AYM kararı yürürlükte: Evli kadınlar eşinin soyadını kullanmak zorunda değil
Artık kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmaları veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru yeterli olacak.

Kadınlar artık evlendiği kocasının soyadını taşımak zorunda değil. Medeni Yasa’nın “evlenen kadının kocasının soyadını taşımasını” zorunlu kılan 187. Maddenin birinci ve ikinci cümlesi Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Mahkeme’nin “kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme” yapılması için TBMM’ye verdiği dokuz aylık süre dün doldu. Evliliğine kendi soyadıyla devam etmek isteyen kadınlar için dava açma zorunluluğu da ortadan kalktı.

Kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmeleri için evlendirme memuruna talepte bulunmaları veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru yeterli olacak.

8. YARGI PAKETİ TASLAĞINDA AYM KARARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Aralık ayında kamuoyuna yansıyan Adalet Bakanlığının hazırladığı 8. Yargı Paketi taslağında AYM'nin iptal kararı gözardı edilerek, iptal edilen maddenin neredeyse aynı şekilde yeniden düzenlenmesi önerilmişti. Kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanmalarının aile bütünlüğüne zarar vereceği ifade edilmişti.

Fotoğraf: Orhan Pergel/Pexels

İlgili haberler
Kadının soyadı mı aileyi yıkacak?

'Aman ne var bunda' deyip geçmemek gerek. Henüz taslak halindeki yargı paketine sıkıştırılmış soyadı...

Yargı Paketi taslağında AYM kararı tanınmadı: Kadı...

Yargı Paketi taslağında, AYM’nin iptal ettiği madde benzer şekilde yeniden düzenlendi. Gerekçede kad...

AYM ‘kadının soyadı’ hükmünü iptal etti: Eşitliğe...

Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanunu’nda yer alan ve kadının tek evlenmeden önceki soyadını kullan...