AYM kararına rağmen anne ve bebeği hâlâ cezaevinde
Anayasa Mahkemesi yaşını doldurmamış bebeği ile birlikte cezaevinde kalan Arzu Ceylan için ‘Yasal eylemler suç delili sayılmaz’ diyerek ihlal kararı verdi. Ancak Ceylan hâlâ cezaevinde.

AYM’nin ihlal kararına rağmen yerel mahkeme anne ve çocukları cezalandırmaya devam ediyor. Avukat Sevil Aracı, “Beraat kararı verileceği neredeyse kesin olan bir yargılama nedeni ile bir annenin ve iki küçük çocuğunun bu kadar mağdur edilmesi nasıl bir adalet anlayışıdır?” diye sordu.

Anayasa Mahkemesi yaşını doldurmamış bebeği ile birlikte cezaevinde kalan Arzu Ceylan için “Yasal eylemler suç delili sayılmaz” diyerek ihlal kararı verdi. Ancak yerel mahkeme yeniden yargılama kararı vererek infazın durdurulmasını es geçti. Ceylan’ın Avukatı Sevil Aracı, “Müvekkilimizin tutuklu kaldığı her gün kendisi, bebeği ve kendisinden uzak kalan 6 yaşındaki çocuğu için büyük bir mağduriyete yol açmaktadır” dedi. Aracı, Anayasa Mahkemesi kararının çok açık olduğunu ifade ederek “Kararda yasal kurumların eylem ve etkinliklerine katılmanın yasa dışı örgüt üyeliği suçunun delili olamayacağı net bir şekilde ifade edilmiş. Bu durumda dosyada başkaca hiçbir delil de olmadığından Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinin yeniden yargılama neticesinde kesinlikle beraat kararı vermesi gerekmektedir. Beraat kararı verileceği neredeyse kesin olan bir yargılama nedeni ile bir annenin ve iki küçük çocuğunun bu kadar mağdur edilmesi nasıl bir adalet anlayışıdır? Hatay’a infazın durdurulması talebi ile itirazda bulunduk. Umuyoruz ki Arzu Ceylan bir an önce tahliye edilir ve çocuklar da bu müşkül durumdan kurtulurlar.” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ BOZULDU’

Ceylan’ın annesi Süheyla Şabo da kızının tahliye edilmesini istediğini belirterek “Suçsuz yere aylardır bebeği ile cezaevinde. Kendisinin yanında olmayan 6 yaşındaki kızı da iyi durumda değil. O da ceza çekiyor. Psikolojisi bozuldu. Bebeğinin yanında kalması zorunlu. Ama bebeğin o koşularda kalması da zor.” dedi.

BARIŞ EYLEMİ NEDENİYLE TUTUKLANMIŞTI
Arzu Ceylan 2006 yılında Lübnan’a asker gönderilmesi tezkeresinin gündemde olduğu tarihlerde katıldığı savaş karşıtı protesto sırasında gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı, 8 ay Ankara Sincan F Tipi Cezaevinde kaldı. Ceylan hakkında, ESP’nin düzenlediği basın açıklamalarındaki fotoğrafları delil sayılarak ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6 yıl 3 ay ceza verildi. Karar Yargıtaya taşındı. 2014 yılında Yargıtay cezayı onayladığında 4 aylık bebeği olan Ceylan, cezasının ertelenmesini talep etti. Aynı tarihlerde AYM’ye de başvurdu. Cezası ertelenen Ceylan AYM’den ihlal kararı beklerken 2019’da cezaevine girdi. Cezaevine girdiğinde ikinci bebeği dünyaya gelmiş olan Ceylan hakkında AYM beklenen kararı başvurudan tam 6 yıl sonra verdi. AYM, örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek yeniden yargılama yapılmasını istedi. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi Ceylan hakkında yeniden yargılama kararı verdi ancak mahkeme infazı durdurmadığı için Ceylan ve bebeği Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde kalmaya devam ediyor.


İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: 743 çocuk işlemediği suçlardan dolay...

Çocukların en temel ihtiyaçları, süt ve ek gıdalar gibi besinler çocuklara verilmiyor. Tutsaklara çı...

Name Öztürk cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Kadı...

Sistematik olarak şiddet gördüğü eşini öldürmek zorunda kalan Name Öztürk, kadın dayanışmasının kend...

GÜNÜN RAKAMI: Cezaevinde annesiyle kalan çocuk say...

Hak İnisiyatifi, cezaevinde anneleriyle kalan çocukların 2019 yılı kasım ayı itibarıyla 780’e ulaştı...