Ayakkabı Boyacısı Guli: Artık kadınların çalışmadığı iş kalmadı
12 yıllık Ayakkabı Boyacısı Gülşer Temur, yaptığı işe şaşıranlara ‘Şaşıracak bir şey yok. Ben de yapabilirim dedim ve yaptım’ diyor. Guli’ye göre artık kadınların çalışmadığı iş kalmadı.

Dersim’in en işlek caddesinde 12 yıldır ayakkabı boyacılığı yapıyor Guli. Asıl adı Gülşer Temur ama herkes onu “Boyacı Guli” olarak tanıyor. Her gün onlarca ayakkabıyı bıkmadan, usanmadan boyuyor. Elinde eldiveni, fırçası, boyası; yüzünde gülüşü ve karşısında erkekler. İlk başlarda insanların bir kadının ayakkabı boyacılığı yapmasına çok şaşırdığını, ilginç bulduğunu, ardından da alıştığını anlatıyor Guli. En çok da kadınlar seviyor Guli'yi. Kendini herhangi bir ayakkabı boyacısından farklı görmeyen Guli ise, yaptığı işi seviyor ve cinsiyetçi iş bölümü algısını da yıkıyor.

‘SÖZ KONUSU GEÇİM İSE TÜM İŞLERDEALIŞILIR’
Guli’ye göre söz konusu geçimse tüm işlerde çalışılır. “Geçimini sağlamaya çalışan herkes çalışmak zorunda. Böyle olunca da tabi ben de geçimimi ayakkabı boyacılığı yaparak sağlamaya çalışmaya karar verdim. Ayakkabı boyacılığı ile geçim olmuyor ama yine de ne yaparsınız çalışmak şart. Ben, işsiz olan ve iş bulamayan herkese ayakkabı boyacılığını tavsiye ediyorum. Özellikle de kadınlara. Çünkü benim gibi iş bulamayan ve çalışmak isteyen çok kadın var. İş iştir. Geçim için herkes her işte çalışmalı” diyor.

‘GÜNDE 8 SAAT ÇALIŞIYORUM’
Guli yaptığı işi seviyor, ancak zorunlu yanları var: “Gündüz saat 08.00’de iş başı yapıyorum. Akşam 4-5 gibi de işi bitiriyorum. Her işin kendine göre zorlukları var tabii. Ayakkabı boyacılığı da zor. Özellikle öğlen sıcağında sokak başında hiç kalkmadan çalışmak çok yorucu oluyor. Yaptığım işin zorluğunun yanı sıra zevkli yönleri de var muhakkak. En güzel yanı ise esnaflar ile yapılan sohbetler, hep birlikte içilen çaylar.


‘KADIN ÇALIŞIYOR DİYE ŞAŞIRMAK NE?’
Yaptığı işi görenler Guli’ye şaşkınlıkla bakıyormuş, ama şaşkınlık zamanla geçiyor ve herkes onu görmeye alışıyormuş. “Beni görüp de şaşıranları görünce şaşırıyorum. Kadın çalışıyor diye şaşırmak da neymiş? Kadın çalışıyor diye artık şaşırmasınlar. Kadınların artık çalışmadığı iş kalmadı. Şoför kadınlardan tutun benim gibi ayakkabı boyacısı kadınlara kadar çok sayıda kadın var. Kadınlar erkek işi denilen tüm işlerde çalışıyorlar artık. Bu işleri kadınlar yaptıkça, bu işlerde çalışan kadınların sayıları artıyor” diyor.

‘CİNSİYETÇİ İŞ BÖLÜMÜNE KARŞI MÜCADELE ŞART’
Kadınlara cinsiyetçi iş bölümüne karşı mücadele çağrısında da bulunuyor Guli: “İşsiz kalacağınıza boyacılık ise boyacılık, şoförlük ise şoförlük hangi işi istiyorsanız çalışın. Çalışmaktan asla geri durmayın.”

Kaynak: Jinnews

“Çeliğin mazisi hoşuma gidiyor. O sert görünümlü, soğuk madde, ateşle buluştuğunda yumuşayıp şekil alınca hoşuma gidiyor. Dokundukça bana itaat ediyor. İnatçı bir keçiyi yola getirmek gibi” diyen Demirci Gülcan’ın ön yargılara karşı direnişi anlattığı hikayesi

Sincan’da usta bir oto lastikçi olan Gülseren namı diğer Gül abla ile tanıştınız mı?: Kim ne der diye düşünmeyi bıraktım, özgürleştim. 

İlgili haberler
Beyler, kendini küllerinden yaratan kadınlardan ko...

Filiz'in yaşamı bir göç hikayesi, bir işçi kadın hikayesi, 2 çocuğunu tek başına büyüten bir anne hi...

Türkiye'den Amerika'ya işçilikten sendika başkanlı...

Alice Peurala, Türkiye’den Amerika’ya göçe mecbur bırakılmış Ermeni bir ailenin kızı. 14 yaşında çal...

Kendi hikayesini değiştirdi, gazeteciliği de...

Rita, şiddet dolu bir evlilikten kurtulup, hayatını cinsiyetçilik ve ırkçılıkla mücadeleye adamış bi...