daha düşük tazminat ödeyemez.

Kadın işçi hamile olduğunu öğrendiğinde hamileliğini işverene bildirmekle yükümlü. Örnek dilekçe yanıtımızda.

Hamile işçinin günde 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır. Yasağa rağmen işçiye 7,5 saatten fazla çalışma yaptırılırsa fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

İşçinin adresinin değişmesi işverenin gece vardiyasında çalışan kadın işçilere servis sağlama yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Mobbing işveren ya da işveren vekili tarafından değil diğer çalışanlar tarafından yapılıyorsa, işçinin önce işverene başvurması gerekebilir.

Analık ödeneği için son 1 yılda 90 gün prim hesabında doktor raporuyla 37. hafta dolana kadar yapılan çalışma karşılığı yatan primler de dikkate alınır.

İşsizlik ödeneğinde son 120 gün kuralı değişti. Artık son 120 günde kesintisiz prim koşulu yok. Son 120 günde hizmet akdine tabi olmak yeterli.

Kadın işçinin hamile olduğu için istifaya zorlanması hem mobbing hem de ayrımcılıktır. Kadın işçinin yapabilecekleri yanıtımızda.

İşçiler arasındaki özel WhatsApp yazışmaları kişisel veri niteliğindedir ve iş akışını bozmadığı sürece işten çıkarma gerekçesi olamaz.

Analık ödeneği, son 3 aylık prime esas kazanç ortalamasının 3’te 2’sidir. Örnek bir hesaplama yanıtımızda.

Pandemi nedeniyle ücretsiz izin veya kısa çalışmada olan ve primi ödenmeyen hamile kadın işçiler analık ödeneği alamıyor. Meclisi yasada değişiklik yapmaya çağırıyoruz!

Analık izni sonrası kadın işçi ister işe döner ister kısmi çalışmaya geçer ister yarım çalıma hakkını kullanır ister ücretsiz izin alır. Seçim hakkı işçinindir, işveren karışamaz.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için son 60 günde prim ödenmesi şartı yok. Hizmet akdine tabi olmak yeterli.

Bazı istisnalar haricinde analık izni sonrası kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işverenin onayına tabi değildir. İşveren bu hakkı kısıtlayamaz ve kaldıramaz.

Son 1 yılda 90 gün prim koşulunu yerine getiremediği için analık ödeneği alamayan kadın işçilerin mağduriyetini giderecek yasa teklifleri Mecliste bekliyor.

Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.

Analık izinleri sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçinin statüsü düşürülemez, ücreti azaltılamaz, çalışma koşulları kötüleştirilemez.

Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın gereğinin yapılması için girişimlerde bulunması, bu talebi yaygınlaştırması gerekiyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.