Emekli kadınlar açlık sınırı altında yaşamaya çalışıyor
Edremit Disk Emekli-Sen Şube Başkanı Nilgün Tuncer ile emekli kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin konuştuk.

Gün geçtikçe katmerleşen yoksulluk toplumun her kesimi gibi emeklileri de vuruyor. Emekli maaşları hali hazırda düşükken, maaşlara yüzde 5'lik şaka gibi bir ek zam bir çok emekliyi ertesi gün nasıl hayatta kalacağını kara karar düşünmeye itiyor. Edremit Disk Emekli-Sen Şube Başkanı Nilgün Tuncer ise bu koşullarda emekli kadınların yaşadığı sorunları değerlendiriyor.

YOKSULLUK, EMEKLİ KADINLARI YALNIZLAŞTIRIYOR

Emeklilerin insan onuruna yakışmayan bir yaşam sürdürdüklerini belirten Tuncer, emeklilerin büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadığını söylüyor. Bu durumun çok emekli kadınları ve emekli eşlerini etkilediğini çünkü genellikle gider planlamasını onların yaptığını söyleyen Tuncer, "Çoğu marketlerden boş çıkıyor, pazarlarda en ucuz ürünü olmak zorunda kalıyor, besin değeri değil sadece karın doyurabilme ölçü alınıyor." diyor.

Karın doyurmanın dahi oldukça kısıtlı olduğu koşullarda emekli kadınların sosyal ve kültürel etkinliklere ulaşamadığını, bunların lüks gibi görüldüğünü vurgulayan Tuncer, "Öyle ki misafir gelecek korkusu yaşıyor, bu nedenle de kimseye gidemiyorlar. Bir kafede arkadaşları ve yakınları ile buluşmaları olanaksızlaşıyor. Pek çok emekli hava uygunsa ancak banklarda oturarak zaman geçiriyor." diyerek ekonomik durumun emekli kadınları yalnızlaştırdığına da vurgu yapıyor.

EMEKLİYKEN UCUZA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORLAR

Birçok emekli kadının maaşı ile geçinemediğinden ek işlere yöneldiğini ifade eden Tuncer, "Evde yaptığı el işleri ile geçimine bir nebze katkı sunmaya çalışanlar var. Yaşadığı yer doğanın içinde ise yenilebilir bitkileri toplama yoluna gidiyorlar. Güçleri biraz yetiyorsa mevsimlik işçi oluyorlar düşük ücretlerle." diyor. Bunları yapamayanlar ise çocuklarının desteği ile ayakta kalmaya çalışıyor. Torunları olan emekli kadınlar özel günlerde onlara hediye alamamanın eksikliğini yaşıyor. 

Emekli kadınların sağlık sistemine ulaşmada zorluk yaşadığını vurgulayan Tuncer, "Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan hastalıkları için ilaç almakta zorlanıyorlar, katkı payı nedeniyle ilaç almaktan vazgeçtikleri de oluyor." diyor. Tuncer, ulaşımın çok pahalı olmasının 65 yaş altındaki emeklilerin evden çıkamamasına neden olduğunu ve emekli kadınların sosyalleşmek için, ücretsiz de olsa, herhangi bir etkinliğe gidemediğini belirtiyor.

Yaşadığı sorunların karşısında emekli kadınların bir kısmının sessizce bu duruma katlandığını ifade eden Tuncer, kimi emekli kadınların da demokratik kitle örgütlerine ve siyasi partilere katılarak burada mücadele etmeye çalıştıklarının altını çiziyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Malunen emekli olsa da yaşamak için çalışmak zorun...

Türk-İş’in açıkladığı eylül ayı verilerinde açlık sınırı 13 bin lira olmuşken malunen emekli olmuş,...

Emekliler mitingden seslendi: Bizi yok sayan anlay...

Temmuz ayında zam alamayan ve açlık sınırının altına kadar düşen aylıklarıyla geçinmeye çalışan emek...

Işıltılı caddelerin arka sokakları: Çöpten yemek t...

Ortaköy'de 70 lirayı geçen kumpir fiyatları, pahalı kafeler ve ışıltılı caddelerinin arkasındaki yaş...